Pamiętasz, jak podczas ostatnich urodzin zostałeś poproszony o pokrojenie okazałego tortu, który miał być punktem centralnym przyjęcia? Najpierw odśpiewano ci sto lat, zdmuchnąłeś świeczki, co było oczywiście przyjemne, a potem nieporadnie wziąłeś się za krojenie wypieku dość tępym i przykrótkim nożem… i cały czar wytworności prysł. W dodatku wszyscy patrzyli ci na ręce, gdy ty próbowałeś przygotować odpowiednie porcje tortu dla wszystkich biesiadników, co wcale nie ułatwiało sprawy. Miękkie ciasto zapadało się pod naciskiem noża, a podczas przekładania kawałków na małe talerzyki, rozlatywało się na nieestetyczną papkę. To był raczej smutny widok…
Jeżeli na myśl o kolejnym przyjęciu urodzinowym i konieczności powtórzenia tego rytuału krojenia tortu już ci słabo, uspokajamy, istnieje genialny patent na to, by nałożyć ciasto gościom bez kłopotu, stresu i.. noża! Jak to zrobić? Już wyjaśniamy.
Jak pokroić tort bez noża? Trik z Tik Toka
Po raz kolejny przekonujemy się, że aplikacja Tik Tok to kopalnia inspiracji i doskonałych patentów ułatwiających życie. Pomysłowość osób publikujących tam swoje krótkie filmiki wydaje się niewyczerpana. Jednym z ciekawych trików, które udało się nam odkryć właśnie na Tik Toku, jest krojenie tortu bez noża. Jesteśmy zachwycenie tym, jak prosto, szybko i elegancko można podać gościom urodzinowy tort, nie wbijając w niego noża. Wy też będziecie.
Do pokrojenia ciasta tiktokowym sposobem potrzebujesz jedynie gotowego wypieku i kieliszków do wina (dokładnie tylu sztuk, ilu jest biesiadników). Zaskoczony? Nie, nie chodzi o to, że teraz każdy będzie jadł tort bezpośrednio z patery i popijał go winem, ma być przecież wytwornie. Kieliszki posłużą w tym przypadku za naczynia, w których tort będzie podawany, oraz za narzędzia do krojenia.
Krojenie tortu kieliszkiem do wina krok po kroku
- Weź pierwszy kieliszek do wina (jeśli masz w domu takie o różnych pojemnościach, wybierz do tego raczej te większe).
- Odwróć kieliszek do góry dnem i zanurz go w torcie.
- Podnieś kieliszek, obracając go jednocześnie dnem do dołu, by ciasto nie wypadło ze środka. Gotowe – pierwszy kawałek nałożony.
Postępuj w ten sposób z każdym kolejnym kieliszkiem, aż cały tort zostanie pokrojony i wszyscy goście otrzymają swoje porcje. Pamiętaj też, by od razu do kieliszków z tortem wkładać widelczyki lub małe łyżeczki, by każdy po otrzymaniu kawałka mógł od razu cieszyć się jego smakiem i ciekawym sposobem podania.
Zobacz także: Przepis na puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi
Podoba wam się ten trik z kieliszkami do wina na krojenie tortu? Jeśli tak, śmiało wykorzystajcie go podczas kolejnego rodzinnego przyjęcia. Goście na pewno docenią twoją pomysłowość.
Jak kroić tort, by się nie rozwalał?
Najistotniejsze jest w tym przypadku właściwie nie to, jak, ale czym. Kiepski, krótki i niezbyt ostry nóż nigdy nie jest dobrym pomysłem w tym przypadku. Jeśli więc chcesz kroić tort tradycyjnie, a nie za pomocą kieliszków do wina, warto zaopatrzyć się w specjalny nóż do biszkoptu. Jest on odpowiednio długi i ostry, i takim nożem z łatwością poradzisz sobie z pokrojeniem każdego tortu i innego słodkiego wypieku. Dobrze jest też przygotować sobie miseczkę z wodą i serwetkę i przepłukiwać nóż po nałożeniu każdego kawałka. Jeśli nie będzie on oblepiony okruszkami, dużo łatwiej uda cię nałożyć gościom eleganckie, nierozwalone porcje. To kolejny prosty patent, o którym warto pamiętać. Doświadczeni cukiernicy zawsze tak robią, a co jak co, w tym zakresie są przecież mistrzami.
Zobacz także: