Piada, czyli włoskie placki bez dodatku drożdży. Wykonasz je bez użycia piekarnika

Piada z dodatkami
Źródło: Shutterstock/OlgaBombologna

Składniki

Piada

  • 200 ml Ciepła woda
  • 15 g Sól
  • 15 g Smalec
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 500 g Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną, smalec, sól, sodę oczyszczoną oraz wodę umieść w misce. Składnik starannie zagniataj przez około 10 minut. Czynność tę można wykonać ręcznie lub wykorzystać do tego celu robota kuchennego z końcówką haka. Gotowe ciasto powinno być elastyczne. Przykryj masę bawełnianą ściereczką i odstaw na 40 minut.

  2. 2

    Gdy upłynie wskazany czas, podziel ciasto na 6 części. 

  3. 3

    Każdą porcję oprósz odrobiną mąki pszennej i rozwałkuj na kształt przypominający pizzę. 

  4. 4

    Na palniku o maksymalnej mocy połóż patelnię. Gdy się nagrzeje, dodaj pszenne placki i smaż przysmak do chwili zarumienienia. 

  5. 5

    Na połówce piady ułóż lubiane składniki, a następnie złóż placek na pół. Przysmak ten serwuj bezpośrednio po przygotowaniu — na ciepło smakuje zdecydowanie najlepiej.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też