Śledzie z grzybami marynowanymi i suszonymi
Śledzie z grzybami to doskonała przekąska, która sprawdzi się w okresie okołoświątecznym. Śledzie z grzybami można podać jako danie świąteczne, a także jako sylwestrową zakąskę. Zobacz przepis na śledzie z grzybami marynowanymi oraz przepis na śledzie z grzybami suszonymi.
Składniki
Śledzie z suszonymi grzybami
- 10 sztuk Filety śledziowe z zalewy solnej
- 4 garście Grzyby suszone
- 3 sztuki Cebula
- 2 łyżki Cukier
- 1 szklanki Olej roślinny
- 2 Szczypty Pieprz
- 1 Szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Śledzie zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Po tym czasie wyjmij śledzie, osusz każdy kawałek ręcznikiem papierowym i pokrój na 4 centymetrowe kawałki.
- 2
Suszone grzyby przelej wodą, odcedź i włóż do rondelka. Zalej zimną wodą tak, aby stan wody był o kilka centymetrów wyższy niż poziom grzybów. Dodaj szczyptę soli i gotuj przez 40 minut. Odcedź grzyby, zachowaj płyn. Jeśli grzyby są duże podziel je na mniejsze kawałki.
- 3
Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej. Zeszklij cebulę, dodaj płyn z gotowanych grzybów, dodaj cukier, szczyptę soli oraz pieprz i duś do czasu, aż płyn wyparuje.
- 4
Pokrojone śledzie oraz cebulę układaj warstwami w słoiku. Zalej olejem. Dokładnie zakręć i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Zobacz także:
Śledzie z grzybami marynowanymi – przepis babci
Śledzie z grzybami marynowanymi to jedno z kluczowych świątecznych dań. Przygotujesz je za pomocą tradycyjnych składników. Aby zrobić śledzika z marynowanymi grzybami potrzebujesz: 10 sztuk solonych płatów śledziowych, łyżki musztardy, 5 marynowanych podgrzybków, 2 ogórków konserwowych, dużej cebuli, szklanka oleju rzepakowego, szczypty soli oraz pieprzu. Przygotowanie śledzika jest bardzo proste. Śledzie zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia. Proces ten powinien trwać minimum 3 godziny. Wyjmij śledzie, osusz i pokrój w kawałki. Do miski dodaj musztardę, dolej olej, sól i pierz i dokładnie wymieszaj. Grzyby, cebulę i ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Słoiki i nakrętki umyj i wytrzyj do sucha. Warstwami układaj śledzia, cebulę, grzyby oraz ogórki. Zalej śledzia musztardą wymieszana z olejem. Zakręć słoik i odstaw do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia po 24 godzinach.
Jak przechowywać śledzie z grzybami?
Śledzie z grzybami należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym naczyniu – najlepiej do tego celu nadają się słoiki. Ważne jest, aby słoiki oraz nakrętki były suche. Śledzie należy przechowywać w lodówce. Śledzie powinny być zjedzone maksymalnie 5 dni od przygotowania. Śledzie z grzybami nie nadają się do pasteryzacji ani mrożenia.
Jak zrobić dobre śledzie z grzybami?
Śledzie z grzybami to smaczne i aromatyczna przekąska, aby tak było należy sięgnąć po sprawdzone składniki. Śledzie muszą być świeże i jędrne. Zapach ryby musi być naturalny, a skóra bez żadnych przebarwień. Śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie, jeśli masz możliwość dobrze jest wymienić wodę w połowie czasu moczenia. Do przekąski dodaj suszone borowiki lub marynowane podgrzybki. Wszystko zalej olejem dobrej jakości.