Najdziwniejsze potrawy świata — shirako (Japonia)
Shirako oznacza w dosłownym tłumaczeniu „białe dzieci”. Danie jest serwowane w postaci niewielkich porcji o kształcie przypominającym mózg. To jednak nie mózgi, lecz worki nasienne wypełnione rybią spermą.
Najdziwniejsze potrawy świata — balut (Filipiny)
Tę potrawę serwuje się w wielu krajach azjatyckich, nie tylko w kuchni filipińskiej. Ten przysmak to ugotowane w całości jajko kacze, w którym znajduje się uformowany już zarodek, a więc taki, któremu urósł już dziób, wyrosły pióra… To bardzo kontrowersyjne danie, choć rzecz jasna ma swoich zwolenników.
Najdziwniejsze potrawy świata — Casu marzu (Włochy)
Casu marzu, a więc „żywy ser”. Wytwarza się go w Sardynii, a właściwie… psuje się go. Jest to ser pecorino, który zostawia się specjalnie po to, by uległ zepsuciu. Do środka wpuszcza się ponadto larwy much serowych, których zadaniem jest trawienie tłuszczy. Ser może być serwowany razem z larwami lub bez, co kto lubi.
Najdziwniejsze potrawy świata — szarańcze w czekoladzie (Izrael)
Jeżeli wędrując wzdłuż izraelskich targowisk, zapragniemy coś przekąsić, możemy zostać skuszeni przez usmażone w głębokim tłuszczu i oblane pyszną czekoladą… szarańcze.
Najdziwniejsze potrawy świata — smażone tarantule (Kambodża)
To danie dla osób, które nie cierpią na arachnofobię. To smażone w głębokim tłuszczu jadowite pająki. Ponoć są chrupiące i przypominają w smaku kraby.
Najdziwniejsze potrawy świata — escamol (Meksyk)
Kolejna potrawa z robaków to meksykański „kawior owadów”. To serwowane w tym kraju od wieków danie składające się z jadalnej odmiany larw oraz poczwarek dwóch gatunków mrówek. Osoby, które spróbowały potrawy, twierdzą, że ma posmak orzechowy i że konsystencją przypomina twaróg.
Najdziwniejsze potrawy świata — rocky mountain oysters (USA)
Zamawiając to danie w restauracji, można się nieco zdziwić, dlatego że wbrew nazwie, wcale nie mamy do czynienia z ostrygami. Są to smażone w głębokim tłuszczu… jądra byka.
Najdziwniejsze potrawy świata — muktuk (Grenlandia)
Tradycyjna potrawa spożywana przez Eskimosów, podawana na surowo, ewentualnie marynowana, to tak naprawdę mrożona skóra oraz tłuszcz wieloryba. Niezależnie od swojego smaku, jest to bardzo zdrowy posiłek, stanowiący bogactwo witamin D oraz C.
Najdziwniejsze potrawy świata — bird nest soup (Chiny)
To jedna z najdroższych potraw na całym świecie. To dlatego, że jaskółcze gniazda, z których jest przyrządzana, znajdują się na stromych ścianach jaskiń w Indonezji. Są to gniazda zbudowane przez samców salangan zielonawych. Tak naprawdę do przyrządzenia zupy potrzebne są nie całe gniazda, lecz ślina salangan, której używają do ich tworzenia. Danie nie pochodzi z Chin, jednak zdobyło tam bardzo dużą popularność. Wiele osób wierzy, że stanowi afrodyzjak, jest bardzo zdrowe, a nawet… wskrzesza umarłych.
Najdziwniejsze potrawy świata — zupa z białych mrówek (Laos)
Kolejny azjatycki przysmak z owadów to zupa z białych mrówek (Gaeng Kai Mot Daeng). Do potrawy dodaje się jaja oraz fragmenty zarodków oraz nieco niewielkich mrówek, które nadają zupie kwaśny smak.
Najdziwniejsze potrawy świata —fugu (Japonia)
To danie, które wzbudza liczne kontrowersje i jest owiane legendą. Fugu jest gatunkiem śmiertelnie trującym dla ludzi. Jedynie perfekcyjnie wyszkoleni kucharze potrafią przyrządzić ją w ten sposób, by nie stanowiła zagrożenia dla jedzącego.
Najdziwniejsze potrawy świata — Mopani (RPA)
Mopani to występujące w RPA gąsienice, które mieszkańcy tego kraju lubią przegryzać suszone, niczym chipsy lub dodawać je do zup na bazie pomidorów.