Zanim zastanowisz się, jaki dzbanek do herbaty wybrać dla siebie, dowiedz się, dlaczego w ogóle powinieneś go mieć. A zalet tego rozwiązania jest wiele! Zalewając wodą herbatę bezpośrednio w filiżance czy kubku, nie wydobędziesz z niej stu procent smaku i aromatu, prawdopodobnie też po niedługim czasie napar będzie letni, a przyjemność z jego picia znikoma. Zaparzanie herbaty w dzbanku pozwala na cieszenie się ciepłym napojem przez długi czas. Herbata zamknięta w czajniczku nie stygnie tak szybko. Możesz nalewać sobie do filiżanki jedynie małą porcję i po jej wypiciu dolewać kolejne.
Oprócz tego dzbanek do herbaty z uwagi na to, że jest większy od szklanki, pozwala na całkowite rozwinięcie się liści, przez co parzenie jest efektywniejsze, a uzyskany smak i zapach naparu intensywniejszy i głębszy. Każdy fan herbaty wyraźnie odczuje tę różnicę, oczywiście na plus.
Poza tym przyrządzanie herbaty w dzbanku może być miłym rytuałem, wprawiającym w dobry nastrój, zwłaszcza w zimne jesienne lub zimowe popołudnia i wieczory. A zatem skoro już wiesz, że dzbanek do herbaty to rozwiązanie idealne dla ciebie, pora zastanowić się nad tym, jaki model wybrać. W sklepach dostępne są dzbanki szklane, ceramiczne i żeliwne.
Szklane dzbanki do herbaty
Choć obecnie wydaje się, że dzbanki szklane są najbardziej popularne i najpowszechniej dostępne w sklepach, nie zawsze tak było. Ten rodzaj zaparzaczy pojawił się na rynku stosunkowo niedawno, bo kilkadziesiąt lat temu. Są jednak chętnie wybierane przez klientów ze względu na ich lekkość, a niejednokrotnie również ciekawy design. Co ciekawe, szklany dzbanek może być wykorzystywany zarówno do klasycznej, gorącej herbaty, jak również do herbat mrożonych, czyli tzw. cold brew tea. Aby jednak zaparzacz miał te obie funkcje, musi mieć odpowiednią pokrywkę. Dzbanki bez pokrywek nie nadają się bowiem do przyrządzania ciepłych herbat, gdyż tracą funkcję trzymania temperatury.
Dzbanek szklany może mieć wyjmowane siteczko, do którego wsypuje się liście herbaty czy ziół, a po zaparzeniu je wyciąga. To rozwiązanie jest najlepsze w przypadku naparów z liści, które nie powinny być zbyt długo zanurzone w wodzie. Najczęściej jednak spotykane szklane dzbanki do herbaty mają tłok z sitkiem, który oddziela liście, przyciskając je do dna naczynia, od gotowego napoju, który znajduje się powyżej. W takim przypadku do filiżanki wlewamy herbatę bez liści, ale one pozostają cały czas zanurzone w wodzie na dnie dzbanka (co jest przydatne w przypadku takich rodzajów herbat, które możemy zaparzać kilkukrotnie, uzyskując za każdym razem inny efekt, dotyczy to np. herbaty zielonej).
Nie ma obawy, że wybierając szklany dzbanek do herbaty, będziesz zmuszony czyścić go ręcznie. Dzbanki ze szkła nadają się do mycia w zmywarce, jeśli ustawimy ją na delikatny program do szkła.
Ceramiczne dzbanki do herbaty
Dzbanki ceramiczne, a zwłaszcza porcelanowe, są piękne i mogą stanowić wyjątkową dekorację kuchni czy stołu, ale są też droższe niż szklane. Porcelana pojawiła się w Europie na początku XVIII wieku i wówczas była uznawana za bardzo drogocenną, niemal jak złoto. Dziś nie jest już aż tak droga, ale jej wytwory nadal uważane są za szlachetne i moda na nie nadal trwa.
