Fenomenalna kanapka z pastrami jak z Nowego Jorku

Kanapka z pastrami
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na kanapkę z pastrami

  • 100 g Pastrami
  • 100 g Boczek wędzony
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.25 Główka Sałata lodowa
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 3 łyżki Majonez
  • 4 łyżki cebula prażona
  • 6 kromek Chleb tostowy jasny
  • 250 g Ser żółty
  • 0.5 Sztuka Limonka

Składniki dodatkowe do kanapki z pastrami

  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 6 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 1 sztuka Papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym krokiem będzie przygotowanie składników, które trzeba usmażyć lub stostować. Zaczynamy od usmażenia jajek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wylewamy zmącone jajka i smażymy rodzaj omletu.

  2. 2

    Kolejny etap do usmażenie boczku. Powinien wyjść zarumieniony i chrupiący. Jeśli będzie bardzo tłusty, nadmiar tłuszcuz odciskamy w papierowy ręcznik.

  3. 3

    Kromki pieczywa tostowego opiekamy – w tosterze, na patelni lub w piekarniku, Powinny przybrać złocisty kolor i stać się chrupiące.

  4. 4

    Ważnym elementem kanapki z pastrami w nowojorskim stylu jest sałatka, którą robi się w szybki i łatwy sposób. Kroimy sałatę lodową na paski, a jeden kiszony ogórek w plasterki. Wrzucamy oba składniki do miski i dodajemy prażoną cebulę. Łączymy z majonezem i sokiem z połowy limonki i dokładnie, ale delikatnie łączymy wszystkie składniki.

  5. 5

    Kanapka z pastrami to wielopoziomowa konstrukcja. Dzięki warstwowemu ułożeniu mamy wiele składników, smaków i tekstur, które łączą się w jednym kęsie, ale na kanapce są osobno. Mamy sześć kromek chleba, bo powstaną z nich dwie porcje kanapki z pastrami, metodę wykonania prezentuje i na przykładzie jednej kanapki, drugą robimy tak samo. Na dwie kromki pieczywa tostowego nakładamy sałatkę z sałaty i majonezu, na nie kładziemy – na jedną przesmażony boczek, na drugą ułożone w rulony pastrami, dwie kromki przykrywamy serem, na ser kładziemy pocięte na plastry ogórki kiszone. Kładziemy jedną kanapkę na drugą i przykrywamy pustą kromką.  

  6. 6

    Ostatni element to położenie pod najwyższą pustą kromką omleta z jajek.

  7. 7

    Wbijamy długie wykałaczki – jak patyczki do grilla i tniemy bardzo ostrym nożem (warto go przed przecinaniem porządnie naostrzyć) na cztery trójkątne części.

  8. 8

    Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza i podgrzewamy prze 10 minut.

  9. 9

    Na talerzu, na którym mamy zamiar wyłożyć gotowe danie, kładziemy gotowe kanapki i dekorujemy je pokrojonymi na połówkę pomidorkami cherry oraz papryką, skropione oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Możemy je także posypać świeżymi ziołami – bazylią lub kolendrą.

    Przeczytaj także:

     

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też