Biały cukier, bo o nim mowa, już od dawna nazywany jest „białą śmiercią”. Niestety w tym stwierdzeniu jest więcej prawdy, niż pewnie byśmy chcieli. Cukier spożywany w nadmiarze przyczynia się do powstawania wielu chorób, w tym otyłości, cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, próchnicy zębów, a nawet, co potwierdza wiele nowych badań, sprzyja rozwojowi nowotworów. Najgorsze jest to, że wielu z nas wciąż nie zdaje sobie z tego sprawy, bagatelizując problem i uważając, że słodkie ciasto, cukierek czy herbata nie mogą być przecież aż tak niezdrowe. Tymczasem cukier „w białych rękawiczkach” dokonuje w organizmie spustoszenia, jednocześnie uzależniając od siebie. Im wcześniej to zrozumiemy, tym lepiej dla nas samych i naszych najbliższych.
Czy to oznacza, że od teraz powinniśmy jest mdłe, niesłodkie desery albo zupełnie z nich zrezygnować? Niekoniecznie! Małe co nieco od czasu do czasu nie wyrządzi nam krzywdy, jeśli zastąpimy zwykły biały cukier innymi substancjami słodzącymi. Jakimi? Oto kilka najbardziej znanych zamienników cukru.
Czym zastępować cukier w kuchni?
Istnieje co najmniej kilka sprawdzonych „cukrów”, które nadadzą naszym potrawom oczekiwanego smaku bez szkody dla zdrowia. Przede wszystkim jest nim miód. Miód doskonale osłodzi poranną owsiankę czy gryczankę, dodany do jogurtu naturalnego smakuje również wyśmienicie. Można z powodzeniem dodawać go do wielu ciast i ciasteczek, domowej granoli. Oczywiście miodem możemy też posłodzić ulubioną herbatę, ale z jednym zastrzeżeniem – musi być ona nieco przestudzona. Miód dodany do wrzątku nie tylko straci swoje cenne właściwości prozdrowotne, lecz także może stać się toksyczny.
Innym sposobem na dosłodzenie potrawy, jest wykorzystanie w przepisie banana. Tak, banan doskonale osłodzi wszelkie placki, placuszki, kasze czy płatki. Można go też położyć na kanapkę (sam mistrz Adam Małysz opowiadał swego czasu, że jada bułkę z bananem, gdy potrzebuje energii, i jak widać przyniosło to spektakularne efekty). „Posłodzenie” np. owsianki bananem to świetny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia zdrowych i odżywczych śniadań.
Oprócz miodu i banana, istnieją też nazwijmy to bardziej typowe zamienniki cukru, czyli substancje przypominające wyglądem, konsystencją i kolorem biały cukier. Są to ksylitol, erytrytol oraz stewia. Dwa pierwsze „cukry” są nieco mniej słodsze od białego cukru z buraka, dlatego zwykle trzeba dodać ich nieco więcej, jeśli chcemy uzyskać taką samą słodycz wypieku. Natomiast stewia jest zdecydowanie słodsza, więc trzeba pamiętać, by dodawać jej naprawdę niewiele. Tego typu naturalne słodziki nie tylko nie przyczynią się do pogorszenia naszego stanu zdrowia, lecz także są niskokaloryczne, więc ich spożywanie jest korzystne dla figury. To oczywiście dodatkowy, ale jakże istotny argument przemawiający za tym, by wyrzucić ze swojej kuchni „białą śmierć” i zacząć wieść długie, słodkie życie w zdrowiu i dobrej formie.
Zobacz także: