Smaczne i proste babeczki dyniowe na każdą okazję

Babeczki dyniowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki dyniowe

  • 130 g Masło
  • 5 Jajko
  • 3 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 400 g Mąka pszenna
  • 200 g Cukier
  • 500 g Dynia
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 1 łyżka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię obierz i wytnij z niej gniazdo nasienne. Pokrój ją na małe kawałki i gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika. Gdy będzie miękka, zblenduj ją na gładką masę. 

  2. 2

    Masło, cukier oraz pulpę z dyni dodaj do rondelka lub niedużego garnka i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia masła. Tak przygotowaną masę pozostaw do ostudzenia.

  3. 3

    Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia. 

  4. 4

    Oddziel żółtka od białek do 2 osobnych miseczek.

  5. 5

    Żółtka dodaj do miski z mąką, następnie dodaj masę z pulpą dyni i całość starannie mieszaj, aż do połączenia składników. 

  6. 6

    Białka ubij ze szczyptą cukru na sztywną pianę. Następnie dodaj je do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką. 

  7. 7

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  8. 8

    Przygotuj formę na babeczki, a w zagłębieniach umieść  papilotki. 

  9. 9

    Do każdej z foremek wlej porcję ciasta do ok. 2/3 jej wysokości. 

  10. 10

    Babeczki z dyni włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 25 minut. 

  11. 11

    W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z łyżką soku z cytryny, tak, aby nie pozostały żadne grudki. Wystudzone babeczki dyniowe polej starannie lukrem. Możesz także ozdobić je, dodając na wierzch posiekane kawałki orzechów.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też