Z jajkami jest pewien problem — kształt i delikatność skorupki sprawiają, że nie jest łatwo ani je przechowywać, ani przyrządzać, ani podawać. Surowe łatwo zbić, dlatego w lodówce przechowujemy je w wytłaczankach, ewentualnie pojemnikach, które są już na wyposażeniu chłodziarek. Wytłaczanka może zawilgnąć, wygląda nieładnie, z kolei standardowe pojemniki mogą zabierać za dużo miejsca. A przecież nie da się upchnąć jajek byle jak, bo się potłuką.
Z podaniem gotowanych jajek na stole tak, by ładnie wyglądały, też mamy kłopot. Do jajek na miękko dobrze mieć specjalne kieliszki. Gotowane położyć na talerz? Czy do miseczki? Wymyślono sporo akcesoriów i gadżetów do jajek, które są nie tylko funkcjonalne, ale i gustowne – doskonale sprawdzą się np. jako prezent.
Akcesoria i gadżety do przechowywania i transportu jajek
Na rynku jest sporo pojemników do przechowywania jajek — na co zwrócić uwagę przy wyborze właściwego? Przede wszystkim musi być wytrzymały, zrobiony z materiału, który się nie ugina — pod naciskiem jajko może zostać stłuczone nawet w pojemniku. Druga ważna cecha to oszczędność miejsca: porównajmy rozmiary pojemników z tym, ile jajek każdy z nich pomieści. Dobrze jeśli w pojemniku jest miejsce dla jajek różnej wielkości – to trzeci warunek. Pojemnik na jajka powinien przydatnym elementem wyposażenia kuchni, w którym można też będzie bezpiecznie przewozić nawet surowe jajka.
Akcesoria do przyrządzania jajek
Obieranie jajka ze skorupki po ugotowaniu nie jest ani proste, ani przyjemne — skorupka nie chce się oderwać, a jeśli już — to razem z białkiem. A może ugotować jajko bez skorupki? Gotowanie jajka w koszulce, czyli wlanie go bezpośrednio do wody, to niełatwe zadanie — trudno uzyskać idealny. Ale w internecie można znaleźć np. eggondolę czy po prostu foremkę. Wystarczy wlać do niej rozbite jajko i gadżet umieścić w garnku z wrzącą wodą. Trzeba ugotować więcej niż jedno jajko? Pozwala na to stojak odporny na wysokie temperatury, z czterema miejscami na jajka. W tego typu gadżetach można obserwować etapy ścinania się jajka i wyjąć akcesorium z wody wtedy, kiedy jajko osiągnie pożądaną konsystencję. Dodatkowa zaleta? Taki gadżet może być atrakcyjny dla dzieci i zachęci je do jedzenia jajek.
Nakłuwacz, krajalnica, gilotynka — przydatne gadżety do jajek
Macie problem z pokrojeniem jajek na równe części, bo kruszą się, białko oddziela się od żółtka i generalnie trudno zachować ładne, geometryczne kształty? Warto do kuchennych akcesoriów dokupić krajalnicę do jajek. Biedzicie się przy stole z jajkiem na miękko, próbując się dobrać do płynnego środka? Wypróbujcie gilotynkę — ten gadżet zetnie równo czubek jaka w skorupce.
Kolejny gadżet przyda się zwłaszcza przed Wielkanocą, kiedy gotujemy jajka, które następnie będziemy zdobić. Zdarza się, i to często, że skorupka jajka pęka podczas gotowania i z jajek wycieka białko. Takie jajka nie nadają się już do zdobienia. Żeby uniknąć pęknięcia skorupki, należy ją nakłuć, kiedy jest surowe, czyli jeszcze zanim wrzuci się je do wody. Służy do tego nakłuwacz — robi się nim małą dziurkę w skorupce.
Akcesoria i gadżety do podawania jajek
Jak podać jajko? Na miękko — w kieliszku, to najbardziej oczywista i prawidłowa odpowiedź. Kieliszki do jajek mogą być bardzo eleganckie, stanowić ozdobę stołu — to nie tylko rozwiązania klasyczne, ale też projekty awangardowe, o nowoczesnych, geometrycznych kształtach. Z kolei dzieci najbardziej zadowolone będą z kieliszków z bajkowymi motywami — w kształcie Minionka czy Myszki Miki.
Jaki gadżet sprawdzi się do podawania większej liczby jajek? Na przykład elegancka tacka w kształcie wytłaczanki, ale wykonana ręcznie kamionki. Albo koszyk do jajek w kształcie kury — to szkielet ptaka, który można wypełnić np. pisankami.