Jeśli lubisz smak grzybów, pomyśl o sposobach przechowywania, które pozwolą na spożycie ich kilka tygodni lub miesięcy po zebraniu. Grzyby można marynować, mrozić oraz suszyć. Każdy sposób przechowywania jest dobry, natomiast ma duży wpływ na smak grzybów. Jedną z najstarszych metod przechowywania grzybów jest ich suszenie, dzięki temu produkt jest bardzo aromatyczny. Przeczytaj ten poradnik i dowiedź się jak wysuszyć grzyby, jak działa suszarka, jaka suszarka do grzybów jest najlepsza oraz na co zwrócić uwagę kupując to urządzenie.
Metody suszenia grzybów
Suszenie żywności to jedno z najstarszych metod przechowywania i konserwowania jedzenia narażonego na zepsucie. Pierwsze wzmianki dotyczące suszenia żywności sięgają czasów prehistorycznych, w których czasie rozkładano mięso na kamieniach i wystawiano je na działanie promieni słonecznych. Dziś metody suszenia grzybów są mniej wymagające i czasochłonne. Grzyby można suszyć w suszarce do żywności, w piekarniku, nad kuchenka np. na nitce, na grzejniku oraz na słońcu. Każda z metod jest dobra, natomiast czas suszenia oraz efekt końcowy mogę być różne, dlatego polecamy użycie suszarki do grzybów, dzięki niej w szybki sposób wysuszysz zebrane okazy.
Jak działa suszarka do grzybów
Suszarki do grzybów to urządzenia proste zarówno w funkcjonowaniu, jak i w obsłudze. Suszarka składa się z kilku sit ustawionych warstwowo (poszczególne warstwy układa się na sobie), elementu grzewczego (umiejscowionego najczęściej w dolnej części urządzenia), które wytwarza ciepło, oraz wbudowanego wentylatora, którego rolą jest rozprowadzenie ciepłego powietrza po wnętrzu urządzenia. Pod wpływem ciepłego powietrza grzyby tracą wodę i w końcowym efekcie stają się suche. Suszarki do żywności zasilane są prądem.
Rodzaje suszarek do grzybów
Suszarki można podzielić ze względu na: kształt, sposób suszenia, sposób zamykania oraz rodzaj sit.
Kształt suszarki do grzybów – na rynku znajdziemy dwa rodzaje suszarek: prostokątne i okrągłe. Suszarki prostokątne uchodzą za urządzenia, które łatwiej przechować. Suszarki okrągłe natomiast są łatwo dostępne, tańsze a część z nich wyposażona jest w funkcję obrotową (sita obracają się wokół własnej osi), dzięki czemu suszenie przebiega sprawniej.
Sposób suszenia – urządzenia dostępne na rynku można podzielić ze względu na dwie metody suszenia. Cześć urządzeń do suszenia wykorzystuje ciepłe powietrze, a część promieniowanie podczerwone.
Sposób zamykania – istnieją dwa sposoby zamykania suszarki do żywności z boku i z góry. Suszarka otwierająca się z boku nie ma możliwości dodania kolejnych sit.
Rodzaj sit – suszarki do żywności wyposażone są w dwa rodzaje sit: plastikowe i metalowe. Sita metalowe wykonane są ze stali nierdzewnej co zapewnia ich trwałość, dodatkową zaletą jest szybkie nagrzewanie, a w efekcie szybszy proces suszenia. Sita plastikowe są wykonane z tworzywa sztucznego, są łatwe w czyszczeniu, ale nie można myć ich w zmywarce.
Suszarka do grzybów, na co zwrócić uwagę
Rynek kusi różnymi modelami suszarek do żywności, na co więc zwrócić uwagę kupując suszarkę?
1. Ilość, rozmiar i wysokość sit – suszarki dysponują 3-6 sitami, ale na rynku znajdziesz modele, do których można dokupić dodatkowe sita lub użyć mniejszą ich ilość. Jeśli chodzi o wielkość sit, to im większe sita, tym szybsze suszenie żywności w jednym czasie. Natomiast pamiętać trzeba o tym, że wielkość sit wpływa na rozmiar urządzenia, które trzeba będzie przechować do następnego użycia. Suszarki posiadają różne wysokości sit, które wpływają na wygodę i wielkość suszonych kawałków żywności np. suszenie całych grzybów.
2. Pojemność suszarki – część producentów podaje pojemność (nie wszyscy) w litrach. Standardowe suszarki mają pojemność 10-11 litrów, na rynku znajdziesz także 15 litrowe suszarki. Pojemność urządzenia jest ważna w przypadku, gdy planujesz suszyć żywność w większych ilościach.
3. Moc i zużycie energii – moc suszarki należy dobrać do indywidualnych potrzeb i do żywności jaką chcesz suszyć. Na rynku dostępne są suszarki o mocy od 240 do 700W, ale w przypadku suszarek moc nie jest najważniejszym parametrem (zbyt wysoka moc w szybkim tempie wysuszy żywność na przysłowiowy wiór), dodatkowo moc urządzenia przekłada się na zużycie prądu, więc jeśli chcesz suszyć owoce, warzywa i grzyby postaw na urządzenie o mocy 400-450W.
Dodatkowe funkcje suszarek do grzybów
Najważniejszą funkcją suszarki jest równomierne suszenie, aby osiągnąć dobry efekt końcowy, urządzenia tego typu wyposażone są w kilka ciekawych rozwiązań. Wybierając suszarkę do grzybów, zwróć uwagę czy dane urządzenie ma funkcję powietrza obiegowego (dzięki temu ciepłe powietrze równomiernie ogrzewa suszony produkt), obrotowe sita oraz regulowaną moc suszenia. Przydatnymi funkcjami są także: termostat, który utrzymuje stałą temperaturę, timer dzięki, któremu ustawisz czas pracy urządzenia (przydatny do suszenia nocą) oraz zabezpieczenie termiczne zapobiegające przegrzaniu się maszyny.
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Grzyby obieramy, a następnie czyścimy szmatką lub szczoteczką tak, aby pozbyć się ziemi, ściółki i innych leśnych zanieczyszczeń. Uwaga! Nie myjemy grzybów przeznaczonych do suszenia. Grzyby muszą być zdrowe. Najlepiej ususzyć grzyby w dniu, w którym zostały zebrane. Mniejsze okazy kroimy na pół, większe na plasterki o grubości 1 cm. Suszymy także nóżki grzybów. Przygotowane grzyby wykładamy na sito suszarki. Suszymy zgodnie z instrukcją danego urządzenia. Czas suszenia grzybów zależy od urządzenia, ilości sit oraz grubości grzybów i waha się od 4 do 15 godzin.
Przechowywanie suszonych grzybów
Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku np. słoiku. Naczynie powinno stać w ciemnym i suchym miejscu.
Zobacz także: