Świeże pieczywo każdego dnia? To naprawdę możliwe, w dodatku bez konieczności notorycznego zaglądania do ulubionej piekarni. Kluczem przedłużenia miękkości chleba jest jego właściwe przechowywanie.
W niesprzyjających warunkach, kiedy pieczywo czy bułki są zamykane w szczelnych opakowaniach, z ograniczoną cyrkulacją powietrza ulubione wyroby pszenne szybko czerstwieją. Nie są już wówczas tak kuszące i apetyczne, jak zaraz po zakupie. Można jednak odczarować ten scenariusz, stosując na co dzień kilka sprawdzonych metod, dotyczących przechowywania ulubionych bochenków.
Trik z jabłkiem na przedłużenie świeżości chleba
Jeśli jesteś zwolennikiem przechowywania pieczywa w specjalnym chlebaku, mamy sposób, dzięki któremu chleb nie sczerstwieje i pozostanie świeży na dłużej. Trik jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy do pojemnika z chlebem dodać jabłko przekrojone na pół. Dzięki sokom zawartym w owocu pieczywo nie będzie tak szybko twardnieć. Należy jednak wiedzieć, że zbyt długie trzymanie pieczywa zamkniętego z połówką jabłka może przyczynić się do tworzenia pleśni. Jeżeli zdecydujesz się na wypróbowanie naszego triku, koniecznie pamiętaj o regularnej wymianie owocu.
Pieczywo przechowuj w chlebaku
Rekomendowanymi chlebakami są te wykonane z naturalnego drewna. W związku ze stale zmieniającymi się trendami wnętrzarskimi obecnie zakupić można wiele rozmaitych pojemników na pieczywo, które sprawdzą się równie dobrze, jak te drewniane. Najważniejsze jest jednak, żeby chlebak posiadał otwory umożliwiające właściwy przepływ powietrza. To bardzo ważne, ponieważ odpowiednia cyrkulacja zapobiega psuciu się pieczywa.
Korzystając z tego rozwiązania, należy pamiętać o regularnym czyszczeniu chlebaków. Dla bezpieczeństwa rekomenduje się, aby korzystać z naturalnych detergentów. Chcąc przedłużyć świeżość pieczywa, nie można zapomnieć o właściwym wyborze miejsca, w którym stanie chlebak. Nie może być ono przypadkowe. Najlepiej pojemnik z wyrobem piekarskim trzymać z dala od promieni słonecznych czy sprzętów AGD, które mogą powodować jego gwałtowne nagrzewanie, co z kolei wpływnie na niekorzyść zakupionego lub samodzielnie upieczonego pieczywa.
Sposób babci na przedłużenie świeżości chleba
Co z osobami, które z różnych względów nie przepadają za gromadzeniem pieczywa w tradycyjnych chlebakach? Nic straconego! Istnieje kilka innych metod, dzięki którym przechowywanie chleba przedłuża jego świeżość. Najlepszym bez dwóch zdań okazuje się sposób wykorzystywany przez nasze babcie. Polega on na owijaniu wyrobów piekarskich w lniane woreczki. Ten naturalny materiał zapewnia doskonały przepływ powietrza, dzięki czemu chleb nie czerstwieje tak szybko. Mało tego, skórka pozostaje chrupiąca, a wnętrze wypieku idealnie puszyste i miękkie. W ten sposób pieczywo może być przechowywane nawet w kuchennych półkach. To rozwiązanie, które pozwala upiec dwie pieczenie na jednym ogniu — oszczędza odrobinę miejsca na blacie i przedłuża świeżość chleba.
Czy mrożenie chleba jest dobrym pomysłem?
Mrożenie pieczywa w wielu domach staje się coraz częstszą praktyką. To także doskonały sposób na walkę z marnowaniem żywności. Jeżeli przepadasz za miękkim chlebem z chrupiącą skórką, a na drugi dzień odstawiasz go w kąt i kupujesz nowy, zamrożenie połówki bochenka okaże się znakomitym pomysłem. W zimnie można przechowywać go jednak maksymalnie przez 3 miesiące.
W jaki sposób mrozić chleb, by nie stracił swojego smaku i pożądanej chrupkiej skórki? W zamrażarce umieszczaj tylko świeży bochen. Wystarczy owinąć go w szczelny worek foliowy, a następnie pozbyć się nadmiaru powietrza. Odmrażanie powinno odbywać się natomiast w temperaturze pokojowej lub lodówce. Nie należy jednak umieszczać go w mikrofalówce.
Zobacz także: