Jesień to ewidentnie czas, gdy więcej przebywamy w domach i nierzadko więcej pieczemy. Jednymi z bardziej popularnych deserów w tym okresie wydają się być różnego rodzaju muffinki i babeczki. Są wyjątkowo proste, szybkie i idealnie nadają się na podwieczorek czy słodką przekąskę w ciągu dnia. Nie są też specjalnie wymagające – do ich produkcji potrzebujemy składników, które niemal zawsze znajdują się w kuchni, takich jak mąka, jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i mleko. Jedynym kłopotem, jaki możemy napotkać po drodze, jest… brak papilotek lub foremek do babeczek. Co zrobić, kiedy naszła nas ochota na słodkie muffinki (najlepiej czekoladowe!), a zapomnieliśmy o zakupie kolejnych foremek po zużyciu poprzednich? Jest na to rada, takie foremki można zrobić samodzielnie w bardzo łatwy sposób. Podpowiadamy, w jaki!
Jak zrobić foremki do pieczenia babeczek i nie tylko?
Aby zrobić własnoręczne foremki do babeczek, potrzebujemy 3 rzeczy (spokojnie, na pewno macie je w kuchennych szafkach). Są to: folia aluminiowa, papier do pieczenia i szklanka. Wydaje się nieskomplikowane, prawda? I takie właśnie jest! Najważniejsze to zastanowienie się, jaką średnicę mają mieć gotowe babeczki i wybrać szklankę, która będzie temu odpowiadała. Jeśli mają to być muffinki o średnicy ok. 5 cm, najlepiej posłuży nam literatka. Za pomocą szklanki będziemy formować papilotkę, do której wlejemy później ciasto na babeczki.
Zobacz także: Prosty przepis na muffinki czekoladowe
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kwadratów z folii aluminiowej i papieru do pieczenia. Żeby zrobić jedną foremkę, najlepiej jest wykorzystać 2 kwadraty z folii i jeden z papieru, wtedy foremka będzie wystarczająco sztywna i zwarta i nie będzie obawy, że się rozwali po wlaniu w nią masy na babeczki. To, jak duże to będą kwadraty, zależy od wielkości wybranej przez nas szklanki. Dla przykładu do szklanki o średnicy 5 cm, wystarczą kwadraty o wymiarach 12x12 cm, dla szklanki 6 cm trzeba zrobić kwadraty o bokach 14x14 cm. Jeśli chcemy zrobić np. 12 muffinek, potrzebujemy 24 kwadratów z folii aluminiowej i 12 kwadratów z papieru do pieczenia. Folia aluminiowa będzie zastępowała nam gotową formę do babeczek, a papier – papilotki.
Aby zrobić jedną foremkę, musimy ułożyć na siebie 2 kwadraty z folii, a na nie jeden kwadrat z papieru do pieczenia. Następnie na środku kładziemy szklankę i zaginamy wszystkie boki do góry, tak, by oplatały szklankę. Potem wyjmujemy ją ze środka i pierwsza foremka gotowa. Powtarzamy czynność jeszcze jedenaście razy i foremki na babeczki gotowe.
Zobacz także: Babeczki waniliowe: przepis dla każdego
Jak usunąć foremki z babeczek po ich upieczeniu?
Gdy muffinki są gotowe, musimy delikatnie zdjąć z każdej z nich folię aluminiową. Aby to zrobić, wystarczy delikatnie odchylić boki do dołu. Muffinkę zostawiamy w papierze do pieczenia, który zastępuje nam papilotkę. Co ważne, foliowe foremki, choć wydają się prowizoryczne, wcale nie muszą być jednorazowe, jeśli tylko umiejętnie je zdejmiemy z babeczek.
Samodzielnie wykonane foremki do babeczek są tanie, łatwe do zrobienia i bardzo pomocne, zwłaszcza gdy nagle najdzie nas chęć na małe co nieco. Od teraz brak gotowej foremki nie będzie już przeszkodą do pałaszowania. A zatem, smacznego!
Zobacz także: