Miód ma wiele drogocennych właściwości, w zależności od tego, z czego powstał, może wpływać prozdrowotnie na inne dolegliwości organizmu. Niewątpliwie jednak każdy rodzaj miodu spożywany regularnie wzmacnia i poprawia naszą odporność. Dlatego też tak chętnie zaopatrujemy domowe spiżarnie w zapasy miodu na sezon jesienno-zimowy. Warto jednak wiedzieć, że choć miód dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom raczej nie powinien się psuć, źle przechowywany może zacząć pleśnieć. Oto kilka rzeczy, których należy się wystrzegać, by tego uniknąć.
1. Przechowywanie miodu w nieodpowiedniej temperaturze
Miód powinno się trzymać w temperaturze między 8 a 18 stopni Celsjusza. Przechowywanie go nie tylko w zbyt ciepłym, ale też w zbyt zimnym pomieszczeniu nie jest wskazane. Jeśli w naszych domach miód znajduje się w szafce kuchennej, musimy pilnować tego, by nie była to szafka tuż obok piekarnika lub bezpośrednio nad nim, gdyż nawet mimo izolacji zwykle panuje tam wyższa temperatura, zwłaszcza gdy urządzenie jest włączone.
2. Przechowywanie miodu w nieodpowiednim opakowaniu
Nie bez powodu miody sprzedawane są w szklanych opakowaniach, najczęściej słoikach, ponieważ właśnie w szkle nie tracą swoich cennych właściwości. Przekładanie w domu miodu do plastikowego lub innego naczynia z tworzywa nie jest słuszne. Plastik może wytrącać szkodliwe cząsteczki, obniżając tym samym jakość miodu.
3. Zanieczyszczanie miodu śliną
Ten punkt może być zaskoczeniem, ale wielu z nas nieumyślnie właśnie w ten sposób przyczynia się do powstawania pleśni w miodzie. Po nabraniu miodu łyżką zdarza się, że ją oblizujemy, a potem znowu maczamy ją w słoiku. Bakterie znajdujące się w ślinie mogą w ten sposób psuć miód. Nie zdarzy się to tak szybko, jak w przypadku np. dżemu, ale lepiej zapamiętać, że miód należy nabierać zawsze czystym sztućcem.
4. Przechowywanie miodu w zbyt wilgotnych warunkach
Aby miód zachowywał swoje właściwości przez długi czas, powinien być trzymany w ciemnym i, co bardzo ważne, suchym miejscu. Może być to szafka kuchenna lub zamykana spiżarnia. Nakładając miód ze słoika, należy zawsze robić to suchą łyżką, aby ewentualne kropelki wody nie dostały się do środka. Najlepiej jednak nabierać go drewnianą łyżką lub specjalnym spiralnym drewnianym nabierakiem do miodu, ponieważ metalowe sztućce wpływają niekorzystnie na jego smak.
Zobacz także: