Ekspresowa tarta z warzywami
Tarta z warzywami to wspaniałe danie na wiele różnych okazji – obok obiadu czy kolacji będzie także odpowiednia na imprezę. Smakuje równie dobrze na ciepło, co na zimno, będzie więc mogła stać jako jedna z potraw na szwedzkim stole podczas sylwestra, karnawałowego spotkania czy zrzutkowej domówki.
Składniki
Składniki na kruchy spód tarty w warzywami
- 150 g Masło
- 250 g Mąka pszenna
- 1 Szczypta Sól
- 1 łyżka Woda
Składniki na farsz do tarty w warzywami
- 0.5 Sztuka Brokuły
- 2 garście Szpinak
- 1 sztuka Marchew
- 2 garście Tarty ser żółty
- 1 szklanki Mleko
- 2 sztuki Jajko
- 1 Szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta – w bardziej czasochłonnych przepisach trzeba je upiec w pierwszej kolejności, bo to ono będzie stanowiło bazę dla tarty z warzywami. Siekamy masło, dodajemy mąkę, a do niej jajko i łyżkę wody oraz sól. Z tej mieszaniny wyrabiamy ciasto. Kiedy tworzy zbitą gładką całość robimy z niego kulę, którą na co najmniej pół godziny wkładamy do lodówki.
- 2
Kiedy ciasto na tartę z warzywami się schładza, przygotowujemy warzywa. Brokuły tniemy na mniejsze kawałki, obieramy marchewkę i tniemy ją na cienkie plastry, przesmażamy szpinak. Wrzucamy na patelnię resztę warzyw i przesmażamy, doprawiając solą i pieprzem.
- 3
Zgodnie z przepisem na tartę z warzywami przygotowujemy także sos, którym zapieczemy warzywa. Szklankę mleka lub śmietany mieszamy z jajkami, tartym serem żółtym (możemy także dla oryginalnego, nieco orzechowego smaku dodać ser pleśniowy), szczyptę soli i pieprzu.
- 4
Po upłynięciu pół godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na cienki placek. Wykładamy nim formę do tart lub tortownicę dokładnie pokrywając także brzegi naczynia. W normalnym przepisie ciasto należałoby wcześniej wsadzić do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15-20 minut. Ponieważ jest to przepis na ekspresową tartę z warzywami, od razu układamy na spodzie ciasta warzywa i zalewamy sosem z mleka i jajek z dodatkami. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 30 minut.
Przeczytaj także:
Tarta z warzywami ma wiele plusów. Jest niezwykle sycąca, potrafi być bardzo efektowna (zwłaszcza, jeśli przyłożymy się do tego, jak ułożymy na niej składniki. To także potrawa, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze jesienno-zimowe dni, kiedy potrzeba bardziej treściwych i kalorycznych posiłków. Tarta warzywna zyskuje także przy kolejnych odgrzewaniach – składniki dobrze się przegryzają, przechodząc wzajemnie swoim smakiem, farsz staje się jeszcze bardziej miękki i delikatny.
Jaka może być tarta z warzywami?
Warzywa, które wybierzemy do tarty, nadadzą jej bardzo określony smak, będą do nich także w naturalny sposób pasowały konkretne i określone dodatki – takie jak przyprawy, czy gatunek sera, który wykorzystamy do zapieczenia. Warzywa, które dobrze wypadają w tarcie to te, które są większe – na przykład cząstki brokułu, ale także takie, które miękną i są bardzo wilgotne po upieczeniu – np. por, cukinia czy marchewka. W przypadku tarty warzywnej warto pamiętać o zachowaniu równowagi między kruchością ciasta na spodzie, a miękkością i smakiem warzyw, które stanowią farsz. W przypadku tarty można eksperymentować – ser pleśniowy doda jej wyrazistości, a camembert i brie kremowości.
Jak możliwości daje przepis na tartę z warzywami?
Tarta z warzywami może także przybrać niesamowite formy – do jednej z bardziej spektakularnych tart należy ta z marchewki, cukinii i papryki, którą układa się w określony sposób – na rysunku okręgu. Po upieczeniu danie wygląda jak piękny, jesienny kwiat.
Wspaniałe w przepisach na tartę z warzywami jest możliwość wykorzystywania sezonowych warzyw – jak w przepisie na tę ze szparagami i boczkiem, czy z dynią albo kurkami. Tartę można także śmiało wykonać w wersji dla wegetarian – albo dla osób, które jedzą także ryby (np. tarta z łososiem).
Wystudzona tarta, pokrojona na niewielkie kawałki może stać się typowym finger foodem, czyli małą przekąską, do zjedzenia której nie będzie potrzebny nóż ani widelec. Z tego powodu tarty są często serwowane na stojących przyjęciach, wernisażach, galach.
Na co zwracać uwagę przy pieczeniu tarty z warzywami?
W przepisie na tartę z warzywami, który macie właśnie przed sobą, liczy się szybkość jej przygotowania, dlatego od razu do piekarnika trafia wszystko – zarówno kruchy spód, jak i farsz oraz służący do zapieczenia warzyw sos.
Zazwyczaj jednak kruchy spód na tartę piecze się wcześniej, w niektórych przepisach znajduje się zalecenie, żeby dociążyć ciasto w pierwszej fazie pieczenia, tak, żeby za bardzo nie wyrosło. Piekąc tartę należy zwrócić uwagę, czy ciasto nie wyszło surowe, a także czy nadzienie za bardzo się nie przypiekło. Z tych dwóch powodów warto więc doglądać procesu pieczenia tego dania.