Makaron z grzybami — przepis dla każdego entuzjasty dobrej pasty
Makaron z grzybami to doskonałe danie dla fanów pasty. Połączony z delikatnym sosem z borowikami zasmakuje nawet doświadczonym kucharzom. Przepis ten jest dowodem na to, że nawet z kilku łatwo dostępnych składników można przygotować wyśmienite danie dla całej rodziny. To również świetny pomysł na ciepły posiłek, który warto podać jako poczęstunek dla zaproszonych gości. Gwarantujemy, że smak makaronu z grzybami zaskoczy każdego miłośnika dobrej kuchni.
Składniki
Makaron z grzybami
- 150 g Makaron
- 0.5 Łyżka Oliwa z oliwek
- 4 łyżki Posiekana natka pietruszki
- 2 ząbki Czosnek
- 200 g Borowiki
- 4 łyżki Ser grana padano
- 1 sztuka Szalotka
- 200 ml Śmietanka 30%
- 1 łyżka Masło
Przygotowanie
- 1
Borowiki starannie umyj i oczyść z zanieczyszczeń. Następnie osusz grzyby i pokrój je w cienkie plastry. Jeżeli korzystasz z mrożonych borowików, najpierw przelej je ciepłą wodą, a kiedy się rozmrożą, pozbądź się nadmiaru wody i pokrój grzyby, tak samo, jak w przypadku świeżych darów lasu.
- 2
Do większego garnka wlej wodę, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Kiedy płyn się zagotuje, wsyp do niego makaron i gotuj pastę, by pozostała lekko twarda i jędrna. Makaron z grzybami smakuje najlepiej, gdy jest ugotowany al dente. Po ugotowaniu odcedź wstążki i odłóż makaron na bok.
- 3
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj.
- 4
Na patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją z dodatkiem masła. Kiedy tłuszcz dobrze się nagrzeje, na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę z czosnkiem i smaż składniki, aż ładnie się zarumienią.
- 5
Następnie dodaj pokrojone na początku borowiki, a całość oprósz czarnym pieprzem mielonym i odrobią soli. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni.
- 6
Po 4 minutach smażenia składniki połącz ze śmietanką 30% i zagotuj je. Po ok. 3 minutach sos powinien wyraźnie się zagęścić. Posmakuj go i w razie potrzeby dopraw całość wedle własnych upodobań smakowych. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj.
- 7
Po chwili na patelnię wrzuć odcedzony makaron, a wierzch dania posyp startym serem. Makaron z grzybami podgrzewaj jeszcze kilka minut, po czym nałóż danie na talerze. Możesz je dodatkowo udekorować natką pietruszki oraz pozostałym serem.
Zobacz także:
Przepis na makaron z grzybami należy do specjałów sezonowych, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go poza nim. Danie to można bowiem wykonać zarówno z borowików świeżych, jak i mrożonych. Miłośnicy darów lasów po udanym grzybobraniu z pewnością robią zapasy, by móc cieszyć się smakiem grzybów, kiedy tylko przyjdzie na nie ochota. Przepis na makaron z grzybami to doskonała okazja, by wykorzystać świeżo zebrane oraz te dary lasu, które są przechowywane na specjalną okazję.
Makaron z grzybami — na jakie okazje warto przygotować to danie?
Jeśli jesteś fanem jesiennych przepisów, makaron z grzybami powinien zagościć w Twoim menu. Danie to doskonale nadaje się na chłodne dni. Pasta z borowikami to propozycja, która nie tylko nasyci, ale i rozgrzeje. Specjał ten gotowy jest już po 45 minutach, dlatego bez problemu można przygotować go nawet w bardzo zapracowane dni. Niezaprzeczalnym atutem poniższej receptury jest ponadto proste wykonanie, z którym poradzi sobie nawet osoba, która rozpoczyna swoją przygodę z gotowaniem.
Zobacz także: Makaron z kurkami, jakiego jeszcze nie jadłeś!
Makaron z grzybami i aksamitnym sosem śmietanowym nadaje się na wiele rozmaitych okazji, począwszy od rodzinnego obiadu, kończąc na romantycznej kolacji. Smak posiłku docenią nawet najbardziej wymagający znawcy kuchni. Do zjedzenia makaronu z grzybami nikogo nie trzeba specjalnie zachęcać. Apetyczny wygląd oraz nieziemski zapach, który unosi się w całym domu podczas gotowania, sprawią, że ten sezonowy specjał zniknie z talerzy szybciej, niż się tego spodziewasz.