Suszarka do owoców to niezwykle przydatne akcesorium kuchenne, zwłaszcza dla osób, które robią zapasy na zimę z owoców z własnej uprawy. Wówczas mają one pewność, że zasuszone owoce są zdrowe, pozbawione zbędnych konserwantów i innych dodatków. Jeśli jednak nie masz możliwości tworzenia własnych zbiorów, ale masz dostęp do sprawdzonych, zaufanych źródeł, również możesz samodzielnie suszyć owoce w domu, zamiast kupować później droższe i nie zawsze wystarczająco dobrej jakości w sklepach.
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów suszarek do owoców. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę przy wyborze.
Jaka suszarka do owoców będzie najlepsza?
Zanim odpowiemy na to pytanie, wyjaśnijmy, jak w ogóle działa suszarka do owoców i co jest ważne, by jej praca była jak najbardziej efektywna. Jak sama nazwa wskazuje jest to urządzenie do suszenia, czyli pozbawiania wody i wilgoci z owoców. Co ważne, działanie to nie pozbawia suszonych produktów cennych witamin i minerałów, zapobiega natomiast ich gniciu. Suszenie jest zatem doskonałą metodą na przedłużenie możliwości korzystania z dobrodziejstw letnich owoców również poza sezonem, czyli jesienią i zimą.
Suszarka do owoców może mieć kształt walca lub graniastosłupa. W środku mieści się mechanizm suszący oraz silnik. Owoce układamy do suszenia na półeczkach. Im jest ich więcej, tym suszarka jest wyższa i bardziej pojemna. To, jak dużą suszarkę wybrać, zależy od naszych indywidualnych potrzeb i preferencji.
Suszone owoce doskonale nadadzą się do przeróżnych owsianek, ciasteczek, ale też jako samodzielne przekąski. Możemy też zrobić z nich tradycyjny wigilijny kompot (susz). Co ważne, w suszarce do owoców ususzymy nie tylko śliwki, morele, winogrona, żurawinę, lecz także zrobimy pyszne chipsy z jabłek, gruszek, bananów, możemy też wykorzystać ją do suszenia pomidorów, ziół czy grzybów, a nawet kwiatów i mięsa. Aby jednak było to możliwe, suszarka do owoców musi być dobrej jakości. Przy zakupie warto sprawdzić takie parametry, jak:
Moc urządzenia
Im wyższa moc, tym większa efektywność suszenia, ponieważ szybciej dochodzi do nagrzania powietrza wewnątrz suszarki. Podstawowe, niższej klasy suszarki mają moc 200 W, ale jeśli zamierzamy suszyć owoce tylko sporadycznie, jest to wystarczająca moc. Jeżeli natomiast chcemy korzystać z urządzenia częściej i suszyć bardziej wilgotne owoce, wówczas lepiej zaopatrzyć się w suszarkę o wyższej mocy. Niektóre modele mają moc nawet 1000 W.
Sterowanie temperaturą
Wiele suszarek posiada obrotowe pokrętło do ustawiania temperatury suszenia, ale są też takie z panelami dotykowymi. Ta druga opcja jest zazwyczaj w droższych, bardziej nowoczesnych modelach. W niektórych suszarkach oprócz temperatury możemy też ustawić siłę podmuchu. To ważne, by suszyć poszczególne owoce w temperaturze, jaką zaleca producent w instrukcji. Tylko w takim przypadku mamy pewność, że suszenie będzie skuteczne i nie doprowadzimy do utraty wartości odżywczych z owoców.
Timer
To bardzo przydatna funkcja w suszarce do owoców. Dzięki niej możemy ustawić temperaturę i czas suszenia i nie musimy co chwila zaglądać, czy owoce są już gotowe, tylko suszarka sama się wyłączy po upłynięciu odpowiedniej ilości godzin. To udogodnienie pozwala na suszenie owoców bez naszej kontroli. To, jak długo należy suszyć poszczególne produkty, również znajduje się w instrukcji.
Pojemność suszarki
To, ile owoców naraz będziemy w stanie wysuszyć, zależy od wielkości suszarki i liczby pięter do suszenia, ale też od kształtu jej podstawy. Prostokątne czy kwadratowe suszarki pozwalają na ułożenie większej ilości owoców na danym piętrze (należy pamiętać o tym, by układać je cienkimi warstwami) oraz lepsze wykorzystanie przestrzeni w szafce kuchennej. Z kolei suszarka o okrągłej podstawie może mieć obrotowe sita, co przyspiesza proces suszenia. Dodatkowo warto też zwrócić uwagę na to, czy da się regulować wysokość pięter, co jest bardzo przydatne np. przy jednoczesnym suszeniu większych i mniejszych owoców oraz na to, czy można suszyć je w całości, czy większe owoce należy pokroić np. w plastry przed suszeniem. Największe suszarki do owoców posiadają nawet 10-12 pięter.
Ile kosztuje suszarka do owoców?
Cena urządzenia zależy od wielu czynników, między innymi od wyżej wymienionych parametrów, ale też od marki, designu. Rozstrzał cenowy jest spory – najtańsze suszarki kosztują kilkadziesiąt złotych, najdroższe mogą kosztować nawet 1000 zł. Wybierając dla siebie, trzeba przemyśleć, jak dużo produktów rocznie chcemy suszyć, jak często będziemy jej używać i w jakim budżecie chcemy się zmieścić. Nie ma sensu kupować najdroższej suszarki do sporadycznego suszenia niewielkiej ilości owoców, w takim przypadku również model o wiele bardziej podstawowy również doskonale się sprawdzi. Najpopularniejsi producenci suszarek do owoców to MPM, Sencor, Zelmer, Concept, Optimum, Ravanson oraz Clatronic.
Zobacz także: