Prawidłowe parzenie kawy jest kluczowe do wydobycia jej całego smaku i potencjału, ukrytego w ziarnach. Często nieświadomie odejmujemy sobie przyjemność z kosztowania jej w pełnej okazałości, czego przyczyną jest popełnianie banalnych błędów w trakcie przygotowania napoju. Parzenie kawy jest sztuką, której trzeba się nauczyć, żeby odkryć jej niesamowity smak.
Najczęstsze błędy przy parzeniu kawy
Większość społeczeństwa każdego ranka przystępuje do przyrządzenia aromatycznej kawy, która ma dodać energii i umilić początek dnia. Jeżeli nie posiadasz w domu ekspresu, zapewne przygotowujesz napój w sposób tradycyjny — zalewając mieloną kawę lub kawę rozpuszczalną ugotowaną wodą z czajnika. Wydaje się proste, prawda? Nawet w tak zwykłej czynności wielu z nas dopuszcza się kilku niedopatrzeń i błędów. Oto najpospolitsze z nich:
Stosowanie wody o złej jakości
Najczęściej do czajnika wlewamy wodę z kranu, a następnie gotujemy ją i zalewamy mieloną kawę. Podążając za wskazówkami doświadczonych baristów, warto zwrócić uwagę na to, by jakość wody była jak najlepsza. Korzystanie z przefiltrowanego płynu pozwoli na uzyskanie aromatyczniejszego smaku, ukrytego w ziarnach.
Parzenie gotowego produktu, kupionego w sklepie
Ziarna kawy bardzo szybko tracą swój wyjątkowy aromat, dlatego zmielona kawa zakupiona w sklepie nie będzie tak samo smaczna, jak samodzielnie zmielona w domu. Jeżeli chcesz posmakować kawy w “niesfałszowanej” odsłonie, spróbuj przyrządzać ją od A do Z, na własną rękę.
Zalewanie kawy wrzątkiem
Szybka pobudka, ubieranie się, śniadanie i kawa przed wyjściem do pracy — każdy z nas zna ten scenariusz. Poranny pośpiech nie sprzyja prawidłowemu parzeniu kawy. Najczęściej przebiega ono w taki sposób, że kawę zalewamy wrzącą wodą od razu po jej zagotowaniu. Niestety, nie jest to dobre przyzwyczajenie, a jeden z trywialnych błędów, którego warto się oduczyć. Kawa zalana wrzątkiem staje się gorzka i dość płytka w smaku, czego każdy entuzjasta naparu kofeinowego chce uniknąć.
Jak ocenić, czy woda jest już odpowiednia do przyrządzenia napoju? Idealna temperatura powinna wahać się w granicach 92 do 96 stopni Celsjusza. Aby ją osiągnąć, należy odczekać kilka minut od czasu wrzenia.
Czas parzenia kawy ma znaczenie
Zbyt szybkie lub wydłużone w czasie parzenie kawy również nie są prawidłowymi podejściami. Aby cieszyć się fantastycznym smakiem napoju bogów, należy wziąć pod uwagę grubość zmielonej kawy. Im szybciej chcemy ją wypić, tym drobniej powinna zostać zmielona. Dla przykładu i zobrazowania sytuacji podpowiadamy, że optymalny czas parzenia czarnej kawy wynosi 3-4 minuty, jednak dla uzyskania lepszego rezultatu w niektórych sytuacjach można wydłużyć go nawet do 8 minut. Z kolei uwielbiane przez wielu mocne espresso gotowe jest już po zaledwie 30 sekundach.
Zobacz także: