Gdy zadaje się komuś pytanie, jaka jest twoja ulubiona kuchnia, często słyszy się odpowiedź: kuchnia azjatycka. Potrawy z tego kontynentu zdobyły popularność na całym świecie przede wszystkim ze względu na ich wyjątkowy smak, aromat, egzotykę. Starając się znaleźć cechy wspólne, uznać można, że w kuchni azjatyckiej dużo jest przypraw, świeżych ziół, owoców morza, harmonijnie łączonych w jednym daniu smaków i ostrości, choć nie zawsze. Ma wiele różnych twarzy, dlatego najlepiej poznać jej najpopularniejsze potrawy.
Tajlandia i najpopularniejsze potrawy — kuchnia azjatycka
Spośród różnych kuchni azjatyckich z pewnością pod względem popularności wyróżnia się kuchnia tajska. Uważana jest za najbardziej pikantną, jednak znaleźć w niej można mniej ostre potrawy, które też zachwycają smakiem. Często łączy się w niej 5 smaków, czyli ostry, słodki, kwaśny, słony, gorzki, spajając je w harmonijną całość. Do najbardziej znanych dań pochodzących z tego kraju bez wątpienia zaliczyć należy pad thai, czyli smażony makaron z sosem rybnym, sojowym, cukrem oraz dodatkami: mięsem, owocami morza lub tofu i warzywami. Inne popularne danie to tom yum, czyli pikantna zupa z owocami morza, pastą curry, mleczkiem kokosowym oraz dodatkowymi przyprawami. W Tajlandii bardzo popularne są też różnego rodzaju dania curry podawane z ryżem i dodatkami, niektóre potrafią być naprawdę piekielnie pikantne.
Najpopularniejsze potrawy Chin
Olbrzymią popularnością cieszy się też bez wątpienia kuchnia chińska. Dla niektórych jest to niemalże synonim kuchni azjatyckiej. Potrawy chińskie potrafią się od siebie bardzo różnić, co spowodowane jest przede wszystkim rozległością tego kraju, wieloma regionami geograficznymi leżącymi w jego granicach. Jedną z najpopularniejszych chińskich potraw są sajgonki, chociaż i inne państwa Azji przypisują sobie ich stworzenie. Sajgonki to papier ryżowy, w który zawija się farsz składający się zazwyczaj z mięsa, warzyw lub kombinacji tych składników i smaży na gorącym tłuszczu. Chiński przysmak to też pierożki wonton, czyli niewielkie pierożki z farszem mięsnym, warzywnym lub z owoców morza, które najczęściej podaje się w aromatycznym bulionie. Inna popularna potrawa kuchni azjatyckiej rodem z Chin to kaczka po pekińsku pieczona w specjalny sposób w mieszance sosu sojowego, miodu i ryżowego wina.
Kuchnia azjatycka — Wietnam i najpopularniejsze potrawy
Kuchnia wietnamska również jest bardzo urozmaicona, łączy w sobie wielu odmiennych smaków, sposobów przygotowania. Wiele w niej świeżych ziół i aromatu. Wyróżnia ją powszechne użycie sosu rybnego oraz pewne wpływu francuskie pochodzące z czasów kolonialnych. Doskonale widać to w jednej z flagowych potraw dla Wietnamu, którym jest banh mi, czyli pszenna bagietka z bogatym wypełnieniem, na który zazwyczaj składać się może smażone jajko, świeże warzywa, serek topiony, mięso, klopsiki lub pasztet z wątróbki oraz sosy. Inny wietnamski klasyk kulinarny to pho, czyli aromatyczny bulion z dużą ilością makaronu. Najpopularniejsza wersja to pho bo, czyli zupa z wołowiną. Bun cha to kotleciki wieprzowe podawane w bulionie z dodatkiem makaronu, świeżych warzyw i ziół.
Kuchnia japońska — najpopularniejsze potrawy
Kuchnia japońska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Opiera się o świeże produkty, które mają być w jak najmniejszym stopniu przetworzone. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku, trudno w niej znaleźć bardzo pikantne dania, niełatwo też o te smażone w głębokim tłuszczu. Na myśl o najpopularniejszych potrawach kuchni azjatyckiej pochodzących z Japonii powszechnie staje przed oczami sushi. Jest to danie iście japońskie, na które składa się gotowany ryż zawinięty w wodorosty wraz z surową rybą, owcami morza i ewentualnymi dodatkami. Z Japonii pochodzi także ramen, czyli bulion mięsny lub warzywny podawany z makaronem i urozmaiconymi dodatkami. Znanych jest kilkadziesiąt bardzo zróżnicowanych wersji tej potrawy.