Lekka zapiekanka warzywna, którą pokochasz już od pierwszego kęsa

Zapiekanka warzywna
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka warzywna

  • 150 g Papryka czerwona
  • 700 g Ziemniaki
  • 400 g Cukinia
  • 270 g Pomidor
  • 200 g Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 10 łyżek Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 łyżka Sól
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Kolendra
  • 0.5 Łyżeczka Chili mielone

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować sos do zapiekanki warzywnej, wymieszaj w niedużej miseczce oliwę z oliwek razem z chilli, kolendrą, czarnym pieprzem mielonym, majerankiem, słodką papryką mieloną oraz solą. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na koniec starannie wymieszaj wszystkie składniki.

  2. 2

    Ziemniaki opłucz, a następnie obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.

  3. 3

    Cukinię umyj dokładnie, obetnij jej końce i pokrój w bardzo cienkie plasterki.

  4. 4

    Pokrojoną w plasterki cukinię wraz z ziemniakami umieść w misce i dodaj ok. 2/3 przygotowanego wcześniej sosu. Całość dokładnie wymieszaj, aby plasterki warzyw w całości zostały pokryte przyprawami.

  5. 5

    Pomidory umyj i pokrój w możliwie jak najcieńsze plasterki.

  6. 6

    Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Pokrój warzywo w krótkie oraz cienkie paseczki.

  7. 7

    Cebule obierz z łupin i pokrój w cienkie piórka.

  8. 8

    Paprykę wraz z cebulą umieść w osobnej misce i polej je pozostałą ilością sosu, a następnie dokładnie wymieszaj.

  9. 9

    Naczynie żaroodporne natłuść niewielką ilością oleju rzepakowego. Na dno rozłóż cebule wraz z papryką i wyrównaj warstwę warzyw. Następnie przekładaj na przemian plasterki ziemniaków, cukinii i pomidorów, tak, aby tworzyły równoległe rzędy.

  10. 10

    Zapiekankę warzywną przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 90 minut. Po tym czasie sprawdź, czy są już one miękkie. Zapiekanka warzywna smakuje doskonale podana z serem feta, ricottą lub mozzarellą. Rewelacyjnie pasują również świeże liście bazylii.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też