Nie każdy może pozwolić sobie na stworzenie specjalnego pomieszczenia, gdzie będą gromadzone zapasy żywności i sprzęt kuchenny. A szkoda. Nic nie pomaga tak uporządkować tej strefy domu jak dobrze zorganizowana spiżarnia.
Spiżarnia — funkcjonalne rozwiązanie
Tego typu pomieszczenie sprawia, że możemy dokładnie posegregować rzeczy, których używamy w kuchni codziennie i takie, po które sięgamy raz na jakiś czas. Możemy tam trzymać sprzęt kuchenny o większych gabarytach. Kto nie zna odwiecznego problemu, który polega na tym, że kupujemy jakiś gadżet, np. sokowirówkę, z którego planujemy często korzystać, chowamy go do szafki w kuchni, a potem nigdy nie wyciągamy, bo… nie chce nam się wyjmować go, składać, potem myć i rozkładać z powrotem do pudełka. W spiżarni taki sprzęt może stać gotowy do użycia w każdej chwili.
Nigdy nie docenimy spiżarni tak bardzo jak wtedy, gdy szykuje nam się duże wydarzenie, np. zbliżają się święta czy rodzinne spotkanie innego rodzaju i po zrobieniu zakupów stajemy przed ogromnym problemem, jakim jest to, gdzie my to wszystko będziemy trzymać do czasu gotowania? Podobnie jest z przygotowanymi już daniami, np. ciastami czy sałatkami, które musimy gdzieś postawić do czasu przybycia gości, z daleko od dzieci, zwierząt czy wygłodniałych partnerów. Spiżarnia to miejsce, gdzie potrawy będą czekały bezpiecznie na swój moment.
Jak zagospodarować spiżarnię? Porady
Aby spiżarnia służyła nam zgodnie ze swoim przeznaczeniem, musimy wybrać na nią odpowiednie pomieszczenie. Najlepiej, by było ono zlokalizowane przy północnej ścianie budynku, gdzie będą odpowiednie warunki temperaturowe oraz dobra wilgotność. Utrzymywanie idealnego poziomu tych dwóch czynników jest kluczowe — temperatura w spiżarni nie powinna przekraczać 15 st. C, a wilgotność nie może być większa niż 60 proc. Zadbajmy też o odpowiednią wentylację pomieszczenia oraz o oświetlenie — nie może ono być zbyt mocne i jasne. Najlepszym wyborem będą pokoje czy wnęki, w których nie ma okien lub są one od nich oddalone, by nie narażać gromadzonych w nich produktów na wahania temperatury.
Należy również pamiętać, by przy urządzaniu takiego pomieszczenia, używać materiałów, które będą łatwe do sprzątania i pomogą nam stworzyć dobre warunki do przechowywania żywności. Odpowiednie są tu płytki ceramiczne, kamień czy drewno.
Jeżeli nie dysponujemy oddzielnym pomieszczeniem nadającym się na spiżarnię, niekoniecznie musimy zupełnie z niej rezygnować. Wiele osób aranżuje do tego typu funkcji piwnice, specjalnie wydzieloną część garażu, może to być również niewielka przestrzeń w kuchni.
Dobrym pomysłem na wykorzystanie całej przestrzeni pomieszczenia na spiżarnię (które zazwyczaj nie są zbyt duże), jest zabudowanie jej od podłóg po sufity otwartymi półkami lub regałami, najlepiej drewnianymi. Półki na cięższe słoiki powinny być solidne, na lżejsze produkty mogą być to listwy. Bardzo przydatne będą też regały z szufladami, gdzie możemy posegregować np. przyprawy i inne drobniejsze przedmioty. W spiżarni konieczne będą też szafki, gdzie możemy schować sprzęt kuchenny, słoiki z przetworami czy inne zapasy.
Aby nasza spiżarnia była rzeczywiście funkcjonalna, warto byśmy opracowali spójny system, według którego uporządkujemy znajdujące się w niej przedmioty i produkty. Sposobem na zagospodarowanie spiżarni jest przesypywanie różnego typu żywności do pudełek i słoików, które należy dokładnie opisywać. Będzie to nie tylko bardzo poręczne i użyteczne, lecz także sprawi, że pomieszczenie będzie miało bardzo miły dla oka wygląd. osoby, które cenią sobie porządek i nie lubią natłoku barw oraz kształtów, będą z tego rozwiązania szczególnie zadowolone. Kluczowe w utrzymywaniu wprowadzonego porządku w naszej spiżarni, jest robienie regularnych przeglądów stanu żywności, a także sprzątanie gromadzącego się kurzu.