Grillowanie to domena okresu wiosenno-letniego, a także wczesnej jesieni jeśli sprzyjająca jest pogoda. Grill kojarzy nam się z przyjemnymi spotkaniami w gronie znajomych lub rodziny, przy kiełbasce, szaszłykach, mięsie. To miłe wspomnienia ciepłych dni i wieczorów, wypadów za miasto czy spotkań w ogródku.
Prawdziwi miłośnicy grillowania nie wyobrażają sobie tych chłodniejszych miesięcy roku bez jedzenia grillowanych potraw. Podobnie mają osoby, które starają się jeść zdrowo i ograniczają spożycie tłuszczy. Grillowane dania mięsne czy jarskie to prawdziwy rarytas i doskonały zamiennik dla posiłków smażonych. Dla smakoszy grillowanych potraw na szczęście są dostępne domowe alternatywy, z których korzystać można przez cały rok do woli, nawet w domowym zaciszu.
Grill elektryczny
Dla miłośników grillowania mieszkających w blokach najlepszym rozwiązaniem jest kupno grilla elektrycznego. Żeby z niego korzystać, nie musisz posiadać balkonu czy tarasu. Możesz przygotowywać w nim ulubione potrawy we własnej kuchni. Taki kuchenny grill elektryczny nie zajmuje dużo miejsca. Może stać na kuchennym blacie, ale zmieści się też w kuchennej szafce. Wygląda trochę jak nieco większy toster. Koszt takiego grilla to kilkadziesiąt złotych wzwyż.
Jeśli masz ochotę na grillowaną kiełbaskę, warzywa czy mięso, wkładasz je do grilla, podłączasz do prądu i po kilku chwilach masz gotowy obiad. W grillu elektrycznym przygotujesz również tosty czy grzanki. To urządzenie bardzo proste w obsłudze, a w dodatku można z niego korzystać o każdej porze roku bez względu na temperaturę i pogodę. Nie generuje ognia ani dymu, więc bez obaw o bezpieczeństwo i reakcję sąsiadów możesz z niego korzystać wszędzie.
Jeżeli masz balkon lub taras i lubisz jeść na świeżym powietrzu, możesz wybrać nieco większy model grilla elektrycznego, który bardziej przypomina urządzenia plenerowe niż te domowe. Pamiętaj tylko o tym, aby ustawić go w miejscu, z którego będziesz mógł łatwo zapewnić dostęp do prądu, bo bez tego ani rusz. Musisz też pamiętać, że koszt takiego grilla jest zdecydowanie wyższy od małego elektrycznego grilla i może osiągać kilkaset złotych w zależności od producenta, modelu i jego funkcjonalności.
Grill gazowy
Grill gazowy to równie dobra alternatywa dla elektryka, ale nie każdy może sobie na takie urządzenie pozwolić. Barierą mogą być zarówno gabaryty grilla gazowego jak i jego cena, która jest wyższa niż w przypadku grilla elektrycznego. Koszt takiego urządzenia przekracza próg kilkuset złotych i należy nastawić się na wydatek rzędu kilku tysięcy. Jednak jeśli nie ogranicza cię budżet, masz dużą kuchnię, taras lub ogródek to warto zainwestować w grill gazowy. Chociażby dlatego, że smak dań z niego jest bardzo zbliżony do tych z grilla tradycyjnego. Potrawy na grillu gazowym przygotowuje się na ogniu, tyle tylko, że do jego rozpalenia nie używa się rozpałki, węgla czy brykietu, ale gazu. Jest też znacznie łatwiejszy i przyjemniejszy w obsłudze, a także i zdrowsze.
Oczywiście z grilla gazowego podobnie jak z elektrycznego można korzystać przez cały rok — zarówno w kuchni jak i na zewnątrz. Na takim grillu masz ruszt i pokrywę, która chroni jedzenie przed zimnem z zewnątrz oraz opadami czy wiatrem. Grill gazowy jest na tyle duży, że można na nim przygotowywać przekąski dla większej liczby gości jednocześnie. Zaletą grilla gazowego jest to, że jest łatwy w obsłudze, szybko nagrzewa się, a kontrolowanie temperatury jest banalnie proste. Dodatkowym plusem jest fakt, że podczas grillowania nie dymi się.