Rodzaje patelni ze względu na ich przeznaczenie
Patelnia grillowa
Patelnia z charakterystycznymi rowkami umiejscowionymi na dnie, dzięki którym można grillować potrawy bez użycia tłuszczu. Patelnie występują w różnych kształtach, rozmiarach. Na rynku znajdziemy żeliwne, stalowe, tytanowe, ceramiczne oraz aluminiowe patelnie grillowe. Materiał wykonania korpusu wpływa na szybkość grillowania. Zaletą patelni grillowych jest niewątpliwie karbowane dno, dzięki niemu wytopiony tłuszcz opada na dno, więc nie wsiąka w potrawę. Część patelni posiada specjalny lejek na boku naczynia, który pozwala pozbyć się nadmiaru tłuszczu w czasie smażenia. Większość patelni grillowych ma wygodną rączkę. Patelnia grillowa jaka najlepsza? Polecamy: MONETA Diana 28 cm.
Patelnia do naleśników
Patelnia do naleśników ma płytkie brzegi, jest lekka i okrągła. Prawie wszystkie modele posiadają wygodną rączkę, która ułatwia podrzucanie naleśników. Patelnia do naleśników musi mieć idealnie proste dno, tylko wtedy naleśniki równomiernie się smażą. Warto także zwrócić uwagę na powłokę patelni – najlepiej wybrać nieprzywierającą oraz odporną na zarysowania np. ceramiczną lub teflonową. Patelnia do naleśników jaka najlepsza? Polecamy: Tefal Expertise Patelnia naleśnikowa 25cm (C6203852).
Patelnia do jajek
Najlepsze jajka sadzone zrobisz używając specjalnej patelni do jajek. Patelnia posiada zazwyczaj okrągłe wgłębienia (od 2 do 7 - ilość wgłębień uzależniona jest od modelu i producenta). Patelnie do jajek pokryte są nieprzywierającą powłoką, dlatego też nawet początkujący kucharz jest w stanie przygotować idealne sadzone bez użycia tłuszczu. Na patelni można usmażyć też idealnie równe placuszki i omlety. Patelnia do jajek jaka najlepsza? Polecamy: BERLINGER HAUS Granit Diamond Line BH-1445.
Patelnia do ryb
Patelnia do ryb ma kształt, który pozwala usmażyć rybę w całości. Patelnie do ryb najczęściej mają falowane dno i nieprzywierającą powłokę. Część producentów wyposaża patelnię w długą rączkę. Patelnia do ryb to idealny pomysł na prezent dla osób, które często spożywają ryby. Patelnia do ryb jaka najlepsza? Polecamy: GreenPan Patelnia owalna do ryb CRAFT CC002265-001.
Patelnia WOK
WOK to wysoka, wąska patelnia dzięki, której przygotujesz różnego rodzaju potrawy. Patelnia WOK jest tak skonstruowana, że składniki będące na dole smażą się szybciej, a te umiejscowione wyżej wolniej. Patelnie wyposażone są w jedną długą lub dwie krótsze rączki co pozwala na szybkie mieszanie i podrzucanie składników. Standardowe patelnie WOK wykonane są z bardzo trwałej stali węglowej. Nowoczesne patelnie produkowane są najczęściej z aluminium i mają teflonową warstwę. Patelnia WOK jaka najlepsza? Polecamy: WOK BLACK STONE (G2811972).
Rodzaje patelni ze względu na powłoki i materiał wykonania
Patelnia żeliwna
Patelnia żeliwna bardzo dobrze trzyma ciepło, jest trwała, ale nie jest odporna na stłuczenia. Patelnia posiada chropowatą powierzchnię, co utrudnia jej mycie. Patelnia żeliwna w czasie smażenia wytwarza żelazo, wiec polecana jest szczególnie tym, którzy mają anemię. Patelnia żeliwna jest dosyć ciężka, nie nadaje się do mycia w zmywarce. Po myciu należy ją dokładnie wytrzeć, ponieważ szybko rdzewieje.
Patelnia ceramiczna
Patelnia ceramiczna jest odporna na wysokie temperatury oraz środki myjące. Potrawy smażone na tej patelni mają specyficzny, rumiany kolor. Powłoka ceramiczna wymaga natłuszczenia. Patelnia ceramiczna przeznaczona jest dla osób, które znają się na gotowaniu.
Patelnia teflonowa
Patelnia teflonowa, to tak naprawdę patelnia metalowa pokryta warstwą teflonu. Smażenie na tej patelni nie wymaga użycia tłuszczu. Powłoka teflonowa jest delikatna, dlatego też do mycia nie można używać szorstkich gąbek ani metalowych gadżetów.
Patelnia aluminiowa
Patelnia aluminiowa jest lekka, szybko się nagrzewa i szybko studzi. Patelnie pokryte są warstwą teflonu. Badania wykazują, że przegrzanie patelni wydziela aluminium – związek szkodliwy dla zdrowia człowieka.
Patelnia miedziana
Patelnia miedziana przeznaczone jest dla profesjonalistów. Bardzo szybko się nagrzewa i długo trzyma ciepło. Ze względu na to, że produkowane są w małych ilościach, ich cena jest wysoka.
Patelnia tytanowa
Patelnia tytanowa jest odporna na zarysowania i ścieranie. Patelnie tytanowe doskonale przewodzą ciepło. Nie wymagają użycia tłuszczu. Potrawy przygotowane na tej patelni są zdrowe i aromatyczne.
Patelnia kamienna
Patelnia kamienna (granitowa) jest bardzo trwała, odporna na zarysowania (można używać metalowych przyborów). Wymaga użycia małej ilości tłuszczu. Patelnie kamienne szybko się nagrzewają i wolno tracą ciepło. Patelnia równomiernie nagrzewa się, co oznacza równe smażenie potrawy.
Patelnia szklana
Patelnia szklana jest przezroczysta, szybko się nagrzewa i długo trzyma ciepło. Można ją myć w zmywarce. Nie jest odporna na stłuczenie i wymaga użycia tłuszczu. Polecana alergikom.
Patelnia stalowa
Patelnia stalowa wolno się nagrzewa, jest odporna na zarysowania, więc można posługiwać się metalowymi akcesoriami. Wymaga użycia tłuszczu.
Patelnia na indukcję jaka najlepsza?
Jeśli posiadasz płytę indukcyjną postaw na patelnię teflonową, ceramiczną lub żeliwną. Możesz wybrać jedną z polecanych zestawów: Zestaw patelni TEFAL Ingenio Eco Respect L6759103; Zestaw patelni GÖTZE & JENSEN Protect Pro FPS900 oraz patelnię: Tefal Patelnia Black Stone 24 lub 28 cm.
Jaka patelnia najlepsza na gaz?
Wszystkie modele przeznaczone na indukcję nadają się do użytku na kuchenkach gazowych. Możesz zatem skorzystać z polecanych modeli na indukcję (patrz wyżej) lub wybrać jedną z tych: Gerlach Contrast Procoat (489110) lub Patelnia Tefal Excellence 28 cm G2690672.
Zobacz także: