Specjalna sałatka nie tylko “pod wódeczkę”. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz

Szybka sałatka na każdą okazję
Źródło: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Składniki

Szybka sałatka pod wódeczkę

  • 1 szklanki Czarne oliwki
  • 1 szklanki Zielone oliwki
  • 100 g Płatki migdałowe
  • 200 g Mozzarella
  • 1 szklanki Pieczarki marynowane
  • 200 g Ser fera
  • Suszone pomidory w oleju
  • 5 sztuk Ogórek konserwowy
  • 1 słoik Czosnek marynowany
  • 1 łyżeczka Oregano
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Bazylia

Przygotowanie

  1. 1

    Pokrój mozzarellę oraz fetę na niewielkie kawałki. 

  2. 2

    Na mniejsze kawałki pokrój dwa rodzaje oliwek. Bardzo ważne jest to, by wybrać oliwki bez pestek. 

  3. 3

    Następnie pokrój również ogórki konserwowe, suszone pomidory oraz pieczarki.

  4. 4

    Czosnek odsącz z zalewy i posiekaj na mniejsze cząstki. 

  5. 5

    Wszystkie pokrojone składniki umieść w jednej misce i starannie je wymieszaj.

  6. 6

    Dalej, na patelnię wysyp płatki migdałowe i podpraż je, bez dodatku tłuszczu. 

     

    Do sałatki dodaj płatki migdałowe. Całość dopraw ulubionymi przyprawami oraz oregano i bazylią.

     

    Zobacz także: 

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też