Klienci wybierają często właśnie dzbanki ceramiczne, ponieważ nadają one domowego, przytulanego charakteru, nie tylko wtedy, gdy są ozdabiane w kwieciste, babcine wzory, lecz także gdy są jednolite, gładkie i proste w formie. Bo ceramicznych dzbanków do herbaty jest na rynku wiele rodzajów i modeli. Mogą być pękate, tradycyjne albo bardziej nowoczesne. Duże, w których zaparzymy kilka herbat naraz, albo malutkie, na napar dla jednej osoby. Ciekawym rozwiązaniem są dzbanuszki w komplecie z filiżankami, które tworzą całość – na dole jest filiżanka, a na górze idealnie dopasowany wielkością dzbanek (taki zestaw to świetny pomysł na prezent).
Jeśli zdecydujesz się na ceramiczny dzbanek do herbaty, musisz mieć świadomość, że może on nie nadawać się do prania w zmywarce. Jeżeli nie ma na nim wyraźnego oznaczenia, że może być myty w ten sposób, lepiej nie ryzykuj, ponieważ mycie w zmywarce może spowodować jego płowienie lub ścieranie się farby.
Żeliwne dzbanki do herbaty
Naczynia wykonane z żeliwa wykorzystywane są już od setek lat. Są trwałe, solidne i ciężkie. A to z kolei sprawia, że są również najdroższe. Decydując się na żeliwny dzbanek do herbaty, masz pewność, że posłuży ci przez długie lata, ponieważ bardzo trudno go zużyć, zniszczyć. Dzbanki z żeliwa nieporównywanie dłużej utrzymują też wysoką temperaturę naparu, w porównaniu z modelami szklanymi lub ceramicznymi. Dodatkowo fani herbat doskonale wiedzą, jak kłopotliwy może być czasami ciemny osad z naparu, który trudno usunąć ze ścianek naczynia (warto o tym pomyśleć, wybierając zwłaszcza białą porcelanę). W przypadku dzbanków żeliwnych taki problem w ogóle nie istnieje.
Choć dzbanek z żeliwa wydaje się mieć najwięcej zalet, nie jest jednak rozwiązaniem idealnym dla każdego. Żeliwo (zwłaszcza gorszej jakości) może pod wpływem gorącej wody wydzielać charakterystyczny posmak, który będzie najbardziej wyczuwalny w przypadku parzenia słabszych herbat lub delikatniejszych z natury (jak np. biała herbata). Żeliwa nie można też wkładać do zmywarki, więc taki dzbanek obowiązkowo trzeba myć ręcznie (delikatną gąbką, a nie druciakiem) oraz najlepiej każdorazowo od razu wycierać do sucha, bo inaczej może zacząć zachodzić rdzą.
Jaki dzbanek do herbaty a jaki do kawy?
Ponieważ herbatę i kawę zaparza się w inny sposób, najlepiej mieć różne dzbanki do obu napojów. Ewentualnie można postawić na szklany dzbanek z tłokiem i sitkiem, w którym przyrządzimy zarówno herbatę, jak i kawę. W przypadku dzbanków ceramicznych – te do kawy i herbaty różnią się przede wszystkim kształtem. Czajniczki do herbaty są zwykle w kształcie kuli o pojemności 1 litra, natomiast imbryczki do kawy są wyższe i bardziej zdobione (dawniej kawa była dużo droższa niż herbata i stać na nią było tylko zamożniejsze osoby, a przyrządzanie jej w pięknym, ozdobnym imbryku podkreślało ten fakt).
Dla smakoszy kawy dobrym rozwiązaniem będzie również kawiarka (aluminiowa, stalowa lub ceramiczna), którą stawia się na płycie gazowej lub indukcyjnej. Podczas zaparzania kawy w ten sposób po chwili po domu rozchodzi się wyjątkowy aromat napoju.
Niezależnie od tego, czy preferujesz kawę, czy herbatę, możesz znacząco poprawić jakość trunku i tym samym mieć więcej przyjemności z jej picia, jeśli zainwestujesz w odpowiedni dzbanek.
Zobacz także: