Ekspresowa tarta z warzywami

Tarta z warzywami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na kruchy spód tarty w warzywami

  • 150 g Masło
  • 250 g Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Woda

Składniki na farsz do tarty w warzywami

  • 0.5 Sztuka Brokuły
  • 2 garście Szpinak
  • 1 sztuka Marchew
  • 2 garście Tarty ser żółty
  • 1 szklanki Mleko
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta – w bardziej czasochłonnych przepisach trzeba je upiec w pierwszej kolejności, bo to ono będzie stanowiło bazę dla tarty z warzywami. Siekamy masło, dodajemy mąkę, a do niej jajko i łyżkę wody oraz sól. Z tej mieszaniny wyrabiamy ciasto. Kiedy tworzy zbitą gładką całość robimy z niego kulę, którą na co najmniej pół godziny wkładamy do lodówki.

  2. 2

    Kiedy ciasto na tartę z warzywami się schładza, przygotowujemy warzywa. Brokuły tniemy na mniejsze kawałki, obieramy marchewkę i tniemy ją na cienkie plastry, przesmażamy szpinak. Wrzucamy na patelnię resztę warzyw i przesmażamy, doprawiając solą i pieprzem.

  3. 3

    Zgodnie z przepisem na tartę z warzywami przygotowujemy także sos, którym zapieczemy warzywa. Szklankę mleka lub śmietany mieszamy z jajkami, tartym serem żółtym (możemy także dla oryginalnego, nieco orzechowego smaku dodać ser pleśniowy), szczyptę soli i pieprzu.

  4. 4

    Po upłynięciu pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na cienki placek. Wykładamy nim formę do tart lub tortownicę dokładnie pokrywając także brzegi naczynia. W normalnym przepisie ciasto należałoby wcześniej wsadzić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15-20 minut. Ponieważ jest to przepis na ekspresową tartę z warzywami, od razu układamy na spodzie ciasta warzywa i zalewamy sosem z mleka i jajek z dodatkami. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 30 minut.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też