Zakalec, czyli niedopieczone ciasto wbrew powszechnej opinii posiada wielu sympatyków. Jest to jednak subiektywne podejście, a prawda kulinarna mówi, że zakalec świadczy o popełnieniu kilku najczęściej prostych błędów podczas wykonywania przepisu.
Domowe słodkości cieszą się sporą popularnością. W wielu domach nie można wyobrazić sobie udanego weekendu bez zapachu ciasta, unoszącego się po wszystkich kątach i zakamarkach. Aby słodkość cieszyła podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy, warto poznać skuteczne sposoby na ciasto bez zakalca.
Jak wygląda zakalec?
Zakalec jest niewyrośniętym, niedopieczonym ciastem, które odznacza się wilgotną i ciągnącą teksturą. Najczęściej wypiek posiada 2 kolory — od góry jest jaśniejszy, a niedopieczony spód rozpoznać można po ciemniejszej barwie, niekiedy przypominającej glinę. Ciasto z zakalcem przytrafić się może każdemu, nie tylko początkującemu cukiernikowi. Najczęstszymi przyczynami nieudanego, mokrego wypieku są drobne niedopatrzenia i chwila nieuwagi w realizacji przepisu. Poniżej zdradzamy, jak uniknąć porażki i cieszyć się z apetycznie wyrośniętych i puszystych słodkości.
Sprawdzone sposoby na ciasto bez zakalca, które nigdy nie zawodzą
Przed wyciągnięciem z piekarnika ciasta z zakalcem uchronić Cię mogą sprawdzone patenty, które pozwolą na przygotowanie idealnego wypieku. Oto lista zasad, którymi warto się kierować, piekąc domowe smakołyki.
- Przed przystąpieniem do pieczenia wyciągnij z lodówki niezbędne składniki. Powinny być one w temperaturze pokojowej.
- Suche składniki, takie jak mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy cukier puder powinny być przesypane przez sitko.
- Postępuj zgodnie z przepisem i nie zmieniaj kolejności dodawania produktów.
- Składniki mieszaj w jednym kierunku.
- Przygotowane w formie ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Żeby uniknąć zakalca, bardzo ważne jest ustawienie właściwej temperatury pieczenia.
- Zawsze postępuj zgodnie z instrukcją, zamieszczoną w przepisie.
Jak upiec ciasto bez zakalca? Od dziś to już nie problem
Aby wyeliminować prawdopodobieństwo ciasta z zakalcem, warto przyłożyć się do wykonywanego przepisu. Na samym początku przygotuj mokre składniki, wyciągając je z lodówki. Po ok. 2 godzinach spędzonych na kuchennym blacie powinny przybrać temperaturę pokojową. Dzięki temu możemy mieć pewność, że produkty będą piec się w jednakowym tempie.
Suche składniki należy przesiać. To rada od doświadczonych cukierników, którzy przekonują, że dzięki temu trikowi ciasto wychodzi idealnie puszyste i wyrośnięte. Nie bez znaczenia jest ponadto proces mieszania składników. Liczy się nie tylko kierunek (masę mieszamy zawsze w jedną stronę), ale również tempo i czas łączenia składników. Przeciągnięte w czasie mieszanie surowego ciasta sprawi, że dostanie się do niego dużo powietrza, które w efekcie wpłynie na to, że podczas pieczenia wyrób szybko opadnie, a po wyjęciu z piekarnika otrzymamy niechciany zakalec.
Warto wiedzieć, że zakalec najczęściej wychodzi w wypiekach z owocami. Jeżeli szykujesz ciasto z ich dodatkiem, koniecznie stosuj się do wskazówek uwzględnionych w przepisie. Dotyczy to nie tylko gramatury, ale i samego przygotowania owoców. Przed dodaniem do masy, owoce powinny zostać starannie umyte i wysuszone.
Zobacz także: