Dżem z cukinii urzeknie Cię swoim smakiem. Przepis jest banalny

Dżem z cukinii
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z cukinii

  • 250 g Cukier
  • 1.5 kg Cukinia
  • 1 opakowanie Galaretka truskawkowa
  • 1 sztuka Cytryna
  • Aromat waniliowy
  • 4 łyżki Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Cukinie starannie umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój warzywa w drobną kosteczkę lub zetrzyj, używając szatkownicy. Tak przygotowane cukinie umieść w garnku, zalej 4 łyżkami wody i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 60 minut.

  2. 2

    Po wskazanym czasie, do garnka dodaj cukier, sok oraz skórkę otartą z jednej cytryny, aromat waniliowy oraz wybraną galaretkę. Całość zmiksuj blenderem, aby otrzymać w pełni gładką konsystencję. Kontynuuj gotowanie przez następne 45 minut, aż dżem zgęstnieje, nie zapominając o częstym mieszaniu przetworu, aby uniknąć jego przypalenia.

  3. 3

    Gorący dżem z cukinii przelej do wyparzonych słoików o pojemności 500 ml. Dokładnie je zakręć i postaw, ułożone do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

  4. 4

    Jeżeli chcesz wydłużyć trwałość dżemu z cukinii, słoiki z przetworem należy poddać pasteryzacji. W tym celu szklane pojemniczki umieść w garnku z wodą. Połowa słoika powinna być zanurzona w wodzie. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i gotuj naczynia pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij dżemy z cukinii z garnka i ponownie postaw je na blacie do góry dnem, w celu wystudzenia. Tak przygotowany przetwór jest już gotowy do długiego przechowywania. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też