Motyw Święta Dziękczynienia często pojawia się w najróżniejszych przejawach amerykańskiej popkultury. W Stanach Zjednoczonych jest to bardzo ważny dzień, którego geneza sięga 1621 r., kiedy pielgrzymi, osadnicy z Europy, obchodzili pierwsze dożynki. Uczcili oni udane żniwa wraz z kilkudziesięcioma rdzennymi mieszkańcami Ameryki, którzy pomogli im przetrwać pierwszy trudny rok. Świętowali i biesiadowali wspólnie, a na pamiątkę tego wydarzenia do dzisiejszego dnia w czwarty czwartek listopada w USA obchodzi się Święto Dziękczynienia i przygotowuje tradycyjne potrawy.
Główna tradycyjna potrawa na Święto Dziękczynienia — przepis
Jest to kwestia pozostająca poza wszelką dyskusją, że głównym daniem przygotowywanym z okazji Święta Dziękczynienia jest pieczony indyk. Jest on zazwyczaj pieczony w całości, chociaż dokładne przepisy mogą różnić się w zależności od regionu kraju, czy nawet pomiędzy rodzinami. Najważniejsze jest, aby wypatroszonego indyka, czyli bez podrobów i głowy, natrzeć masłem oraz przyprawami. W kwestii przypraw zauważalne jest duże zróżnicowanie związane przede wszystkim z różnicami wynikającymi z przyjętej tradycji. Bazą oczywiście są sól i pieprz, oprócz nich często dodaje się tymianek, majeranek, rozmaryn. Dodać można również gotową przyprawę do drobiu lub inną ulubioną mieszankę ziół. Następnie ważne jest, aby natrzeć indyka, również pod skórą, masłem oraz przyprawami. W kolejnym kroku wstawia się go w formie do piekarnika nagrzanego do około 170-180 st. i piecze pod folią aluminiową przez mniej więcej 3 godziny. Jest to kwestia dowolna, mocno uwarunkowana też przez wielkość indyka. Warto co jakiś czas podlewać go sokiem, jaki z niego wypływa, aby nie upiekł się zbyt suchy. Na około 20-30 minut przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, aby skórką apetycznie się przypiekła i była chrupiąca.
Dodatki, potrawy poboczne z okazji Święta Dziękczynienia — mnogość dań i przepisów
Pieczony indyk to bez wątpienia najważniejsze danie z okazji Święta Dziękczynienia. Zaraz obok niego najistotniejsze jest również nadzienie, czyli ang. stuffing, którym można zdecydować się wypchać wnętrze ptaka lub upiec obok niego w formie. Tutaj również widoczna jest duża dowolność. Najpopularniejsze nadzienie jest chlebowe, zazwyczaj z boczkiem, kiełbasą, warzywami, m.in. cebulą, pieczarkami, marchewką. Ważnymi składnikami są bulion i przyprawy, przede wszystkim szałwia, rozmaryn, czosnek.
Indyka je się też z ziemniaczanym purée lub takim w wersji z batatów oraz tłustym sosem pieczeniowym, ang. gravy. Ilość dodatków i warianty ich przepisów również są bardzo zróżnicowane, często modyfikowane dosyć dowolnie. Wśród najczęściej występujących są sos żurawinowy, zapiekanka z zielonej fasolki, brukselka zapiekana z boczkiem, chleb kukurydziany — a na każde z nich znaleźć można liczne przepisy w internecie.
Święto Dziękczynienia — pyszny deser jako najlepszy przepis na zakończenie posiłku
Bardzo ważnym elementem kolacji z okazji Święta Dziękczynienia jest deser. I tutaj nie może zabraknąć wielu różnych rodzajów słodkości, które Amerykanie spożywają na zakończenie uroczystego posiłku. Zazwyczaj są to ciasta. Do najpopularniejszego wariantu należą te z użyciem tak lubianej w USA dyni, często pod postacią dyniowej tarty. Popularne są też jabłeczniki, serniki przygotowywane według różnych przepisów, torty czy ciasto z orzechów pekan. Część Amerykanów stawia też na przygotowanie muffinów, brownie, placka jagodowego lub puddingów, które mogą być zrobione również z dyni. Ważne jest, aby deser był pyszny i słodki, trafiający dobrze w gust domowników i zaproszonych gości.