Ryba z grilla — poznaj przepis na doskonałą doradę pieczoną

Dorada z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Ryba z grilla

  • 4 sztuki Dorada
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 4 łyżki Ketchup pikantny
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 1 sztuka Zielona papryka
  • Przyprawa do ryb
  • 1 sztuka Pomidor
  • 1 pęczek Kolendra w całości

Przygotowanie

  1. 1

    Doradę wypatrosz i usuń łuski. Następnie umyj ją pod wodą, po czym starannie osusz, korzystając z ręcznika papierowego. Na wypatroszonych rybach wykonaj kilka poprzecznych nacięć — dzięki temu, danie upiecze się równomiernie. Kolejnym krokiem jest skropienie ryb oliwą z oliwek, sokiem wyciśniętym z cytrusa oraz oprószenie dorad przyprawą do ryb.

  2. 2

    Obierz ząbki czosnku i drobno je posiekaj. Następnie kawałki czosnku umieść w środku każdej dorady.

  3. 3

    Rozgrzej grilla. Ryby muszą smażyć się na mocno rozgrzanym ruszcie. Doprawione dorady połóż na tacce aluminiowej i przenieś na przygotowanego grilla. Ryba z grilla powinna być gotowa już po 25 minutach pieczenia. Nie zapomnij o jej cyklicznym obracaniu dorady.

  4. 4

    Przygotuj resztę składników do podania ryby z grilla. Obierz cebulę i pokrój ją na w kostkę. Paprykę zieloną umyj i drobno posiekaj, a dojrzałego pomidora opłucz starannie pod wodą i pokrój w małą kostkę. Wymienione warzywa umieść w jednym naczyniu. Następnie dodaj do nich posiekaną kolendrę. Całość polej pikantnym ketchupem i mieszaj, aż do połączenia produktów.

  5. 5

    Rybę z grilla serwuj z przygotowanymi warzywami w pikantnym sosie. Dobrym pomysłem będzie również podanie jej z pieczonymi ziemniakami w mundurkach, szaszłykami warzywnymi z grilla, bądź ulubioną sałatką.

     

    Wypróbuj także przepis na aromatycznego łososia z grilla.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też