Mini calzone

Mini calzone
Źródło: StockFood

Składniki

Ciasto

  • 220 g Mąka pszenna
  • 1 opakowanie Suszone drożdże
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 150 ml Woda
  • 3 łyżki Olej

Nadzienie

  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 garść Bazylia
  • 150 g Mozzarella
  • 1 Pomidory w puszce

Dodatkowo:

  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto: w misce wymieszaj połowę mąki (ok. 110 g) z suchymi drożdżami, cukrem, solą, ciepłą wodą i olejem.

  2. 2

    Składniki dokładnie wymieszaj i dodaj resztę mąki. Powstałe ciasto przełóż na posypaną mąką deskę, na której wyrabiaj je, aż będzie gładkie i elastyczne (zajmie to  5-10 minut). Następnie ciasto przełóż do miski, polej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 do 45 minut.

  3. 3

    Nadzienie: podsmaż drobno pokrojoną cebulę razem z czosnkiem i dodaj pokrojone w plastry pomidory z puszki. Sos pozostaw na małym ogniu przez ok. 10 minut, dopraw suszonym oregano, cukrem, mielonym pieprzem i solą. Odstaw do ostygnięcia.

  4. 4

    Przygotuj również liście bazylii (w całości) i zetrzyj wędzoną mozzarellę.

  5. 5

    Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy — jego grubość powinna wynosić ok. 4 mm. Za pomocą kubka lub krajalnicy wytnij kółeczka, a każde z nich wypełnij w środku schłodzonym sosem, dodaj listek bazylii i odrobinę startego sera. Złóż placki na kształt pieroga i dokładnie dociśnij brzegi.

  6. 6

    Mini calzone umieść na blasze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też