Aby zrobić domową nalewkę, potrzebujesz głównych składników, czyli konkretnych owoców lub ziół, z których ma powstać, alkoholu, cukru oraz nieco czasu i cierpliwości, ponieważ proces maceracji, czyli zmiękczania owoców i wydobywania z nich smaku trochę trwa. Jeśli jednak przyrządzisz nalewkę w odpowiednim czasie i zgodnie z przepisem, będziesz cieszyć się jej wyśmienitym smakiem i aromatem. Warto wiedzieć, że wiele domowych nalewek, oprócz walorów smakowych, posiada także właściwości prozdrowotne.
Jeżeli jesteś zmotywowany do tego, by wyprodukować samodzielnie nalewkę, podpowiadamy, co będzie konieczne do jej produkcji. Oto wszystko, czego potrzebujesz, by zrobić domową nalewkę:
1. Składniki, z których ma powstać nalewka
Jak już wyżej wspomnieliśmy, nalewki mogą być zrobione z owoców lub ziół – takie produkuje się najczęściej. Oprócz tego istnieją jeszcze nalewki miodowe i korzenne. Jeśli zdecydujesz już, z czego ma powstać twoja domowa nalewka, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią ilość surowca. Najlepiej oczywiście skorzystać z gotowego, sprawdzonego przepisu, aby mieć pewność, że dobrane proporcje będą odpowiednie.
Jeżeli chodzi o nalewki owocowe, to dużą popularnością cieszą się: nalewka z pigwy, nalewka z wiśni, nalewka z malin, nalewka z czarnej porzeczki. Równie pyszne, choć mniej znane to np. nalewka z agrestu, nalewka z żurawiny czy nalewka z pomarańczy. W przypadku nalewek ziołowych prym wiodą anyżówka i imbirówka. Z uwagi na walory lecznicze polecane są też nalewki z pokrzywy, mięty, mniszka lekarskiego.
Wybór surowca na nalewkę jest ogromny, ważne jednak były to owoce, zioła czy przyprawy korzenne były jak najwyższej jakości. Owoce powinny być dojrzałe i jędrne, a zioła kupione u zaufanego zielarza.
2. Drylownica do owoców
Jeżeli zamierzasz przyrządzić nalewkę z owoców pestkowych, takich jak wiśnie czy czereśnie, musisz przed zalaniem ich alkoholem usunąć ze środka pestki. Po pierwsze picie nalewki z pestkami nie byłoby komfortowe, a po drugie w pestkach znajduje się substancja toksyczna, która spożyta w dużej ilości jest szkodliwa – może powodować choćby bóle głowy i nudności, dlatego pozbawienie owoców pestek jest bezwzględnie konieczne. Oczywiście możesz usuwać pestki ręcznie, ale jest to żmudne, mało higieniczne i powoduje duży bałagan, bo tryskający sok z wiśni czy czereśni potrafi nieźle zabrudzić ręce, ubranie, a nawet całą kuchnię. Dlatego najlepszym sposobem na pozbycie się pestek z owoców jest użycie specjalnej drylownicy. To niewielki wydatek, który znacznie usprawni pracę.
3. Alkohol
Macerowanie owoców, czyli zalanie ich alkoholem i pozostawienie na pewien czas, jest kluczowe dla uzyskania pożądanego smaku i aromatu domowej nalewki. Warto kierować się zasadą, że im bardziej soczyste owoce są surowcem danej nalewki, tym mocniejszy alkohol może być do nich dodany. Nie przesadzajmy jednak z jego mocą, ponieważ może to sprawić, że nalewka stanie się nijaka w smaku i pozbawiona aromatu owoców. Najlepiej jest użyć 70-procentowego alkoholu, czyli połączenia 95-procentowego spirytusu i 40-procentowej wódki. Owoce powinny być całkowicie zanurzone w alkoholu.
4. Naczynie do maceracji
Jeśli masz już przygotowane owoce i alkohol, pora na dobranie właściwego naczynia, w którym będzie odbywała się maceracja. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup specjalnego słoja na nalewki. W szklanym, szczelnie zamykanym i odpowiedniej wielkości naczyniu owoce mają szansę na prawidłowe macerowanie się. Musisz jedynie pamiętać, by słój był wypełniony wsadem w minimum 2/3 swojej objętości, nie może być on zatem ani za mały, ani za duży.
5. Odpowiednie miejsce
Nie jest to rzecz, którą musisz nabyć, by zrobić nalewkę, ale musisz wcześniej przemyśleć, czy masz odpowiednią przestrzeń do macerowania owoców. W przypadku nalewek z owoców, słój powinien stać w ciepłym i słonecznym miejscu, natomiast w przypadku nalewek ziołowych może być ono chłodniejsze i ciemniejsze.
6. Odpowiednia ilość czasu
Zrobienie domowej nalewki bywa nieco czasochłonne. Wszystko zależy od tego, z jakiego surowca jest produkowana, a także jaki alkohol jest do niej dodany i z jakiego przepisu korzystasz. Maceracja niektórych nalewek trwa tylko kilka dni, innych z kolei nawet trzy miesiące.
7. Cukier
Cukier jest kolejnym niezwykle ważnym składnikiem domowej nalewki. W wyniku maceracji powstały płyn nazywany nalewem należy przelać do innego naczynia, natomiast owoce zasypać cukrem, by powstał syrop. Owoce z cukrem należy potrząsać co kilka dni aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Powstały syrop również przelewamy do innego naczynia, podobnie jak wcześniej nalew. Połączenie nalewu i syropu da nam nalewkę.
8. Szczelne naczynie
Powstałą nalewkę należy przelać do szczelnie zamykanego naczynia i przenieść do ciemnego i chłodnego miejsca. W tym momencie rozpocznie się proces klarowania. Mętna część nalewki powinna osadzać się na dnie, natomiast wyżej powinna stawać się ona coraz bardziej klarowna (i to właśnie ta klarowna nalewka będzie tą ostateczną, nadającą się do spożycia).
9. Lejek kuchenny i filtr
To akcesoria niezbędne do przelania klarownej nalewki do mniejszych butelek. Lejek kuchenny powinien być wyłożony gazą, płótnem, bibułką filtracyjną lub filtrem do kawy, aby proces filtracji był jak najbardziej skuteczny. Należy robić to bardzo ostrożnie, by osadzone na dnie mętne resztki nalewki nie przedostały się do butelek.
10. Butelki z korkami na nalewki
To w nich gotowa domowa nalewka będzie leżakować. Nie powinny być zatem zbyt duże, mogą być wielkością zbliżone do wielkości karafki, w której będziemy częstować nalewką gości. Ważne, by były to butelki zatykane korkiem. Leżakowanie nalewki powinno odbywać się w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w piwnicy lub domowej spiżarni.
11. Etykiety na butelki
Gotowe nalewki w butelkach warto oznaczyć, najlepiej ładną etykietą. Gotowe etykiety można kupić w sklepach internetowych, co jest bardzo wygodną opcją. Na etykiecie można umieścić skład nalewki, jej nazwę (może być ona nieco bardziej finezyjna, samodzielnie wymyślona) i datę produkcji. Tak oznaczone butelki będą się ładnie prezentować w domowej piwniczce.
12. Karafka i kieliszki do nalewki
Ten ostatni element to wisienka na torcie w produkcji domowej nalewki. Jeśli planujesz pochwalić się gościom swoim wyrobem, możesz kupić elegancją karafkę i pasujące do niej kieliszki na wysokiej nóżce. Z pewnością dzięki temu będzie smakowała jeszcze wykwintniej. Polecamy!
Zobacz także: