Pieczenie muffinek to jedna z przyjemniejszych aktywności kuchennych, w dodatku jest idealna do zaproszenia do kuchni dzieci w charakterze kuchcików. Jeśli masz ochotę na upieczenie pysznych, puszystych muffinek, ale nie wiesz, jakie foremki będą do tego najlepsze, sprawdź nasz poradnik. Wyjaśniamy, czym cechują się najbardziej charakterystyczne foremki silikonowe i metalowe i podpowiadamy, jakie jeszcze są inne możliwe rozwiązania w tej kwestii. Bo wybór jest naprawdę spory! Możesz postawić na pojedyncze foremki, które ustawisz w piekarniku na blaszce lub na jedną dużą formę mieszczącą otwory na kilka lub kilkanaście babeczek. Oto zalety i wady poszczególnych rozwiązań.
Silikonowe foremki do muffinek
Foremki wykonane z silikonu idealnie nadają się do pieczenia babeczek. Materiał ten powoduje, że ciasto nie przywiera do ścianek foremki, a przez to, że jest ona giętka, bardzo łatwo da się wyjąć gotową muffinkę ze środka. Dodatkowo foremki silikonowe są odporne na działanie wysokich i niskich temperatur, bez obaw o ich zniszczenie można myć je w zmywarce. Są też bardzo estetyczne, można kupić foremki silikonowe w wielu kolorach, a nawet kształtach, dzięki czemu praca w kuchni jest jeszcze przyjemniejsza. Minusem może być fakt, że należy ostrożnie wlewać ciasto do foremki, bo jest dość chwiejna. Cenowo wychodzą też mniej korzystnie niż np. foremki metalowe.
Metalowe foremki do muffinek
Można używać ich wielokrotnie, są niedrogie i wygodne w użyciu. Mają jednak nieco więcej minusów niż foremki silikonowe. Przede wszystkim foremek metalowych nie można wkładać do zmywarki, a co za tym idzie, wymagają więcej wysiłku w czyszczeniu, trzeba robić to ręcznie, co nie zawsze jest superłatwe, gdy np. ciasto przywrze w jakimś zakamarku. Drugą wyraźną wadą jest to, że właśnie do foremek metalowych o wiele łatwiej niż do silikonowych może przykleić się ciasto. Aby tego uniknąć, trzeba je solidnie natłuścić przed użyciem, np. za pomocą oleju lub masła. Jeśli jednak zastosujesz się do tego i po upieczeniu od razu wyjmiesz muffinki z foremek, możesz używać ich z powodzeniem przez wiele lat.
Duża forma do muffinek
Jeżeli chodzi o duże formy na wiele babeczek, tu również dostępne są wersje silikonowe i metalowe. Oba rodzaje zachowują te same właściwości, co małe pojedyncze foremki, ale na większym formacie. Wydaje się, że ta opcja jest wygodniejsza, ponieważ nie trzeba nalewać ciasta powoli do każdej foremki i potem brać następnej, tylko wylewa się je od razu na całą formę po kolei do każdego otworu. Duża forma silikonowa ma tę przewagę nad pojedynczymi foremkami silikonowymi, że jest bardziej stabilna. W przypadku foremek metalowych nie ma znacznej różnicy, czy wybierzemy pojedyncze, czy jedną dużą formę na 6-12 muffinek.
Papierowe papilotki
Pieczenie babeczek wyłącznie w papierowych papilotkach nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo są one zbyt miękkie i pod ciężarem ciasta zmieniają kształt, przez co gotowe babeczki mogą być nieco nieforemne. Jednak warto ich używać zwłaszcza do form i foremek metalowych, wówczas nie będzie problemu, że muffinki przykleją się do ścianek. Poza tym papierowe papilotki dostępne są w przeróżnych wersjach kolorystycznych i w wielu wzorach, co sprawia, że umieszczone w nich babeczki wyglądają po prostu pięknie na stole. Polecamy traktować je jako uzupełnienie foremek i element ozdobny, i w takim charakterze sprawdzają się znakomicie.
Zobacz także: