Dżem z cukinii urzeknie Cię swoim smakiem. Przepis jest banalny
Dżem z cukinii cieszy się coraz większą popularnością. Brzmi to dość abstrakcyjnie, jednak osoby, które go wypróbowały, chętnie wracają do odtworzenia tej niezwykłej receptury. Dżem z cukinii to rewelacyjna alternatywa dla przetworów owocowych. Jest to pyszny i tani przepis, który fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do ciast i wielu innych smakołyków.
Składniki
Dżem z cukinii
- 250 g Cukier
- 1.5 kg Cukinia
- 1 opakowanie Galaretka truskawkowa
- 1 sztuka Cytryna
- Aromat waniliowy
- 4 łyżki Woda
Przygotowanie
- 1
Cukinie starannie umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój warzywa w drobną kosteczkę lub zetrzyj, używając szatkownicy. Tak przygotowane cukinie umieść w garnku, zalej 4 łyżkami wody i gotuj pod przykryciem do miękkości, przez ok. 60 minut.
- 2
Po wskazanym czasie, do garnka dodaj cukier, sok oraz skórkę otartą z jednej cytryny, aromat waniliowy oraz wybraną galaretkę. Całość zmiksuj blenderem, aby otrzymać w pełni gładką konsystencję. Kontynuuj gotowanie przez następne 45 minut, aż dżem zgęstnieje, nie zapominając o częstym mieszaniu przetworu, aby uniknąć jego przypalenia.
- 3
Gorący dżem z cukinii przelej do wyparzonych słoików o pojemności 500 ml. Dokładnie je zakręć i postaw, ułożone do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- 4
Jeżeli chcesz wydłużyć trwałość dżemu z cukinii, słoiki z przetworem należy poddać pasteryzacji. W tym celu szklane pojemniczki umieść w garnku z wodą. Połowa słoika powinna być zanurzona w wodzie. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i gotuj naczynia pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij dżemy z cukinii z garnka i ponownie postaw je na blacie do góry dnem, w celu wystudzenia. Tak przygotowany przetwór jest już gotowy do długiego przechowywania.
Zobacz także:
Dżem z cukinii to idealna receptura dla osób szukających nieoczywistych połączeń smakowych. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zachwyca nawet dzieci, które z reguły nie przepadają za jedzeniem tego warzywa. Dżem z cukinii przygotowuje się najczęściej z dodatkiem jabłek lub cytryn, dzięki którym smak przetworu staje się dużo bardziej wyrazisty. Warto wykorzystać sezonową dostępność produktów i przygotować smakowity dżem z cukinii we własnym domu.
Kiedy przygotować dżem z cukinii?
Przepis na dżem z cukinii warto wykonać w pełni sezonu, poszukując nowych inspiracji na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Lato to czas, kiedy cukinia królują na naszym stole, jednak z tym przepisem, może towarzyszyć nam przez cały rok, w postaci urokliwego smarowidła na kanapki. Faszerowana cukinia, fusilli z grillowaną cukinią i cukinia z grilla to smakowite dania, jednak warto sięgać po nowe przepisy, aby w kuchni nigdy nie zagościła nuda. To warzywo posiada ogromny potencjał kulinarny, którego nie można nie wykorzystać.
Co więcej, dżem z cukinii smakuje wyśmienicie zarówno z małych, jak i dużych, czy nawet przerośniętych warzyw, dlatego do zrobienia pysznego przetworu, z łatwością wykorzystamy każdą wielkość produktu.
Dżem z cukinii — przydatne wskazówki
Wiele osób zastanawia się, dlaczego do dżemu z cukinii potrzebny jest dodatek galaretki — sprawa jest jednak bardzo prosta. Jej dodatek pozwala uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję i bardziej wyrazisty smak wyrobu. Do dżemu z cukinii można dodać galaretkę agrestową, ale także cytrynową, która nada mu kwaskowatego smaku i świetnie będzie komponować się z delikatnym smakiem cukinii. Do wykonania poniższego przepisu sprawdzi się także galaretka truskawkowa, brzoskwiniowa, czy pomarańczowa. W celu otrzymania bardziej wyrazistego smaku, pod koniec przygotowywania dżemu z cukinii można dodać świeże, drobno posiekane liście mięty.