Dawniej zaopatrywanie się w zapas ziemniaków nawet na kilka miesięcy do przodu było popularną praktyką w wielu polskich domach. Zwykle trzymano je w piwnicach, gdzie panują idealne warunki do przechowywania tych warzyw – jest bowiem ciemno i chłodno. Obecnie ziemniaki nie znikają ze sklepowych półek, a ich cena jest tak niska, że nie ma potrzeby kupowania ich w dużych ilościach naraz. A ponieważ kupujemy z reguły maksymalnie 2-3 kilogramy podczas jednej wizyty w sklepie czy na targu, zanosimy je prosto do domu, a nie do piwnicy czy nieogrzewanej komórki. W mieszkaniu natomiast jest przyjemnie ciepło, jasno… to idealne warunki do szybkiego psucia się ziemniaków.
Wiele osób uskarża się na problem zaskakująco szybkiego gnicia tych popularnych bulwiastych warzyw. Okazuje się, że w dużej mierze winę za ten stan ponosimy my sami – nie przyglądamy się ziemniakom, które ładujemy w sklepie do siatek, a potem, już w domu, pozostawiamy je w sklepowych, szczelnie zamkniętych opakowaniach w bardzo nieodpowiednich miejscach. Jak zatem sprawić, by ziemniaki zachowywały świeżość na dłużej? Wystarczy zastosować się do poniższych rad.
Co robić, aby ziemniaki nie gniły tak szybko?
Oto kilka wskazówek, o których warto pamiętać:
Kupuj wyłącznie jędrne i twarde ziemniaki
To, jak długo ziemniaki poleżą u ciebie w domu w dobrej kondycji, zależy już od decyzji, jaką podejmiesz w sklepie, wybierając poszczególne warzywa. Staraj się pakować do siatki wyłącznie takie, które są twarde, mają ładną, niepomarszczoną skórkę, bez przebarwień i wystających kiełków. Oczywiście najłatwiej to zrobić, jeśli nie kupujesz gotowej siatki, w której są spakowane np. 2 kg ziemniaków, tylko takie ułożone luzem.
Kiełkujące i zwiędłe ziemniaki od razu wyrzucaj do kosza
Jeśli masz duży zapas ziemniaków i trzymasz je w worku, musisz regularnie przeglądać jego zawartość i od razu pozbywać się tych, które zdążyły zwiędnąć, stały się miękkie lub zaczęły kiełkować. Jeżeli natomiast kupujesz ziemniaki w mniejszych ilościach, ale w gotowych opakowaniach, powinieneś dodatkowo sprawdzać je w domu tuż po powrocie ze sklepu, żeby upewnić się, że wśród nich nie ma żadnych nadgnitych czy spleśniałych sztuk.
Zobacz także: Czym jest kompostownik kuchenny i czy warto go kupić?
Nie trzymaj ziemniaków w plastikowej reklamówce
Kolejną istotną kwestią, która zaważy o tym, jak szybko (lub wolno) ziemniaki zaczną gnić, jest to, w czym są przechowywane już w domu. Nawet jeśli w sklepie pakujesz ziemniaki do plastikowej reklamówki (co swoją drogą odradzamy – o wiele lepsze dla środowiska i dla samych warzyw jest używanie wielorazowych, np. płóciennych siatek), po przyjściu do domu od razu przełóż je np. do przewiewnej torby z naturalnego materiału albo do koszyka z dziurkami. Trzymanie ziemniaków zamkniętych w zawiązanej plastikowej reklamówce powoduje, że one się zwyczajnie parzą, nie mają odpowiedniego dostępu do powietrza i znacznie szybciej pleśnieją.
Przechowuj ziemniaki w możliwie najchłodniejszej, zamykanej szafce
Jeżeli już musisz przechowywać ziemniaki w domu, a nie np. w piwnicy, wybierz dla nich odpowiednie miejsce. Warzywa te lubią ciemne i chłodne pomieszczenia. Lepiej więc trzymać je w zamkniętej szafce niż np. na otwartej półce czy w wózeczku, gdzie z łatwością dochodzi dzienne światło. Kuchenna szafka też powinna być odpowiednio dobrana – nie może być w niej zbyt ciepło, dlatego lepiej, żeby była to szafka przy oknie czy lodówce, a nie taka, która sąsiaduje z kuchenką, mikrofalówką czy piekarnikiem.
Zobacz także: