Rozetki — ciasteczka w kształcie gwiazdek, które uświetnią wiele okazji

Rozetki
Źródło: GettyImages

Składniki

Rozetki

  • 1 łyżka Cukier
  • 200 g Mąka pszenna
  • 700 ml Olej rzepakowy
  • 2 łyżki Spirytus
  • 2 sztuki Jajko
  • 250 ml Mleko
  • 1 Szczypta Sól
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną, dodaj cukier, mleko, jajka, sól oraz spirytus. Wszystkie składniki miksuj tak długo, aż otrzymana masa będzie idealnie gładka i jednolita. Jej konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Tak przygotowaną masę można odłożyć na kilka godzin do lodówki lub od razu przystąpić do smażenia.

  2. 2

    Do niewielkiego garnuszka wlej 500 ml oleju rzepakowego. Naczynie umieść na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do osiągnięcia temperatury 180 st. C. Jeżeli w trakcie smażenia poziom tłuszczu zacznie się obniżać, sukcesywnie zwiększaj jego ilość, nieustannie kontrolując temperaturę.

  3. 3

    Nagrzej foremki do smażenia rozetek. Możesz to zrobić, zanurzając je w gorącym oleju rzepakowym — wystarczy ok. 15 sekund.

  4. 4

    Nagrzaną foremkę wyciągnij z oleju, szybko przyłóż do ręcznika papierowego, a następnie zanurz w przygotowanym cieście i natychmiast włóż do oleju. Uważaj, aby górne ranty foremki na rozetki nie zostały pokryte ciastem.

  5. 5

    Rozetki w trakcie kilku sekund od chwili zanurzenia w tłuszczu powinny odchodzić od foremki. Gdy ciastko się zarumieni, przewróć je na drugą stronę, a następnie przełóż na kawałek ręcznika papierowego, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 

  6. 6

    Przygotowanie kolejnej rozetki ponownie rozpocznij od nagrzania foremki. Powyższe czynności powtarzaj do chwili wykorzystania całego ciasta. 

     

    Rozetki po przestudzeniu oprósz delikatnie cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też