Karp smażony, jakiego nie znacie. Przepis Grzegorza Łapanowskiego specjalnie dla Smak.pl

Karp smażony
Źródło: Kamil Zieliński - Studio Zielnik / Stylizacja Tomasz Podlasiewski.

Składniki

Karp smażony

  • 1 sztuka Karp
  • Sól
  • Mąka pszenna
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Bułka tarta

Sos chrzanowy

  • 2 łyżki Majonez
  • 3 łyżki Chrzan
  • 3 łyżki Jogurt naturalny
  • Szczypta Sól
  • Szczypta Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Sok z cytryny

Do podania

  • Koperek
  • Skórka z cytryny
  • Ugotowane ziemniaki

Przygotowanie

  1. 1

    Karpia umyj, wytrzyj, wyfiletuj. Filety pozbaw ości brzusznych.

  2. 2

    Ułóż filet skórą do dołu, tak, by stykała się z deską, a następnie nacinaj rybę, mięso, ostrym nożem w poprzek fileta – do skóry niemalże, ale nie rozcinaj jej. Nacinaj tak co dwa, trzy mm. (Sam lubię pokroić filet na cztery części, wtedy jest poręczniejszy do panierowania i smażenia). 

  3. 3

    Jeśli masz gotowy filet, dopraw go. Opanieruj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

  4. 4

    Powoli rozgrzej olej do smażenia. Dotknij rybą powiechni. Jeśli olej skwierczy, jest gotowy. Ostrożnie opuść filet, by skąpał się w nagrzanym tłuszczu. Uważaj, by temperatura nie była zbyt wysoka. Ta może przypalić bułkę, a ryba w środku może pozostać surowa. Ma być gorący, ale nie nazbyt.

  5. 5

    Kiedy panierka ma ładny złocisty kolor, wyciągnij rybę z oleju, osusz na ręczniku papierowym i delikatnie oprósz jeszcze solą.

    Ważne: Nie smaż zbyt wielu filetów naraz, by temperatura nie opadła.

  6. 6

    Zrób sos chrzanowy. Składniki sosu wymieszaj. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  7. 7

    Rybę podawaj z sosem chrzanowym, puree ziemniaczanym i, jeśli lubisz, ze skórką z otartej cytryny i koperkiem. Wspaniała!

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też