Patelnia grillowa to doskonała alternatywa dla grilla elektrycznego oraz zwykłej patelni. Zajmuje mniej miejsca niż grill elektryczny i daje możliwość przygotowywania potraw znacznie zdrowszych i smaczniejszych niż te z tradycyjnej patelni.
Pamiętaj, że patelnia grillowa śmiało może zastąpić w domu grilla. Potrawy przygotowywane na patelni grillowej wyglądają i smakują tak samo jak te ściągnięte z grillowego rusztu. Wiele osób uważa, że są nawet lepsze, ponieważ smażenie na patelni grillowej nie wymaga przykrywania, a dzięki temu mięso jest kruche.
Jaką patelnię grillową wybrać?
Jeśli decyzja o zakupie patelni grillowej jest już za tobą, czas na odpowiedni wybór. Chętnie ci w tym pomożemy. Zacznijmy od wyboru materiału. W ofercie patelni grillowych znajdziesz stalowe, żeliwne i aluminiowe. Najbardziej trwała i solidna jest patelnia grillowa żeliwna. To inwestycja na kilkanaście lat. Za wadę tego rodzaju patelni grillowych można uznać ich cenę, bowiem są wyjątkowo drogie. Do tego nie można ich myć w zmywarce. Mimo tych dwóch wad żeliwne patelnie grillowe są bardzo popularne.
Tańsze są patelnie stalowe. Wykonywane są ze stali nierdzewnej wysokogatunkowej. Są odporne na korozje i uszkodzenia, a to sprawia, że może posłużyć w twojej kuchni mniej więcej tak długo jak jej droższa, żeliwna kuzynka. Stalowe patelnie grillowe powoli nagrzewają się i równie powolnie oddają ciepło jedzeniu, a więc przygotowywanie na nich posiłków wymaga czasu i cierpliwości. Dodatkowym atutem stalowych patelni grillowych jest to, że można używać ich w piekarniku i można je myć w zmywarce.
Jeśli przeraża cię duży, jednorazowy wydatek i wolisz coś taniego, możesz kupić patelnię grillową aluminiową. To zdecydowanie najtańsza opcja. Musisz jednak wiedzieć, że to najmniej trwała patelnia grillowa, łatwo się odkształca i przypala. Nie można jej używać w piekarniku i myć w zmywarce.
Najlepsza patelnia grillowa
Jeśli szukasz najlepszej patelni grillowej, musisz wiedzieć, że różnią się one nie tylko materiałem, z którego są wykonane, ale także nieprzywierającą powłoką wewnętrzną. To właśnie z nią jedzenie ma bezpośredni kontakt w czasie grillowania. Wewnętrza powłoka patelni grillowej może być ceramiczna, teflonowa lub tytanowa. Każda z nich ma swoje wady i zalety. Najtańsze są patelnie teflonowe, a najdroższe i najbardziej odporne na uszkodzenia tytanowe. Patelnie grillowe tytanowe jako jedyne można myć w zmywarce.
Zatem najlepsza patelnia grillowa to ta stalowa lub żeliwna z powłoką tytanową. To najbardziej uniwersalny wybór i inwestycja na długie lata. Wybierając patelnię grillową dla siebie zwróć jeszcze uwagę na to czy ma żaroodporne i stabilne uchwyty, żaroodporną pokrywkę do zapiekania w piekarniku oraz wskaźnik temperatury. Przyda się także rowek do wylewania tłuszczu zgromadzonego na dnie patelni oraz odpinana rączka. Dzięki niej łatwiej znajdziesz miejsce w szafce na swoją patelnię.
Najlepsza patelnia grillowa na indukcję
Kupując patelnię grillową nie zapominaj także o tym, aby dopasować ją do rodzaju swojej kuchni. To szczególnie ważne jeśli jesteś posiadaczem kuchni indukcyjnej, która nie nadaje się do gotowania w zwykłych garnkach. To samo dotyczy patelni grillowej.
Patelnia grillowa na indukcję powinna mieć przede wszystkim płaski spód, aby dokładnie przylegać do płyty grzewczej. Dno patelni grillowej na indukcję powinno być dość grube, aby nie odkształcało się pod pływem temperatury, a jednocześnie szybko nagrzewało się. Według specjalistów najlepsze patelnie grillowe na indukcję to te, które posiadają siedmiowarstwowe dno. Nie bez znaczenia jest też materiał z jakiego jest wykonana patelnia grillowa na indukcję. Najlepiej sprawdzają się patelnie żeliwne, które mają właściwości ferromagnetyczne.
Czy smażenie na patelni grillowej jest zdrowe?
Tak, grillowanie uznawane jest za najzdrowszą formę obróbki termicznej jedzenia. Dzieje się tak za sprawą specjalnego dna, które pozwala na smażenie mięsa, ryb i warzyw bez tłuszczu, bez ryzyka przypalenia się lub przywierania. To z kolei sprawia, że potrawy z patelni grillowej są lekkie i niskokaloryczne w porównaniu z tymi smażonymi na zwykłej patelni, a nawet pieczonymi w piekarniku.
Dno patelni grillowej nie tylko umożliwia smażenie bez tłuszczu, ale też odprowadza tłuszcz z potraw. Dzięki temu mięso i ryby nie wchłaniają nadmiaru tłuszczu i są zdrowsze oraz smaczniejsze. Właściwie trudno znaleźć argumenty przeciwko patelni grillowej, za to argumenty za jej kupnem można śmiało mnożyć. Należy do nich m.in. ekonomia, bowiem patelnia grillowa ma grube dno, które po nagrzaniu długo utrzymuje temperaturę i równomiernie oddaje ciepło. Dzięki temu możemy idealnie wysmażyć mięso.
Zobacz także: