Fenomenalny łosoś na szpinaku, który rozpływa się w ustach

Łosoś na szpinaku
Źródło: GettyImages

Składniki

Łosoś na szpinaku

  • 100 g Ryż
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 250 g Filet z łososia
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Marchew
  • 2 łyżki Posiekany koperek
  • Zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka Amarantus ekspandowany
  • Pieprz ziołowy
  • 100 ml Jogurt naturalny
  • Sok z cytryny
  • 150 g Liście szpinaku

Przygotowanie

  1. 1

    Marchewkę i pietruszkę obierz.

  2. 2

    W garnku zagotuj wodę bez dodatku soli, a gdy zacznie wrzeć, umieść w niej obrane ze skórki warzywa i gotuj do miękkości. 

  3. 3

    Ryż ugotuj bez dodatku soli zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu wybranego produktu.

  4. 4

    Ugotowaną marchewkę i pietruszkę rozgnieć starannie widelcem, następnie dodaj amarantus, ugotowany ryż i dokładnie razem wymieszaj. Z przygotowanej masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

  5. 5

    Filet z łososia opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego i dopraw do smaku, wyciskając sok z cytryny. Następnie oprósz rybę mielonym pieprzem ziołowym. Łososia gotuj na parze przez ok. 15 minut. Całkowity czas obróbki termicznej zależeć będzie jednak od wielkości zastosowanego kawałka ryby.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj liście szpinaku oraz odrobinę wody. Składniki duś pod przykryciem do chwili zwiędnięcia liści.

  7. 7

    Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie drobno posiekaj.

  8. 8

    Aby przygotować sos do łososia na szpinaku, jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym koperkiem oraz mielonym pieprzem ziołowym.

  9. 9

    Na talerz nałóż porcję szpinaku. Następnie dodaj ugotowany na parze kawałek fileta z łososia oraz porcję przygotowanego poprzednio sosu jogurtowego. Posiłek podawaj w towarzystwie kulek ryżowych.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też