Makaron z grzybami — przepis dla każdego entuzjasty dobrej pasty

Makaron z grzybami
Źródło: StockFood

Składniki

Makaron z grzybami

  • 150 g Makaron
  • 0.5 Łyżka Oliwa z oliwek
  • 4 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 2 ząbki Czosnek
  • 200 g Borowiki
  • 4 łyżki Ser grana padano
  • 1 sztuka Szalotka
  • 200 ml Śmietanka 30%
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Borowiki starannie umyj i oczyść z zanieczyszczeń. Następnie osusz grzyby i pokrój je w cienkie plastry. Jeżeli korzystasz z mrożonych borowików, najpierw przelej je ciepłą wodą, a kiedy się rozmrożą, pozbądź się nadmiaru wody i pokrój grzyby, tak samo, jak w przypadku świeżych darów lasu. 

  2. 2

    Do większego garnka wlej wodę, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Kiedy płyn się zagotuje, wsyp do niego makaron i gotuj pastę, by pozostała lekko twarda i jędrna. Makaron z grzybami smakuje najlepiej, gdy jest ugotowany al dente. Po ugotowaniu odcedź wstążki i odłóż makaron na bok.

  3. 3

    Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj.

  4. 4

    Na patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją z dodatkiem masła. Kiedy tłuszcz dobrze się nagrzeje, na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę z czosnkiem i smaż składniki, aż ładnie się zarumienią.

  5. 5

    Następnie dodaj pokrojone na początku borowiki, a całość oprósz czarnym pieprzem mielonym i odrobią soli. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni.

  6. 6

    Po 4 minutach smażenia składniki połącz ze śmietanką 30% i zagotuj je. Po ok. 3 minutach sos powinien wyraźnie się zagęścić. Posmakuj go i w razie potrzeby dopraw całość wedle własnych upodobań smakowych. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. 7

    Po chwili na patelnię wrzuć odcedzony makaron, a wierzch dania posyp startym serem. Makaron z grzybami podgrzewaj jeszcze kilka minut, po czym nałóż danie na talerze. Możesz je dodatkowo udekorować natką pietruszki oraz pozostałym serem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też