Dla zapalonych grzybiarzy, którzy interesują się tematem od lat, pewnie nie będzie nowiną stwierdzenie, że różne gatunki grzybów lubią inne warunki i nie jest tak, że wybierając się do napotkanego przypadkowo lasu możemy zebrać pełen kosz okazów wszelkiej maści. Niektóre grzyby preferują środowisko lasów liściastych, inne iglastych, niektóre znajdziemy wyłącznie pod konkretnymi drzewami. Jeżeli więc nie macie jeszcze tej wiedzy i wasza przygoda z grzybobraniem dopiero się zaczyna, warto, żebyście zapamiętali, gdzie udać się na poszukiwanie prawdziwków, a gdzie maślaków czy kurek.
Które grzyby rosną w lasach liściastych, a które w iglastych?
Jeżeli chodzi o lasy liściaste, to tu możemy spotkać borowika usiatkowanego, zwłaszcza w pobliżu dębów i buków. Pod tymi drzewami bywają też podgrzybki brunatne, czyli grzyby, po które zwykle udajemy się na poszukiwania do lasów iglastych. Czasami w lasach liściastych możemy też znaleźć prawdziwki, zwłaszcza pod rosłymi, wiekowymi dębami, choć te grzyby również z reguły rosną w lasach iglastych. Za to grzybem preferującym las liściasty jest z pewnością koźlarz, nazywany niekiedy brzozakiem, ponieważ można go znaleźć właśnie pod brzozami. Z kolei zarówno pod dębami, bukami, jak i brzozami możemy natrafić na wykwintne kurki. Grzyby te również chętnie rosną w pobliżu iglaków – świerków i sosen.
Do lasów iglastych możemy udać się na poszukiwanie wspomnianych wcześniej prawdziwków. Rosną w pobliżu świerków i sosen. Podobnie jak podgrzybki brunatne, czyli bardzo lubiane i popularne grzyby, one również upodobały sobie te rodzaje drzew. Pod młodymi sosnami można spotkać maślaki. Wiele osób wybiera właśnie ten gatunek grzybów do marynowania, wiec jeśli Wy również chcielibyście to zrobić, udajcie się lasu, w którym znajdują się niezbyt wiekowe sosny, a gleba jest piaszczysta. Gatunkiem grzyba, który zdecydowanie preferuje las iglasty, jest kultowy rydz. Znajdziecie je w pobliżu sosen, w trawie, ale nie w miejscach zacienionych, tylko takich, do których dociera sporo światła.
Zobacz także: