W zdrowym menu zdecydowaną przewagę powinny stanowić owoce i warzywa. Dziś skupimy się na drugiej grupie produktów, a na tapetę bierzemy ich prawidłowe przechowywanie. Niewiele osób wie, jak robić to poprawnie. Popełniane błędy nie są bez znaczenia, ponieważ wpływają na smak, zmniejszenie wartości odżywczych oraz szybsze psucie się jarzyn. Na szczęście można temu zapobiec, eliminując nieprawidłowe przyzwyczajenia.
Błędy w przechowywaniu warzyw. Lepiej ich nie popełniać
Przyjęło się, że większość warzyw po dokonanych zakupach ląduje w lodówce, prosto do przeznaczonej do tego wysuwanej szuflady. Nie jest to jednak odpowiednie miejsce dla wszystkich produktów z tej kategorii. Warto wiedzieć, że nie każde warzywa potrzebują chłodu, a czasami nawet źle reagują na trzymanie ich z innymi jarzynami. Doskonałym przykładem są zielone warzywa, które przechowywane z czerwoną papryką, czy innymi artykułami w podanym kolorze zaczynają szybko żółknąć. Zjawisko to spowodowane jest wydzielaniem etylenu. Żeby mu zapobiec, warto odseparować warzywa czerwone od zielonych, najlepiej umieszczając je w odrębnych miejscach lodówki.
Poza przytoczonym przykładem istnieje dużo więcej innych, dość nieoczywistych błędów w przechowywaniu warzyw, które popełniamy na co dzień. Wymieniamy je wszystkie w poniższej liście.
- Umieszczanie jarzyn w plastikowych woreczkach, folii bądź trzymanie w pudełkach — do zachowania świeżości i atrakcyjnego wyglądu, warzywa potrzebują dopływu powietrza, dlatego nie należy ich zamykać, ani owijać.
- Poszczególne warzywa wymagają przebywania w niskiej temperaturze. Należą do nich produkty, takie jak: szparagi, kukurydza, papryka, seler, pietruszka, por, zielona fasolka szparagowa, kalafior, brukselka, szpinak, kapusta, sałata, buraki, marchew, rzodkiewki, sałata, cebula dymka oraz szczypiorek, a także brokuły.
- Żeby nie było tak łatwo i kolorowo, należy pamiętać, że za chłodem nie przepadają szczególnie pomidory, ziemniaki, cebula, ogórki zielone, bakłażany czy cukinie. Dla przykładu wspomniane ziemniaki i cebulę należy przechowywać w zaciemnionej półce kuchennej, z kolei pomidory, cukinie oraz bakłażany dobrze będą czuły się w ciemnej piwniczce. Dzięki temu nie stracą one dobrego smaku i zachowają cenne witaminy oraz składniki mineralne.
- Czosnek polecamy trzymać w temperaturze pokojowej, np. w papierowej torebce. Przechowywany w lodówce straci swój smak i aromat, a nawet może zacząć powstawać na nim toksyczna dla ludzi i zwierząt pleśń. Po jej zauważeniu należy wyrzucić cały produkt. Pozbycie się fragmentu z nalotem pleśni nie rozwiąże problemu.
Podsumowując, żeby cieszyć się idealnym smakiem i świeżości ulubionych warzyw, warto przykładać się do ich prawidłowego przechowywania. Chociaż na początku układanie produktów w różnych miejscach może wydawać się kłopotliwe, czy nawet uciążliwe, szybko zauważysz kolosalną różnicę.
Warto także robić zakupy z głową i wkładać do koszyka takie ilości produktów, które naprawdę są nam potrzebne. Dzięki temu podejściu można uniknąć marnowania żywności i żyć z duchem less waste. Co ważne, pozwoli to także na regularne uzupełnianie braków w lodówce i zaopatrywanie jej w niezbędne dla zdrowia, świeże warzywa.
Zobacz także: