Gofry to rodzaj puszystych wafli o charakterystycznym kształcie. Kształt zależy od urządzenia, w którym są pieczone – najbardziej znane kształty gofrów to: prostokąt, serduszko, kwadrat i koło. Na rynku dostępne są także gofrownice, w których przygotujesz gofry o wyglądzie połączonych bąbelków. Najbardziej znanymi i lubianymi są gofry przygotowywane na słodko z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami. Coraz częściej można zjeść także gofry w wersji wytrawnej np. z szynką, serem i pomidorami.
Przygotowanie dobrych gofrów nie jest proste, a na sukces składają się dwa ważne czynniki. Pierwszy ciasto, bez tego nawet najlepszy sprzęt nie poradzi sobie z tym wyzwaniem . Drugi to dobre urządzenie, dzięki któremu przygotujesz chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku gofry. Zobacz, na jakie elementy zwrócić uwagę wybierając gofrownicę.
Gofrownica jaka moc, czyli ile wat powinna mieć dobra gofrownica
Rynek dysponuje szeroką ofertą gofrownic o różnym kształcie, wyglądzie, wielkości oraz mocy. Tak jak pierwsze elementy są ważne, ale nie mają większego wpływu na finalny produkt jakim jest dobry gofr, tak ostatni parametr, czyli moc decyduje o jakości finalnego produktu. W przypadku gofrownicy, powiedzenie im więcej, tym lepiej sprawdza się w stu procentach. Gofrownice zazwyczaj mają od 800 do 2000 W. Przy czym gofrownice o mocy 2000 W wykorzystywane są w gastronomi. Dobre domowe gofry zrobisz z urządzeniem o mocy nie mniejszej niż 1000 W.
Rodzaj powłoki, czyli jaka gofrownica najlepsza
Dostępne są trzy rodzaje gofrownic z powłoką żeliwną, ceramiczną i teflonową. Gofrownice żeliwne są bardzo trwałe, nagrzewają się do wysokiej temperatury. Natomiast czas nagrzewania i chłodzenia będzie dłuższy niż przy innych rodzajach powłoki. Minusem gofrownicy żeliwnej jest to, że wymaga natłuszczenia przed wlaniem na płytę ciasta, co może zniechęcić do zakupu osoby, które zwracają uwagę na kalorie. Gofrownice ceramiczne szybko się nagrzewają, temperatura nagrzania będzie niższa niż w żeliwnych, ale nieco wyższa niż w teflonowych. Gofrownice ceramiczne nie wymagają natłuszczania. Do wad urządzeń z powłoką ceramiczną należy zaliczyć trudne czyszczenie. Urządzenia z powłoką teflonową są najbardziej popularne, nie wymagają natłuszczenia, szybko się nagrzewają i chłodzą, a czyszczenie płyt jest bardzo proste. Dużą wadą gofrownic z powłoką teflonową jest ich trwałość. Powłoka teflonowa narażona jest na zadrapania, dlatego też zalecamy używanie drewnianych akcesoriów.
Wielkość gofrownicy
Wielkość gofrownicy należy dobrać do wielkości rodziny oraz własnych preferencji. Kupując gofrownicę zwróć uwagę na ilość przygotowywanych gofrów, które możesz piec jednocześnie. Standardowe gofrownice przystosowane są do pieczenia jednego lub dwóch gofrów jednocześnie (dotyczy to gofrownic o kwadratowym i prostokątnym kształcie). Modele, dzięki którym zrobisz gofry w kształcie serduszek pozwalają na przygotowanie 5 sztuk, ale gofry będą mniejsze od tych prostokątnych. Istnieją też urządzenia z podwójnymi płytami, dzięki którym w szybkim czasie zrobisz podwójną porcję gofrów. Pamiętaj o tym, że liczba płyt przekłada się na rozmiar urządzenia, dlatego przed zakupem pomyśl, ile miejsca w kuchni możesz przeznaczyć na przechowywanie gofrownicy.
Cena, czyli ile kosztuje gofrownica?
Cena gofrownicy uzależniona jest od jej wielkości, mocy oraz materiału wykonania. Ceny gofrownic wahają się od 119zł do nawet 1200zł. Gofrownicę domową o mocy 1000-1300 W można kupić w przedziale 300-600zł.
Dodatkowe wyposażenie
Przed zakupem warto także zwrócić uwagę na następujące elementy:
- długość kabla, która docelowo determinuje miejsce pieczenia gofrów
- czy dany model posiada antypoślizgowe nóżki, które stabilizują urządzenie
- czy gofrownica posiada wygodną rączkę
- czy maszyna wyposażona jest w lampkę informującą o stopniu nagrzania urządzenia
- jakie dodatkowe akcesoria dostaniesz w zestawie
Polecane modele gofrownic
1. Gastroback 42424 to solidna i trwała gofrownica dzięki, której przygotujesz 2 prostokątne gofry. Urządzenie o mocy 1600 W. Wykonane ze stali nierdzewnej i nieprzywierającej powłoki. Urządzenie posiada 5 programów pieczenia gofrów. Cena 580 zł.
2. KRUPS FDD95D (FDD 95 D): gofrownica obrotowa, z dwoma prostokątnymi wkładami o mocy 1400 W. Urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej i nieprzywierającej powłoki wyposażone w regulowany termostat, lampkę kontrolną oraz antypoślizgowe nóżki. Cena: 840 zł.
3. GP.WF6 – PREMIUM: to obrotowa gofrownica bąbelkowa o moc 1400 W. Wykonana ze stali nierdzewnej, która posiada nieprzywierającą powłokę, termostat i regulację temperatury. Zaletą urządzenia jest jej wielkość - urządzenie do użytku komercyjnego, które sprawdzi się także w małej kuchni. Cena: 760 zł.
Zobacz także: