Zupa pomidorowa z przepisu babci — nikt się jej nie oprze!
Zupa pomidorowa od lat jest liderką w rankingu najbardziej lubianych zup przez Polaków. Wszystko to za sprawą słodko-kwaśnego smaku pomidorów, przyprawom i dodatkom. Króluje zarówno w stołówkach przedszkolnych, barach mlecznych, jak i w restauracjach. Przepis na zupę pomidorową to także pomysł na udany obiad w gronie najbliższych. Zupa ta nie tylko zasmakuje, ale i nasyci, dodając energię na resztę dnia.
Składniki
Zupa pomidorowa
- 1 kg Kurczak
- 1.5 litr Woda
- 1 sztuka Pietruszka
- 2 sztuki Marchew
- 0.25 Sztuka Seler
- 100 ml Śmietana 18%
- 200 g Przecier pomidorowy
- 1 sztuka Cebula
- 1 Natka pietruszki
- 1 łyżka Sól
- 2 sztuki Ziele angielskie
- 2 sztuki Liście laurowe
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Obierz marchewki, pietruszkę, selera, cebulę i wrzuć do garnka. Dodaj kawałki mięsa, ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 90 minut – jeżeli użyłeś mięsa z kurczaka, natomiast w przypadku wykorzystania mięsa wołowego gotuj przez 120 minut.
- 2
Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, usuń za pomocą łyżki stołowej lub cedzakowej biało-szarą pianę powstałą na brzegach garnka. Następnie wyciągnij wszystkie warzywa, mięso i przyprawy w celu uzyskania samego wywaru.
- 3
Do bulionu dodaj koncentrat pomidorowy, doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu odlej chochelkę zupy do miseczki ze śmietaną i wymieszaj, dodaj jeszcze jedną chochelkę zupy i ponownie wymieszaj. Tak zahartowaną śmietanę wlej do wywaru. Sprawdź smak zupy i w razie potrzeby dopraw ją solą i pieprzem. Jeżeli zupa będzie zbyt kwaśna, dodaj także niewielką ilość cukru.
- 4
Zupę pomidorową podawaj z makaronem, ryżem lub lanym ciastem. Nie zapomnij o dodatku posiekanej natki pietruszki.
Może zainteresować Cię także przepis na tradycyjny rosół jak u mamy.
Domowa zupa pomidorowa przypomina smak dzieciństwa i beztroskich czasów. Najpierw serwowana przez troskliwą babcię, później przez mamę, a następnie przekazanie receptury przyszłym paniom domu — tak właśnie wygląda droga, jaką przepis na zupę pomidorową przechodzi z rąk do rąk, krążąc z pokolenia na pokolenie.
Tradycyjna pomidorówka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Gwarantujemy, że jeszcze szybciej zniknie z talerzy Twoich domowników. Jej fani toczą odwieczny spór o to, czy zupa pomidorowa smakuje lepiej z makaronem, czy z ryżem. Jednak bez względu na wybrane dodatki, poniższy przepis na zupę pomidorową z pewnością zachwyci Twoją rodzinę jak i przyjaciół.
Jak przygotować zupę pomidorową, aby smakowała jak ta u babci?
Zupa pomidorowa najczęściej przygotowywana jest na bazie bulionu z rosołu. Można jednak przygotować świeży bulion i za pomocą odpowiednich dodatków zamienić go w pyszną zupę pomidorową. Jeżeli planujesz przygotować wywar z dodatkiem mięsa wołowego, pamiętaj o tym, żeby wydłużyć czas gotowania zupy. Polecamy także zblendować zawarte w bulionie warzywa na gładki krem. Sprawi to, że zupa stanie się bardziej gęsta, słodka, kremowa, a przede wszystkim — zdrowsza. Co więcej, jest też to świetny patent, aby dzieci — niekoniecznie lubiące warzywa — zjadały ich większą ilość.
Z czym podawać zupę pomidorową? Makron vs ryż
Pozostaje pytanie – zupa pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Nie ma na nie jednak jednej prawidłowej odpowiedzi. Zależy to od indywidualnych preferencji. Na szczęście makaron bądź ryż gotuje się osobno, dlatego nie ma problemu, aby każdy z domowników wybrał do zupy swój ulubiony dodatek.
Dodatkowym urozmaiceniem zupy pomidorowej, które z pewnością zaskoczy jej fanów, jest serwowanie jej z innymi, nieco mniej przewidywalnymi dodatkami. Polecamy spróbować przygotować zupę pomidorową z samodzielnie zrobionym makaronem lub lanym ciastem. Wymienione składniki nadadzą jej jeszcze bardziej domowego charakteru.