Zupa pomidorowa z przepisu babci — nikt się jej nie oprze!

Zupa pomidorowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa pomidorowa

  • 1 kg Kurczak
  • 1.5 litr Woda
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Marchew
  • 0.25 Sztuka Seler
  • 100 ml Śmietana 18%
  • 200 g Przecier pomidorowy
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 Natka pietruszki
  • 1 łyżka Sól
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz marchewki, pietruszkę, selera, cebulę i wrzuć do garnka. Dodaj kawałki mięsa, ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 90 minut – jeżeli użyłeś mięsa z kurczaka, natomiast w przypadku wykorzystania mięsa wołowego gotuj przez 120 minut.

  2. 2

    Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, usuń za pomocą łyżki stołowej lub cedzakowej biało-szarą pianę powstałą na brzegach garnka. Następnie wyciągnij wszystkie warzywa, mięso i przyprawy w celu uzyskania samego wywaru.

  3. 3

    Do bulionu dodaj koncentrat pomidorowy, doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu odlej chochelkę zupy do miseczki ze śmietaną i wymieszaj, dodaj jeszcze jedną chochelkę zupy i ponownie wymieszaj. Tak zahartowaną śmietanę wlej do wywaru. Sprawdź smak zupy i w razie potrzeby dopraw ją solą i pieprzem. Jeżeli zupa będzie zbyt kwaśna, dodaj także niewielką ilość cukru.

  4. 4

    Zupę pomidorową podawaj z makaronem, ryżem lub lanym ciastem. Nie zapomnij o dodatku posiekanej natki pietruszki.

    Może zainteresować Cię także przepis na tradycyjny rosół jak u mamy.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też