Pierniczki bezglutenowe — przepis na tradycyjny wypiek bez mąki pszennej

Pierniczki bezglutenowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierniczki bezglutenowe

  • 125 g Cukier
  • 2 sztuki Żółtko jajka
  • 0.5 Łyżeczka Bezglutenowy proszek do pieczenia
  • 0.5 kilogram Mąka gryczana
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 150 g Masło
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 125 g Płynny miód
  • 2 łyżki Kakao
  • 2 łyżeczki Przyprawa do piernika bez glutenu
  • 2 łyżki Śmietana 36%
  • 1 łyżka Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka dodaj płynny miód, masło, kakao, przyprawę korzenną do piernika, mielony cynamon oraz cukier. Podaną mieszankę podgrzewaj na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając zawartość garnka. Kiedy składniki ładnie się ze sobą połączą, wyłącz palnik i odłóż garnek na bok, żeby masa przestygła.

  2. 2

    Do szklanki z łyżką wody dodaj sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie roztwór dodaj do przygotowanej wcześniej masy, mieszając całość za pomocą kuchennej trzepaczki. Po połączeniu składników dodaj żółtka i ponownie wymieszaj masę.

  3. 3

    W oddzielnym naczyniu połącz proszek do pieczenia wraz z mąką gryczaną. Mieszankę suchych składników wsyp do miodowej masy i zacznij zagniatać ciasto. 

  4. 4

    Po chwili wyrabiania dodaj 2 łyżki słodkiej śmietany — pomoże ona uzyskać jednolite i plastyczne ciasto na pierniczki bezglutenowe. Najlepiej odstawić je na bok na parę minut.

  5. 5

    Wyrobione ciasto podziel na mniejsze porcje. Każdą z nich połóż na arkuszu papieru do pieczenia i rozwałkuj na placki o grubości ok. 6 mm. Następnie wykrywaj ulubione kształty pierniczków bezglutenowych za pomocą foremek. 

  6. 6

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół. Przygotuj blachę do i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia.

  7. 7

    Wykrojone pierniczki bezglutenowe układaj na przygotowanej blasze. Jeżeli ciasteczka przyklejają się lub targają, podważaj je delikatnie, używając noża.

  8. 8

    Pierniczki bezglutenowe piecz przez 10 minut. Po wyciągnięciu wypieku z piekarnika nie ściągaj ciasteczek z brytfanki. Warto pozostawić je na niej na kilka minut. Następnie piecz kolejne tury przysmaku, aż do wyczerpania pierniczków.

  9. 9

    Gotowe i przestudzone ciasteczka bezglutenowe udekoruj za pomocą domowego lukru do pierniczków lub sporządzając inną polewę, np. klasyczną, czekoladową.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też