Karp smażony nigdy nie smakował tak dobrze. Oto niezawodny przepis

Karp smażony
Źródło: GettyImages

Składniki

Karp smażony

  • 5 łyżek Mąka pszenna
  • 5 łyżek Bułka tarta
  • 1 sztuka Cytryna
  • 1 kg Karp dzwonko
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kawałki karpia starannie umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych.

  2. 2

    Cytrynę przekrój na połowę i wyciśnij z niej sok. Następnie wyciśniętym sokiem skrop karpia, po czym przypraw go do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  3. 3

    Mąkę pszenną wymieszaj z bułką tartą, łącząc je na płaskim talerzu.

  4. 4

    Przyprawione kawałki karpia panieruj w mieszance bułki tartej i mąki pszennej.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, połóż na nim kawałki karpia i smaż przez ok. 5-6 minut, odliczając ten czas na każdą ze stron.

  6. 6

    Kawałki karpia smażonego po ściągnięciu z patelni układaj na ręcznikach papierowych, w celu wsiąknięcia nadmiaru tłuszczu. Karp smażony najlepiej smakuje podany na ciepło. Doskonale komponuje się z kapustą z grochem i ziemniakami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też