​​Pierogi ruskie — przepis na pyszne i niedrogie danie

Pierogi ruskie
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 500 g Mąka pszenna
  • 250 ml Gorąca woda
  • 50 ml Olej
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Farsz

  • 300 g Twaróg półtłusty
  • 700 g Ziemniaki
  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 1 Cebula
  • 0.5 Płaska łyżka Sól
  • 0.5 Płaska łyżka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Farsz na pierogi ruskie 

    Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, po czym wylej z nich wodę i przepuść przez praskę bądź zmiel w maszynce do mielenia, tak, aby uzyskać gładką konsystencję, przypominającą purée. Masę ziemniaczaną dopraw pieprzem i solą i odstaw na bok.

  2. 2

    Cebulę pokrój w kostkę i smaż na maśle klarowanym przez ok. 10 minut.

  3. 3

    Biały ser zmiel w maszynce. Do ruskich pierogów, najlepiej jest wykorzystać twaróg w kostce, który posiada konsystencję nadającą się do farszu.

  4. 4

    Teraz połącz wszystkie składniki. Do naczynia z masą ziemniaczaną dodaj zeszkloną cebulę i zmielony ser. W razie potrzeby dopraw do smaku.

  5. 5

    Ciasto na pierogi ruskie

     

    Do miski przesiej mąkę pszenną (np. typu 500), połącz ją z solą oraz olejem. Następnie do naczynia wlej szklankę przegotowanej wody i połącz wymienione składniki, zaczynając wybierać ciasto na pierogi ruskie.

  6. 6

    Wyrobione ciasto podziel na trzy kulki. Dwie odstaw na bok i przykryj je ściereczką lub owiń folią spożywczą, by nie wyschły. Blat oprósz mąką, by wałkowana część nie przyklejała się do jego powierzchni.

  7. 7

    Na cienko rozwałkowanym cieście wykrawaj okręgi (np. przy pomocy szklanki lub  specjalnego wykrawacza do pierogów). Na środek nakładaj przygotowany wcześniej farsz, po czym złóż okrąg na pół i starannie zlep jego boki.

  8. 8

    Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie. Aby ich nie rozgotować, pilnuj momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Trzymaj je w wodzie jeszcze 3-4 minuty i wyciągnij za pomocą cedzaka. Podawaj z w towarzystwie smażonej cebulki i masła klarowanego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też