Piada, czyli włoskie placki bez dodatku drożdży. Wykonasz je bez użycia piekarnika
Piada to przysmak znany każdemu koneserowi kuchni włoskiej. Można podawać ją na wiele oryginalnych sposobów, tworząc nieszablonowe i nowatorskie połączenia. Domowa piada przygotowana zgodnie z poniższą recepturą w niczym nie różni się od placków, które zakupić można na włoskich bazarach. To sposób, aby wyruszyć w kulinarną podróż do krajów śródziemnomorskich bez konieczności wychodzenia z domu.
Składniki
Piada
- 200 ml Ciepła woda
- 15 g Sól
- 15 g Smalec
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 500 g Mąka pszenna
Przygotowanie
- 1
Mąkę pszenną, smalec, sól, sodę oczyszczoną oraz wodę umieść w misce. Składnik starannie zagniataj przez około 10 minut. Czynność tę można wykonać ręcznie lub wykorzystać do tego celu robota kuchennego z końcówką haka. Gotowe ciasto powinno być elastyczne. Przykryj masę bawełnianą ściereczką i odstaw na 40 minut.
- 2
Gdy upłynie wskazany czas, podziel ciasto na 6 części.
- 3
Każdą porcję oprósz odrobiną mąki pszennej i rozwałkuj na kształt przypominający pizzę.
- 4
Na palniku o maksymalnej mocy połóż patelnię. Gdy się nagrzeje, dodaj pszenne placki i smaż przysmak do chwili zarumienienia.
- 5
Na połówce piady ułóż lubiane składniki, a następnie złóż placek na pół. Przysmak ten serwuj bezpośrednio po przygotowaniu — na ciepło smakuje zdecydowanie najlepiej.
Zobacz także:
Piada to tradycyjna, włoska potrawa, wywodząca się z regionu Emilia-Romania. Kilkaset lat temu specjał ten był podstawowym produktem żywnościowym dla wiejskich społeczności. Współcześnie charakteryzowany przysmak jest chętnie zajadany w niemal każdym zakątku kuli ziemskiej. Piada to rodzaj włoskiego chleba, składającego się z kilku podstawowych składników, mianowicie mąki pszennej, smalcu, wody, odrobiny soli oraz sody oczyszczonej. Rarytas ten bez trudu przygotuje każdy, nawet początkujący miłośnik gotowania, zapewniając sobie smakowity, sycący posiłek.
Piada — z czym serwować? Sprawdzone propozycje podania
Piada to płaskie placki, kształtem przypominające pizzę, obficie nadziane lubianymi dodatkami. To nietuzinkowy, odżywczy posiłek, który idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy, a także szybka kolacja lub obiad. Włoska piada może być serwowana z dowolnymi składnikami. Jedynym ograniczeniem staje się kreatywność kucharza oraz składniki, jakimi aktualnie dysponuje w swojej kuchni. Osoby, które nie mają pomysłu, z czym podawać ten frykas, zachęcamy do wypróbowania naszych sprawdzonych propozycji. Poniżej podpowiadamy, które komponenty doskonale nadają się do urozmaicenia pszennych placuszków.
Zobacz także: Rewelacyjne ciasto na pizzę bez konieczności użycia drożdży. Do tego przepisu wystarczą cztery składniki!
Piada smakuje wyśmienicie podana z pomidorami, bazylią oraz kawałkami sera mozzarella. Ta tradycyjna włoska odsłona nie bez powodu ma swoją wierną rzeszę fanów. Danie to znakomicie uzupełniają także grillowane warzywa, bogate w witaminy i składniki mineralne, niezbędne dla zachowania zdrowia i witalności. To zdrowy i atrakcyjnie prezentujący się dodatek, po który polecamy sięgać zwłaszcza latem, w sezonie grillowym. Warto zdecydować się wówczas na połączenie placków z plastrami cukinii, bakłażana oraz kawałkami świeżej papryki.
Aby podkreślić śródziemnomorski charakter potrawy, wystarczy skropić ją odrobiną oliwy z oliwek lub sosem balsamico. Włoska piada perfekcyjnie pasuje także do dodatków mięsnych, dlatego nie pogardzą nią wielbiciele mięsnych kąsków. Wołowina, wieprzowina, czy drób po usmażeniu świetnie komponują się z chrupiącym, pszennym plackiem. Decydując się na taką wersję, nie zapomnij dodatkowo wzbogacić potrawy w cenne warzywa oraz ulubiony sos.