Karp smażony nigdy nie smakował tak dobrze. Oto niezawodny przepis
Karp smażony to receptura, która skradła serca Polaków. W wielu domach jego obecność na wigilijnym stole jest już obowiązkowa. Tradycyjnego karpia smażonego można zrobić w zaledwie kwadrans, a następnie cieszyć się jego aromatycznym i wyrazistym smakiem. Aby przygotować tę rybę we własnym domu, nie ma potrzeby zaopatrywania lodówki w wyszukane składniki, ani kupowania specjalistycznego sprzętu kuchennego. Karp smażony w panierce to przepis, który z pewnością zostanie doceniony przez twoich najbliższych.
Składniki
Karp smażony
- 5 łyżek Mąka pszenna
- 5 łyżek Bułka tarta
- 1 sztuka Cytryna
- 1 kg Karp dzwonko
- Olej rzepakowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Kawałki karpia starannie umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych.
- 2
Cytrynę przekrój na połowę i wyciśnij z niej sok. Następnie wyciśniętym sokiem skrop karpia, po czym przypraw go do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 3
Mąkę pszenną wymieszaj z bułką tartą, łącząc je na płaskim talerzu.
- 4
Przyprawione kawałki karpia panieruj w mieszance bułki tartej i mąki pszennej.
- 5
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, połóż na nim kawałki karpia i smaż przez ok. 5-6 minut, odliczając ten czas na każdą ze stron.
- 6
Kawałki karpia smażonego po ściągnięciu z patelni układaj na ręcznikach papierowych, w celu wsiąknięcia nadmiaru tłuszczu. Karp smażony najlepiej smakuje podany na ciepło. Doskonale komponuje się z kapustą z grochem i ziemniakami.
Zobacz także:
Karp smażony to tradycyjny przepis, który najczęściej serwowany jest podczas wieczerzy wigilijnej. Właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia z łatwością można zaopatrzyć się w tę smakowitą rybę i przygotować ją w wielu smakowitych odsłonach. Karp smażony na wigilię może być przyrządzony z zakupionych kawałków patroszonej ryby, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by dokonać tego na własną rękę.
Przeczytaj poniższą recepturę, żeby dowiedzieć się, jak przygotować ten wigilijny przysmak. Z pomocą naszego przepisu kultowe danie świąteczne na nowo zachwyci wszystkich zasiadających przy stole gości.
Karp smażony — dlaczego jemy go na wigilię?
Chociaż wydawać by się mogło, że karp smażony jest przepisem, który króluje na świątecznych stołach Polaków od bardzo dawna, tak naprawdę zaczął pojawiać się w uroczystym menu po II wojnie światowej. Ryba ta nie była jednak głównym specjałem rybnym — oprócz niego przyrządzano również szczupaki, sandacze, a czasami także stynki. Po wojnie zaś karp smażony w panierce przygotowywany był na masową skalę, pojawiając się w każdym polskim domu. Nic w tym dziwnego, gdyż karp to ryba hodowlana, która rośnie w szybkim tempie, a do rozwoju nie potrzebuje wyjątkowych warunków. Na obecną chwilę ryby te uznawane są za połowę wszystkich ryb słodkowodnych, które odławiane są w naszym kraju.
Tradycyjny karp smażony — jak go przygotować?
Karp smażony w panierce na Wigilię może zostać przygotowany zarówno z całej ryby, jak i gotowych dzwonek. Osoby, które zdecydują się na zakup ryby niepatroszonej, przygotowania powinny rozpocząć od jej prawidłowego umycia oraz usunięcia łusek. Następnie należy pozbyć się wnętrzności karpia i przekroić go wzdłuż — kierując nóż od brzucha, w stronę ogona. Chcąc przygotować tradycyjny przepis na karpia smażonego, należy także usunąć głowę ryby wraz z płetwami i pokroić w dzwonka. Ryba musi także zostać dokładnie osuszona. Ten proces zapobiega pryskaniu tłuszczu na patelni podczas obróbki termicznej. Chcąc mieć pewność, że karp smażony w mące i bułce osiągnął pełnię smaku i aromatu najlepiej po przyprawieniu marynować go jeszcze przez minimum 60 minut, pozostawiając rybę w lodówce.
Zobacz także: Karp pieczony z pieczarkami — poznaj inną odsłonę świątecznego dania
Osoby, które lubią intensywniejsze przyprawy, mogą wdrożyć je do przepisu. My jednak rekomendujemy doprawienie ryby, oprószając ją solą, czarnym pieprzem mielonym oraz sokiem z cytryny. Można także przyrządzić to danie, wykorzystując inne rodzaje tłuszczu. Karp smażony na maśle klarowanym będzie zdecydowanie bardziej delikatny.