Śledzie z grzybami marynowanymi i suszonymi

Śledzie z grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Śledzie z suszonymi grzybami

  • 10 sztuk Filety śledziowe z zalewy solnej
  • 4 garście Grzyby suszone
  • 3 sztuki Cebula
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 szklanki Olej roślinny
  • 2 Szczypty Pieprz
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Śledzie zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Po tym czasie wyjmij śledzie, osusz każdy kawałek ręcznikiem papierowym i pokrój na 4 centymetrowe kawałki.

  2. 2

    Suszone grzyby przelej wodą, odcedź i włóż do rondelka. Zalej zimną wodą tak, aby stan wody był o kilka centymetrów wyższy niż poziom grzybów. Dodaj szczyptę soli i gotuj przez 40 minut. Odcedź grzyby, zachowaj płyn. Jeśli grzyby są duże podziel je na mniejsze kawałki.

  3. 3

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej. Zeszklij cebulę, dodaj płyn z gotowanych grzybów, dodaj cukier, szczyptę soli oraz pieprz i duś do czasu, aż płyn wyparuje.

  4. 4

    Pokrojone śledzie oraz cebulę układaj warstwami w słoiku. Zalej olejem. Dokładnie zakręć i odstaw do lodówki na 24 godziny.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też