Gdybyśmy mieli ocenić, jaka przyprawa jest najważniejsza w kuchni, zdecydowanie powiedzielibyśmy, że jest nią sól. Sól nadaje potrawie smak, wydobywa z dania to, co w nim najlepsze. Niedosolone lub w ogóle nieosolone posiłki bywają wręcz niezjadliwe. Ale! Z solą trzeba jednak uważać. Absolutnie nie jest tak, że im bardziej słone danie, tym lepsze, co oczywiste. Przesoloną potrawę chyba jeszcze trudniej jest zjeść, niż taką zupełnie bez soli. Co zatem zrobić, jeśli zdarzy ci się przesolić np. zupę lub sos? Czy da się je jeszcze odratować? Okazuje się, że tak, i to w bardzo prosty sposób. Podpowiadamy, jak usunąć nadmiar soli z zupy. Każda pani domu powinna znać ten trik.
Zupa jest za słona? Skorzystaj z tego triku, a jej smak stanie się idealny
Istnieje kilka sprawdzonych, testowanych od lat przez gospodynie sposobów na odsolenie zupy. Jeżeli zdarzy ci się taka sytuacja, musisz po prostu wrzucić do garnka z zupą jeden z poniższych składników:
1. Surowy, obrany ziemniak
Obierz ziemniaka, umyj i wrzuć go do garnka z gotującą się zupą. Nie przekrajaj na kawałki. Gotuj całość przez ok. 10 minut, a następnie wyjmij ziemniaka. Nadmiar soli z potrawy zostanie wchłonięta przez warzywo i zupa odzyska idealny smak.
2. Jabłko pokrojone na ćwiartki
Jabłko pochłania słony smak z zupy podobnie jak ziemniak. W tym przypadku również wystarczy wrzucić do garnka owoc, tym razem pokrojony np. na połówki lub ćwiartki, i pogotować chwilę całość, a następnie wyjąć jabłko. Ważne, by nie kroić go zbyt drobno, w przeciwnym razie może być trudno wyłowić wszystkie cząstki jabłka z zupy.
3. Woreczek ryżu
Działa analogicznie jak powyższe dwa składniki. Pamiętaj, by wrzucić ryż w woreczku, a nie rozrywać go, no chyba, że chcesz mieć zupę z ryżem. Nie będziesz przecież wygrzebywać pojedynczych ziarenek, prawda?
4. Białko jajka
Białko ma tę właściwość, że pochłania sól podczas ścinania się. Wystarczy, że oddzielisz białko od żółtka (do zupy będzie potrzebne wyłącznie białko), wlejesz surowe białko do garnka, pogotujesz chwilę, a zupa przestanie być za słona. Ścięte białko najłatwiej wydobyć z zupy łyżką cedzakową.
Sposoby na niewielkie przesolenie zupy
Jeśli zupa jest tylko trochę zbyt słona, można uratować ją jeszcze innymi sposobami. Wówczas należy do niej dodać:
1. Śmietanę lub jogurt naturalny
Zarówno śmietana, jak i jogurt sprawiają, że zupa nabiera bardziej kremowego, ale i delikatniejszego smaku. Warto je dodawać do zupy zwłaszcza właśnie wtedy, gdy niechcący wsypiemy do garnka zbyt dużo soli. Smak potrawy od razu stanie się łagodniejszy.
2. Skórkę od chleba
Skórka od chleba, podobnie jak ziemniak, ryż czy jabłko, pochłania sól, natomiast w nieco mniejszym stopniu. To znaczy, że jeśli zupa jest tylko nieco przesolona, skórka od chleba sprawdzi się doskonale. Jeśli natomiast czujemy, że potrawa jest bardzo przesolona, lepiej sięgnąć po któryś wcześniejszych sposobów na jej odsolenie.
Zobacz także: