Rewelacyjne Pad Thai z tofu — wegańska wersja lubianego dania tajskiego
Pad Thai z tofu to wegańska odsłona kultowego, tajskiego dania. Zapewniamy jednak, że ten smakowity specjał przypadnie do gustu także wszystkim miłośników mięsnych rarytasów. Pad Thai z tofu to pomysł na sycący i odżywczy posiłek, który równocześnie zachwyca niezwykłym smakiem. Zachęcamy do przygotowania tego orientalnego specjału szczególnie osoby, które pragną zadbać o siebie oraz swoje zdrowie, nie odmawiając przy tym jedzenia wyśmienitych potraw.
Składniki
Pad Thai z tofu
- 2 sztuki Jajko
- 3 ząbki Czosnek
- 1 garść Kiełki fasoli mung
- 125 g Makaron ryżowy
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 3.5 łyżki Cukier brązowy
- 3.5 łyżki Sos rybny
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 2 łyżki Pasta tamaryndowa
- 200 g Tofu
- 2 sztuki Cebula dymka
- Kawałek Świeży imbir
- 2 łyżki Sos sojowy
- 1 sztuka Limonka
- 2 łyżki Posiekane prażone orzeszki ziemne
- Płatki chili
Przygotowanie
- 1
Imbir obierz ze skórki, a następnie zetrzyj składnik na tarce o drobnych oczkach.
- 2
Wszystkie składniki tworzące sos, tj. cukier brązowy, sos sojowy, pastę z tamaryndowca, imbir oraz sos sojowy umieść w miseczce i starannie wymieszaj.
- 3
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu wybranego produktu. Następnie odcedź pastę na sicie i opłucz makaron pod zimną wodą. Pozostaw 1 szklankę wody, w której gotował się makaron, aby w razie potrzeby móc rozcieńczyć sos.
- 4
Paprykę starannie umyj, osusz, następnie przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne. Pokrój warzywo w paski o grubości ok. 1 cm.
- 5
Tofu pokrój w kostkę o boku 3 cm.
- 6
Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj je widelcem.
- 7
Cebulę dymkę opłucz, a następnie drobno posiekaj.
- 8
W woku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dodaj pokrojone tofu i smaż je przez ok. 5 minut lub do chwili zarumienienia. Kolejno dodawaj pokrojone składniki: cebulę dymkę, paprykę oraz odcedzony makaron ryżowy i podsmażaj składniki przez następne 5 minut.
- 9
Na patelnię wlej sos i wymieszaj składniki.
- 10
Przesuń Pad Thai na jedną połowę patelni, natomiast na drugą wlej rozbełtane jajka. Gdy się zetną, wymieszaj ze sobą składniki, po czym ściągnij naczynie z kuchenki.
- 11
Dodaj na patelnię kiełki fasoli mung oraz posiekane orzechy. Na koniec wymieszaj makaron, a następnie nałóż danie na talerze.
Zachęcamy, aby serwować Pad Thai z tofu posypane niewielką ilością płatków chili.
Zobacz także:
Pad Thai z tofu to danie, którego wykonanie jest stosunkowo proste i nie wymaga eksperckich umiejętności. Najważniejsze, aby zaopatrzyć się w pastę z tamaryndowca oraz sos sojowy, które nadają charakteryzowanej potrawie niepowtarzalnego smaku. Pad Thai z tofu można serwować jako danie główne, lecz równie dobrze sprawdzi się jako lunch spakowany do lunchboxa, a następnie zajadany podczas przerwy w pracy lub w szkole.
Zobacz także: Pad thai z kurczakiem jak z azjatyckiej restauracji. Nikt się mu nie oprze!
Jak przygotować przepis na Pad Thai? Praktyczne porady i wskazówki
Jeżeli chcesz przygotować smakowity Pad Thai z tofu we własnym domu, polecamy skorzystać z naszych sprawdzonych porad i wskazówek. Po pierwsze, zaopatrz się w składniki wysokiej jakości. Warto postawić na świeże warzywa, pochodzące z lokalnych upraw oraz makaron ryżowy od sprawdzonego producenta. Zachęcamy ponadto, aby wszystkie komponenty dokładnie umyć oraz pokroić przed rozpoczęciem smażenia. Pad Thai z tofu to danie, które wymaga szybkiego działania, dlatego szczególnie ważne jest, aby wcześniej zgromadzić niezbędne składniki i mieć pod ręką. Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu, możesz usmażyć poszczególne warzywa osobno, a następnie dodać je na patelnię pod koniec obróbki termicznej. W ten sposób zachowasz ich chrupkość i intensywny smak.