Soczysta karkówka ze śliwkami to przepis na sukces. Musisz jej spróbować!

Karkówka ze śliwkami
Źródło: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Składniki

Karkówka ze śliwkami

  • 1.2 kg Karkówka
  • 1 łyżeczka Miód
  • 4 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Musztarda francuska
  • 20 dag śliwki suszone kalifornijskie
  • 0.5 Szklanka Olej
  • 0.5 Łyżeczka Suszony majeranek
  • 0.5 Łyżeczka Kminek
  • 2 sztuki Cebula
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz ziołowy
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Karkówkę starannie umyj, a następnie natnij dziurę, wykonując cięcie na samym środku mięsa.

  2. 2

    W miseczce połącz musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, miód oraz przyprawy, tj. kminek, majeranek, sól oraz pieprz ziołowy mielony. Podane składniki dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Mięso natrzyj przygotowaną marynatą, po czym włóż karczek do lodówki i pozostaw w chłodzie na 2-3 godziny. Jeśli jest taka możliwość, najlepiej marynować karkówkę przez całą noc.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.

  5. 5

    Obierz cebule z łupin i pokrój w krążki.

  6. 6

    Po upływie wskazanego czasu wyjmij karkówkę z lodówki, umieść ją w naczyniu żaroodpornym, a w miejsce nacięcia włóż suszone śliwki. Następnie do naczynia wrzuć cebulę pokrojoną w krążki. Polecamy obłożyć nią mięso.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też