Grillowanie nierozerwalnie kojarzy się nam z wiosną i latem. Próbując przedłużyć sobie ten letni czas i przyjemności, grillujemy również wczesną jesienią kiedy temperatura i pogoda w ciągu dnia czy wieczorem na to pozwalają. To właśnie z powodu nieodpowiedniej pogody najczęściej rezygnujemy z plenerowych spotkań przy grillu, a przecież grillowanie to nie tylko sposób na przyjemne spotkanie w gronie bliskich czy znajomych, ale także najzdrowsza technika przygotowywania ciepłych dań.
Grillowane potrawy zarówno mięsne jak i jarskie są lżejsze i mniej kaloryczne od tych smażonych czy nawet pieczonych. Właśnie dlatego warto grillować przez okrągły rok i jest to jak najbardziej możliwe, nawet bez wychodzenia z własnego domu. To genialne rozwiązanie dla osób, które muszą trzymać dietę lekkostrawną lub dbają o swoją sylwetkę.
Jaki grill wybrać?
Zanim zdecydujesz się na kupno grilla, musisz zastanowić się, gdzie chcesz go używać. Niech to będzie dla ciebie pierwsza, cenna wskazówka. Jeśli mieszkasz w domu, masz taras lub ogródek, będziesz mieć zdecydowanie większy wybór niż osoby mieszkające w bloku.
Aktualnie na rynku znajdziesz trzy rodzaje grillów: elektryczne, gazowe i tradycyjne – węglowe. Różnią się one nie tylko rodzajem zasilania, ale także wielkością oraz funkcjonalnością. Jeśli zastanawiasz się jaki grill wybrać dla siebie, nie kieruj się ceną czy modą, ale własnymi potrzebami. Kup taki sprzęt, który będziesz mieć gdzie trzymać i który spełni twoje oczekiwania. Pamiętaj, że większy i droższy nie zawsze oznacza lepszy. Wśród wielu dostępnych rodzajów i modeli grilli z pewnością znajdziesz coś idealnego dla siebie i na miarę swojego budżetu.
Najbardziej dostępne grille to te niewielkich rozmiarów tradycyjne grille węglowe. To klasyka grillowania, która łączy się z niepowtarzalnym smakiem przygotowywanych na grillu węglowym potraw. Wynika to m.in. z długiego czasu przygotowania potraw oraz ich odymienia. Z oczywistych względów są to urządzenia wyłącznie do użytku na zewnątrz. Bez względu na ich rozmiary. Z grilla węglowego korzysta się zwykle wyłącznie w sezonie wiosenno-letnim przy dobrej pogodzie. Zarówno silny wiatr jak i deszcz nie służą tej formie grillowania. Nie da się również ukryć, że jest to najmniej zdrowa forma grillowania, ponieważ w czasie przygotowywania potraw na grillu węglowym do jedzenia trafiają szkodliwe dla zdrowia substancje pochodzące z rozpałki, brykietu i węgla.
Grill gazowy czy elektryczny?
Jeżeli mieszkasz w bloku najlepszym rozwiązaniem będzie kupno grilla elektrycznego – małego lub dużego. Dla większości lokatorów budynków wielorodzinnych jest to właściwie jedyna opcja, chyba, że zamiast balkonu masz wyjście na własny ogródek bądź duży taras. Wtedy możesz sobie pozwolić ewentualnie na kupno grilla gazowego. Grille węglowe ze względu na ogień i wytwarzany przez nie dym nie mogą być używane nawet w ogródkach czy na tarasach w blokach.
Grill elektryczny jest też dobrym wyborem, jeśli nie chcesz ograniczać się z grillowaniem jedynie do sezonu wiosenno-letniego, ale chcesz zajadać się zdrowymi i pysznymi potrawami z grilla przez cały rok, bez wychodzenia z domu. W sklepach bez problemu znajdziesz modele grilli elektrycznych, które postawisz na kuchennym blacie lub schowasz w kuchennej szafce. Tego typu grille elektryczne przypominają wyglądem duży toster. Grill elektryczny nie generuje ognia, dymu ani żadnych innych zanieczyszczeń, a więc jest całkowicie bezpieczny, a do tego łatwy w użytkowaniu. Jedyne czego potrzebuje to źródło zasilania – musi stać w miejscu, z którego łatwo podłączysz go do prądu. Zaletą grilla elektrycznego jest to, że szybko się nagrzewa, szybko przygotowuje się na nim potrawy i łatwo się go czyści.
Grille gazowe cieszą się w ostatnim czasie dużą popularnością, ale są to urządzenia typowo plenerowe. Nie kupuj grilla gazowego jeśli nie masz domku lub działki z ogródkiem, ewentualnie mieszkania w bloku z wyjściem na własny ogródek lub z tarasem. Warto wiedzieć, że smak dań z grilla gazowego jest niemal identyczny do tych z grilla tradycyjnego – węglowego, ale potrawy z grilla gazowego są zdrowsze. Z grilla gazowego można też korzystać z powodzeniem przez cały rok.
Jaki grill wybrać? Przydatne wskazówki
Dla wielbicieli całorocznego grillowania polecamy zdecydowanie grille elektryczne, zwłaszcza te typowo domowe, kuchenne. Pamiętaj jednak, że na takim grillu nie przygotujesz jednorazowo uczty dla dużej grupy osób. Zatem jeśli lubisz spotkania towarzyskie w dużym gronie, lepszym rozwiązaniem będzie duży, plenerowy grill elektryczny albo grill gazowy.
Jeśli mieszkasz w domku albo często spędzasz czas na działce poza miastem, możesz zainwestować w duży, zamknięty grill węglowy. Wybierając grill węglowy, zwróć uwagę na to czy ma popielnik ułatwiający czyszczenie go. Cennym dodatkiem do grilla węglowego jaki i grilla gazowego jest termometr, który umożliwia kontrolę temperatury. Grille elektryczne z reguły mają wbudowaną regulację temperatury, co jest ich kolejnym atutem. Jeśli cenisz sobie wygodę użytkowania, kup grilla z miejscem do przechowywania akcesoriów, aby mieć je zawsze pod ręką.
Pamiętaj, że grill węglowy wymaga sporo cierpliwości. Najpierw musisz go rozpalić, później czekać na jedzenie, a na koniec jeszcze dokładnie go wyczyścić. Proces przygotowywania potraw na grillu węglowym jest zdecydowanie dłuższy niż na grillu gazowym czy elektrycznym. Ponadto grille gazowe i elektryczne czyści się błyskawicznie.
Zobacz także: