Jeżeli nie wyobrażasz sobie udanego dnia bez wypicia kawy, należysz do licznego grona kawoszy. Spożywanie tego napoju przynosi wiele korzyści. Kawa poprawia krążenie krwi oraz perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko depresji i niektórych chorób nowotworowych, a kofeina w niej zawarta pobudza mózg i dodaje energii do działania. Mnogość rodzajów tego napoju sprawia, że każdy może znaleźć wariant odpowiedni dla siebie. Dobrą sławą cieszą się kawy z mlekiem, które odznaczają się delikatnym, kremowym smakiem. Nie muszą odmawiać jej sobie nawet osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Obecnie do wyboru mamy szeroką gamę produktów, które doskonale substytuują ten nabiałowy składnik. Mowa o mlekach roślinnych, wśród których wymienić należy mleko sojowe, migdałowe, kokosowe czy owsiane.
Mleko roślinne do kawy — które wybrać?
Sklepowe półki wręcz uginają się od artykułów roślinnych, dedykowanych wegetarianom, weganom oraz osobom z nietolerancjami czy alergiami pokarmowymi. Bez względu na przyczynę zamiany mleka krowiego na odpowiednik roślinny, z pewnością znajdziesz produkt, który spełni Twoje oczekiwania smakowe. Do najpopularniejszych napojów roślinnych należą:
- Mleko sojowe — najczęściej wybierany zamiennik mleka krowiego. Odznacza się wysoką zawartością witamin (witamina B2, D i A), oraz wapnia.
- Mleko owsiane — kawa pita z mlekiem owsianym poza rewelacyjnym smakiem może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu. Jeżeli chorujesz na celiakię, zrezygnuj z tego napoju i wybierz inny z proponowanych zamienników.
- Mleko kokosowe — lubiane nie tylko za charakterystyczny smak kokosa, ale i pozytywne działanie na zdrowie i wygląd. Kawa pita z mlekiem kokosowym może uzupełnić niedobry wapnia, a co z tym związane, wspomóc leczenie schorzeń, takich jak np. osteoporoza.
- Mleko migdałowe — najmniej kaloryczny napój roślinny, który świetnie nadaje się do kawy. 1 szklanka mleka migdałowego dostarcza jedyne 60 kcal, dlatego często pojawia się w jadłospisie osób na diecie redukcyjnej. Składnik ten posiada delikatnie orzechowy smak, który z pewnością przypadnie do gustu fanom bakalii. Nie powinny sięgać po niego osoby uczulone na orzechy.
- Mleko ryżowe — hipoalergiczny napój roślinny, całkowicie bezpieczny dla osób uczulonych na soję, laktozę oraz orzechy.
Z czym pić kawę zamiast mleka? Ten niecodzienny dodatek może Cię zaskoczyć
Chociaż w Polsce rozwiązanie to nie należy do cieszących się popularnością, w niektórych rejonach świata, zwłaszcza w Azji i Skandynawii do kawy dodaje się surowe jajko kurze. Tzw. egg coffee można przyrządzić na kilka sposobów. W wersji skandynawskiej napój powstaje poprzez połączenie jajka z kawą parzoną. Komponenty gotuje się razem, aż do uzyskania klarownego płynu. Z kolei w Wietnamie egg coffee składa się z żółtek, mleka skondensowanego oraz cukru. Podstawą kawy z jajkiem w tym wydaniu jest puszysta pianka unosząca się na wierzchu.
Jak widać, żeby rozkoszować się smakiem białej kawy, wcale nie trzeba dodawać do niej tradycyjnego, krowiego mleka. Napoje roślinne oraz nieco mniej konwencjonalne dodatki, jak przytoczone jajko zjednują wokół siebie coraz liczniejsze grono wiernych konsumentów.
Zobacz także: