Smażona miruna — przepis, który zachwyca. Przygotuj wyśmienite rybne filety we własnym domu

Miruna
Źródło: Shutterstock/AS Foodstudio

Składniki

Miruna przepis

  • 1 sztuka Jajko
  • 600 g Filet z miruny ze skórą
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • Sok z cytryny
  • 0.5 Łyżeczka Biały pieprz
  • 8 łyżek Olej rzepakowy
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Filety z miruny starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i podziel na porcje. Następnie dopraw rybę solą, białym pieprzem mielonym i skrop do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny. Tak przygotowane filety z miruny włóż  do lodówki i pozostaw do schłodzenia na 60 minut.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

  3. 3

    Jajka wbij do głębokiego talerza i rozbełtaj je za pomocą widelca. 

  4. 4

    Kawałki ryby panieruj kolejno w mące pszennej, jajku i ponownie mące. 

  5. 5

    Smaż filety rybne z obydwóch stron do chwili zarumienienia panierki. Następnie ściągnij mirunę z patelni i przełóż ją na talerz wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

     

    Miruna smakuje rewelacyjnie podana w towarzystwie ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też