Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które wywodzi się z terenów Ameryki Południowej. Dzięki niewielkim wymaganiom coraz częściej decydujemy się na uprawę warzywa w przydomowych ogródkach. W sklepach możemy zaopatrzyć się obecnie w kilka odmian cukinii, jednak prym wiodą jej 2 rodzaje – zielony i żółty. Obydwie są niezwykle smaczne i zdrowe, jednak różnią się nieco w smaku oraz czasie przyrządzania.
Czym różni się cukinia żółta od zielonej? O tym warto wiedzieć
Najczęściej stosowaną odmianą w polskiej kuchni jest oczywiście cukinia zielona. Żółta bywa nieco trudniej dostępna, jednak w sezonie letnim, zwłaszcza w miesiącach wakacyjnych warzywo to można zakupić w niemal każdym markecie. Prawdę mówiąc, nie ma pomiędzy nimi jaskrawych różnic. Jedyną rzeczą, na którą zwracają uwagę kucharze, jest to, że zielona cukinia odznacza się twardszą skórką, która wymaga dłuższej obróbki termicznej. Z kolei żółta cukinia jest odrobinę delikatniejsza w smaku. Najczęściej jednak za wyborem jednego z kolorów przemawia cena produktu. Zdarza się, że chcąc przygotować recepturę atrakcyjną dla oka, sięgamy po obydwa warianty cukinii, dzięki czemu danie staje się wielobarwne i ciekawsze, zwłaszcza dla najmłodszych domowników.
Czym zatem kierować się przy wyborze koloru cukinii? Warto wypróbować ją w ulubionych daniach i stosować naprzemiennie. Dzięki temu jadłospis będzie wielobarwny i zdrowy, a co ważne, długo nie zagości w nim monotonia czy nuda.
Wartości odżywcze cukinii
Omawiane warzywo jest skarbnicą składników mineralnych i cennych dla zdrowia witamin. Wśród nich wymienić trzeba witaminę A, C, K, witaminy z grupy B, a także minerały, m.in. magnez, potas, wapń i żelazo. Cukinia jest lekkostrawna, dlatego nierzadko gości w jadłospisie osób o wrażliwym żołądku czy menu najmłodszych brzdąców. Co ciekawe, coraz częściej mówi się o zbawiennym działaniu cukinii na żołądek i poleca, aby uwzględnić ów warzywo w diecie antynowotworowej. Przez wzgląd na niską kaloryczność (w 100 g cukinia zawiera zaledwie 12 kcal!) jest ona także częstym składnikiem diety osób, starających się pozbyć nadprogramowych kilogramów.
To jednak nie koniec superlatyw. Warzywo z rodziny dyniowatych świetnie sprawdza się w menu diabetyków. Posiada niski indeks glikemiczny (IG = 15), dzięki czemu nie trzeba martwić się o duży wyrzut insuliny.
Kiedy warto jeść cukinię? To warzywo, które pomoże ci wyzdrowieć!
Nie od dziś wiadomo, że dzięki stosowaniu właściwej diety można poprawić swój wygląd, samopoczucie, odporność, a także zmniejszyć lub całkowicie pozbyć się dokuczliwych dolegliwości. Dietoterapia uznawana jest bowiem za element wspierający tradycyjne formy leczenia wielu przypadłości. W jakich przypadkach uwzględnienie w menu cukinii żółtej i zielonej okaże się wspaniałym pomysłem?
- Jeżeli cierpisz z powodu zakwaszenia organizmu, do każdego posiłku obiadowego staraj się dołączyć cukinię. Można spożywać ją w wersji surowej, ugotowaną na parze, upieczoną, grillowaną lub smażoną. Możliwości przyrządzenia warzywa jest bez liku, a co ważne, doskonale komponuje się z większością składników. Cukinię polecamy dodawać szczególnie do dań z mięsem.
- Jedzenie cukinii żółtej i zielonej wzmacnia układ odpornościowy. Działanie to zawdzięczamy wysokiej zawartości witaminy C.
- Dzięki witaminie A warzywo wykazuje zbawienne działanie na wzrok.
- Cukinia zielona i żółta zalecane są ponadto w przebiegu leczenia dny moczanowej. Dieta poza wspomnianymi warzywami powinna uwzględniać również ogórki, buraki, marchew i pomidory.
Zobacz także: