Lubisz dania pieczone w piekarniku i często go używasz, ale o jego regularnym czyszczeniu raczej zapominasz? Jeśli tak, prawdopodobnie wygląda w środku nie najlepiej. Pora to zmienić! Umycie piekarnika nie należy może do najprzyjemniejszych czynności, ale z naszymi radami uporasz się z tym zadaniem całkiem szybko i bez kłopotu. A efekt, jaki uzyskasz, będzie zachwycający. Gwarantujemy!
Jak czyścić piekarnik? Nasze wskazówki
Oto kilka zasad, którymi musisz się kierować, by czyszczenie piekarnika przestało być zmorą, a stało się całkiem przyjemną czynnością. Jeśli będziesz postępować zgodnie z nimi, po skończonej pracy wszyscy będą pytać, czy masz w kuchni nowy piekarnik.
Po pierwsze – przygotuj piekarnik do czyszczenia
W tym celu zdemontuj ze środka:
- prowadnice (wystarczy lekko je podważyć i same wyskoczą),
- osłonkę na światełko,
- siateczkową osłonkę wiatraka,
- szyby (piekarnik ma zwykle trzy szyby w drzwiczkach. Zewnętrzną zostaw, a wewnętrzną i środkową bardzo delikatnie wyjmij. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, sprawdź w instrukcji – na pewno jest o tym mowa).
Po drugie – zaopatrz się w niezbędne środki do czyszczenia
Do umycia piekarnika będą ci potrzebne:
- Folia aluminiowa i mleczko do czyszczenia – kawałek folii zwinięty w kulkę posłuży ci za myjkę do szorowania wnętrza piekarnika. Mleczkiem doczyścisz nawet zaschnięte, uporczywe zabrudzenia.
- Butelka ze spryskiwaczem wypełniona wodą – do wypłukania środka piekarnika po czyszczeniu mleczkiem.
- Soda oczyszczona i wrzątek – ten zestaw to najskuteczniejszy sposób na wszelkie przypalenia, np. na prowadnicach i blaszkach.
- Różowa pasta i gąbka – to specjalna pasta w różowym opakowaniu, niezwykle popularna w Wielkiej Brytanii, ale w Polsce również można ją dostać w niektórych marketach i w internecie. Pastą możesz czyścić nie tylko piekarnik, ale też inne akcesoria kuchenne, np. zlew. W piekarniku umyjesz nią szyby – będą naprawdę lśniące.
- Butelka ze spryskiwaczem wypełniona octem i wodą – taki naturalny, domowy środek czyszczący powinien znajdować się w każdym domu. Doskonale sprawdza się w kuchni – czyści, usuwa bakterie, a jednocześnie nie zawiera szkodliwej chemii. Wodą z octem (w proporcjach 1:1 lub 2:1, jak wolisz), umyjesz piekarnik na zewnątrz, na zakończenie pracy, to będzie wisienka na torcie.
Po trzecie – działaj w oparciu o sprawdzone metody
Jeśli masz już wszystkie potrzebne rzeczy, możesz działać. Oto kilka kroków, które musisz zrobić:
Umyć prowadnice i blaszki
Wsyp na blachę dużą ilość sody oczyszczonej, na to połóż jedną z prowadnic i ją też posyp hojnie sodą. Całość zalej wrzątkiem i poczekaj chwilę, by soda mogła popracować. Na zakończenie przepłucz akcesoria. Jeśli nie są jeszcze idealnie czyste, w miejscach, z których tłuszcz i brud pozostał, poszoruj kulką z folii i mleczkiem. Tak samo postąp z drugą prowadnicą i pozostałymi blachami.
Umyć szyby
Nałóż na gąbeczkę niewielką ilość różowej pasty (Pink Stuff) i wyczyść nią środkową i wewnętrzną szybę nad zlewem oraz zewnętrzną szybę w piekarniku. Następnie opłucz wodą i wytrzyj do sucha. Możesz nie montować ich jeszcze w piekarniku – zrób to dopiero, gdy jego wnętrze też będzie już czyste.
Umyć wnętrze piekarnika
Ponieważ jest on teraz zupełnie pusty, masz łatwy dostęp do wszelkich zakamarków. Zrób kulkę z folii aluminiowej, polej ją mleczkiem do czyszczenia i porządnie wyszoruj cały piekarnik w środku. Kiedy kulka z folii będzie już mocno brudna, zrób kolejną (będziesz potrzebować ich pewnie kilka). Na zakończenie spłucz porządnie wnętrze piekarnika wodą za pomocą butelki z rozpylaczem, a następnie wytrzyj do sucha.
Ta część zadania może być najbardziej wymagająca i czasochłonna, ale zapewniamy – efekt będzie spektakularny.
Zamontować wszystkie zdemontowane wcześniej akcesoria
Kiedy wnętrze piekarnika jest już czyste jak nowe, włóż z powrotem osłonki na wiatrak i żarówkę, zamontuj prowadnice, włóż blachy i przyczep ostrożnie szyby.
Umyć piekarnik na zewnątrz
Zostało ci już tylko umycie, a właściwie przetarcie urządzenia z wierzchu. W tym celu popsikaj piekarnik wodą z octem i umyj go szmatką, łącznie z gałkami, rączką i zegarem. Wytrzyj do sucha i gotowe.
Zobacz także: