Rewelacyjne Pad Thai z tofu — wegańska wersja lubianego dania tajskiego

Pad Thai z tofu
Źródło: GettyImages

Składniki

Pad Thai z tofu

  • 2 sztuki Jajko
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 garść Kiełki fasoli mung
  • 125 g Makaron ryżowy
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 3.5 łyżki Cukier brązowy
  • 3.5 łyżki Sos rybny
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 2 łyżki Pasta tamaryndowa
  • 200 g Tofu
  • 2 sztuki Cebula dymka
  • Kawałek Świeży imbir
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 1 sztuka Limonka
  • 2 łyżki Posiekane prażone orzeszki ziemne
  • Płatki chili

Przygotowanie

  1. 1

    Imbir obierz ze skórki, a następnie zetrzyj składnik na tarce o drobnych oczkach.

  2. 2

    Wszystkie składniki tworzące sos, tj. cukier brązowy, sos sojowy, pastę z tamaryndowca, imbir oraz sos sojowy umieść w miseczce i starannie wymieszaj.

  3. 3

    Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu wybranego produktu. Następnie odcedź pastę na sicie i opłucz makaron pod zimną wodą. Pozostaw 1 szklankę wody, w której gotował się makaron, aby w razie potrzeby móc rozcieńczyć sos.

  4. 4

    Paprykę starannie umyj, osusz, następnie przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne. Pokrój warzywo w paski o grubości ok. 1 cm. 

  5. 5

    Tofu pokrój w kostkę o boku 3 cm.

  6. 6

    Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj je widelcem. 

  7. 7

    Cebulę dymkę opłucz, a następnie drobno posiekaj.

  8. 8

    W woku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodaj pokrojone tofu i smaż je przez ok. 5 minut lub do chwili zarumienienia. Kolejno dodawaj pokrojone składniki: cebulę dymkę, paprykę oraz odcedzony makaron ryżowy i podsmażaj składniki przez następne 5 minut. 

  9. 9

    Na patelnię wlej sos i wymieszaj składniki. 

  10. 10

    Przesuń Pad Thai na jedną połowę patelni, natomiast na drugą wlej rozbełtane jajka. Gdy się zetną, wymieszaj ze sobą składniki, po czym ściągnij naczynie z kuchenki.

  11. 11

    Dodaj na patelnię kiełki fasoli mung oraz posiekane orzechy. Na koniec wymieszaj makaron, a następnie nałóż danie na talerze. 

     

    Zachęcamy, aby serwować Pad Thai z tofu posypane niewielką ilością płatków chili. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też