Mini calzone
Jeśli lubisz zawijaną pizzę, to na pewno zakochasz się w przepisie na mini calzone.
Składniki
Ciasto
- 220 g Mąka pszenna
- 1 opakowanie Suszone drożdże
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Cukier
- 150 ml Woda
- 3 łyżki Olej
Nadzienie
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka Suszone oregano
- 1 łyżeczka Cukier
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
- 1 garść Bazylia
- 150 g Mozzarella
- 1 Pomidory w puszce
Dodatkowo:
- 1 sztuka Jajko
Przygotowanie
- 1
Ciasto: w misce wymieszaj połowę mąki (ok. 110 g) z suchymi drożdżami, cukrem, solą, ciepłą wodą i olejem.
- 2
Składniki dokładnie wymieszaj i dodaj resztę mąki. Powstałe ciasto przełóż na posypaną mąką deskę, na której wyrabiaj je, aż będzie gładkie i elastyczne (zajmie to 5-10 minut). Następnie ciasto przełóż do miski, polej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 do 45 minut.
- 3
Nadzienie: podsmaż drobno pokrojoną cebulę razem z czosnkiem i dodaj pokrojone w plastry pomidory z puszki. Sos pozostaw na małym ogniu przez ok. 10 minut, dopraw suszonym oregano, cukrem, mielonym pieprzem i solą. Odstaw do ostygnięcia.
REKLAMA - 4
Przygotuj również liście bazylii (w całości) i zetrzyj wędzoną mozzarellę.
- 5
Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy — jego grubość powinna wynosić ok. 4 mm. Za pomocą kubka lub krajalnicy wytnij kółeczka, a każde z nich wypełnij w środku schłodzonym sosem, dodaj listek bazylii i odrobinę startego sera. Złóż placki na kształt pieroga i dokładnie dociśnij brzegi.
- 6
Mini calzone umieść na blasze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut.
Zobacz także: