Pierogi ruskie — przepis na pyszne i niedrogie danie
Pierogi ruskie to danie, które nierzadko pojawia się jako jedno z wigilijnych potraw, które często wypiera inne rodzaje farszu. Przepisów na ich wykonanie jest naprawdę sporo. Dowiedz się, jak przygotować pyszne pierogi ruskie.
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka pszenna
- 250 ml Gorąca woda
- 50 ml Olej
- 0.5 Łyżeczka Sól
Farsz
- 300 g Twaróg półtłusty
- 700 g Ziemniaki
- 2 łyżki Masło klarowane
- 1 Cebula
- 0.5 Płaska łyżka Sól
- 0.5 Płaska łyżka Pieprz
Przygotowanie
- 1
Farsz na pierogi ruskie
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, po czym wylej z nich wodę i przepuść przez praskę bądź zmiel w maszynce do mielenia, tak, aby uzyskać gładką konsystencję, przypominającą purée. Masę ziemniaczaną dopraw pieprzem i solą i odstaw na bok.
- 2
Cebulę pokrój w kostkę i smaż na maśle klarowanym przez ok. 10 minut.
- 3
Biały ser zmiel w maszynce. Do ruskich pierogów, najlepiej jest wykorzystać twaróg w kostce, który posiada konsystencję nadającą się do farszu.
REKLAMA - 4
Teraz połącz wszystkie składniki. Do naczynia z masą ziemniaczaną dodaj zeszkloną cebulę i zmielony ser. W razie potrzeby dopraw do smaku.
- 5
Ciasto na pierogi ruskie
Do miski przesiej mąkę pszenną (np. typu 500), połącz ją z solą oraz olejem. Następnie do naczynia wlej szklankę przegotowanej wody i połącz wymienione składniki, zaczynając wybierać ciasto na pierogi ruskie.
- 6
Wyrobione ciasto podziel na trzy kulki. Dwie odstaw na bok i przykryj je ściereczką lub owiń folią spożywczą, by nie wyschły. Blat oprósz mąką, by wałkowana część nie przyklejała się do jego powierzchni.
- 7
Na cienko rozwałkowanym cieście wykrawaj okręgi (np. przy pomocy szklanki lub specjalnego wykrawacza do pierogów). Na środek nakładaj przygotowany wcześniej farsz, po czym złóż okrąg na pół i starannie zlep jego boki.
- 8
Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie. Aby ich nie rozgotować, pilnuj momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Trzymaj je w wodzie jeszcze 3-4 minuty i wyciągnij za pomocą cedzaka. Podawaj z w towarzystwie smażonej cebulki i masła klarowanego.
Zobacz także: